Feng Shui skola 6 – växter

VÄXTER

I naturen samlar vi kraft och energi och i naturen känner vi oss tillfreds och kan slappna av. Feng Shui handlar om att inredningsmässigt efterlikna naturen så mycket som möjligt i sitt hem. För har ni tänkt på hur vackert alla färger stämmer samman och hur fint former och material gifter sig. Det blir aldrig gälla övergångar utan allt följer varandra och flödet känns skönt, harmoniskt och välbalanserat. Hösten har sina dämpade toner och när våren stundar bjuder den på en spritsigare grönska. Det är först när vi människor lägger oss i som det kan bli fel.

Visste du det här om växter?

– Ett rum med växtlighet kan ge samma känsla som när vi befinner oss ute i naturen – Inomhusklimatet blir bättre om du har friska växter runt omkring dig – Luftfuktigheten blir högre, vilket är viktigt här uppe i norr där vi till största delen av året har det kallt och torrt inomhus – Det finns en hel del växter som renar luften, vilka finner du på Nasas hemsida – Undersökningar visar att sjukfrånvaron minskar om man har mycket gröna växter på sin arbetsplats – Patienter blir fortare friska och behöver mindre smärtstillande mediciner om de har växter omkring sig – Utsikt över grönt landskap kan få människor att tillfriskna snabbare, det har visat sig att till och med en tavla med naturmotiv kan ge effekt – Genom att placera ex en benjaminfikus vid din dator har man sett att det tar bort en del av strålningen, mer om dessa växter med dess egenskaper kan du läsa på Nasas hemsida, där det forskas en hel del i ämnet.

Enligt Feng Shui bör man undvika följande växter:

– Taggiga och vassa växter: vassa växter skapar vassa människor är ett uttryck. Dock gäller detta mest i badrum och sovrum, där du är som mest avklädd och sårbar. – Ledsna hängiga: sköt om dina växter, det handlar om att förvalta och omge sig med frisk grönska. – Bonsai: man bör inte tukta något som kan få växa fritt. – Torkade växter: något som har varit vackert är numera dött och döda ting är inte positivt (detta då Feng Shui anser att minnena sitter inte i sakerna – minnena bär vi inom oss).

Mitt tips när det gäller växter! Se till att hålla något sånär samma grönska i hemmet. Antingen grönt med grått i, som olivträd. Antingen spritsigt grönt som i den översta bilden, eller åt det mörkgröna hållet, sk sjögrönt. Vilka val du väljer på växterna är också av betydelse för stilen i hemmet. Exempelvis en hortensia ger ett elegant intryck. En pelargon lantligt och en palm en känsla av kolonialt.

Kram på er, Jannice

.

.