Bästa tipsen om du vill inreda med fondvägg

fondvägg tips addsimplicity

Visste du att om du ska lyckas med helheten och få ut det bästa av din fondvägg bör du dra ut kulören i rummet! Det är ett av mina tips kring hur du lyckas med din fondvägg för att uppnå bästa resultat. Mer av mina tips kan du läsa om nedan.

Fondvägg – så här gjorde jag

fondvägg tips

Har du som ovan en lila färg på väggen? Låt den komma ut i rummet minst 3 ggr! Här har jag valt att repetera färgen på en kudde, på bordets blommor och på pallens puff. Det kan även vara på en matta, en gardin, en kudde i en fåtölj lite längre fram eller på några tavlor. För att hålla ihop vårt avlånga rum har jag även valt tonen på gardinerna i övriga rummet.

layered matt skola 3

Fondvägg – att tänka på för ett lyckat resultat

° Välj en vägg som står i fokus och som sätter stilen på rummet. Den väggen du först ser när du kliver in i rummet. Extra vackert blir det om du exempelvis ramar in ett fönster med kulören eller tapeten, eller om den får naturligt ljus från ett fönster.

° Undvik att måla en vägg med mycket fönster, dörrar och annat som splittrar upp kulören.

° Lyft färgen från fondväggen i resten av rummet, annars blir den ensam och effekten obetydlig. Så tänk på att repetera kulören eller någon av färgerna på tapeten med mönster, då får du en harmonisk helhet och fondväggen får den uppmärksamhet den förtjänar.

° 3-4 gånger är ett ”lagom” tal att repetera kulören i rummet. Glöm inte att 5 dekorationsprylar, blir en gång om du samlar dem, vilket också blir finast och mindre rörigt.

° Har du en tapet? Välj en eller två av kulörerna på kuddar, blommor etc. Variera gärna efter årstid. Exempel; vintertid lyfter du någon varmare ton så som rostrött el. gult och sommartid de lite svalare tonerna, exempelvis blått el grönt.

° Har du ett avlångt rum, se till så att färgen återkommer ända bort i andra ändan av rummet , så binder du samman ytan och skapar en balans och helhet i din inredning.

Lycka till!

Fin söndag till er alla! Hoppas ni njuter ute av det vackra vädret! Imorgon tänkte jag tala om vikten av utomhusbelysning och lite tips kring det! Vi ses!

Kram Jannice

.

.

 1. Sara skriver:

  Ska måla om min dottersrum. När man står i dörren in till hennes rum så ser man rakt fram en vägg som känns självklar som fondvägg. Till höger är en vägg och till vänster är en vägg med fönster och den väggen täcks lite av dörren. Kan man ha två väggar med färg, tex den rakt fram och den till höger eller skulle du välja en vägg bara.
  Färgen vi tänker är grå-grön-metallic och till den någon bruten vit…kanske 🙂

 2. Malin skriver:

  Hej! Jag har ett avlångt rum. Man kommer in på ena kortsidan (den sidan är ca 3m bred), till vänster längs den långväggen (4m) är ett fönster och en TV, rakt fram ett fönster och längs långväggen (4m) till höger står en ljus soffa som fyller hela den sidan. Jag skulle gärna vilja tapetsera väggen bakom soffan men vill inte förstärka det långsmala rummet. Kan jag göra det och vilken tapet bör jag satsa på? Kan bifoga bild om det behövs.

  1. Inte ngn tapet med djup i. Och inte i kall kulör som ökar på. Välj ngt med lite varmare kulör. Jag hade nog målat istället. känns fräscht och på så vis kan du använda dig av en ngt varmare kulör som kortar av och balanserar upp. lycka till! jannice

 3. Linda skriver:

  Hej så fina rum och bra tips !
  Jag skulle vilja veta färgkoden på den översta bilden ? Blev smått förälskad ?

 4. Rosi skriver:

  Hej, tack för många bra tips och fina inlägg! Jag har ett vardagsrum som är väldigt ljust med stort fönster på en vägg, hela rummet är helt vitmålat. Jag funderar på fondvägg för att få det mer hemtrevligt. Kan man måla två fondväggar i ett och samma rum? Väggarna mittemot varandra. Den vägg man först ser när man kommer in i rummet som soffan står emot och sedan väggen mittemot där tv n står..? Tacksam för svar 🙂 Med vänlig hälsning, Rosi

  1. visst kan man det. är färgen varm förminskar du rummet, åt kallare håll gör du det mer avlångt och rymligt. kram o lycka till, jannice

 5. Anna skriver:

  Hej! Vilka bra tips! Kommer du ihåg vad det är för färgkod på mittersta bilden? Om inte, hur skulle man kunna förklara den när man står i färgaffären. Skulle nämligen vilja ha en liknande. Tack för en bra blogg! 🙂

  1. Det är min egen färg för Kalklitir, den heter Simplicity. kram jannice

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..