Feng Shui skola 8 – verktygen du behöver för ett inspirerande kök

Köket är en plats som man vill ska vara både praktisk och vacker. Därför är mitt tips första tipsa att använda sig av så mycket dold förvaring som möjligt. Ställ undan det du inte använder dagligen, och lyft fram fina burkar på köksbänken med müsli och annat som du använder var dag.

Ett kök ska inspirera till matlagning och aptit. Undvik därför blå toner. Studier visar nämligen att blått är en färg som får oss att tappa aptiten. Den mest gynnsamma färgen för att skapa aptit är orange. Kanske inte något man bör gå efter till punkt och pricka, men jag tänkte det var roligt för er att veta. Så ska ni banta, använd blå tallrik, hehe. Äger ni ett fik eller restaurang, använd orange som accentfärg!

För att skapa ett vackert och inspirerande kök,  tänk på att plocka fram saker som inspirerar till matlagning, till exempel en fruktskål, färska kryddor, en bricka med oljor, vinäger, flaksalt och vackra burkar. Satsa gärna på ett porslin som kompletterar dina färgval och som inbjuder till en härlig frukoststund, trevlig middag eller roligt kalas!

När det gäller själva matplatsen. Om man funderar på inköp av matsalsbord, välj då ett runt framför ett kantigt då det är det mest optimala för gemenskapen. Studier visar även att det är mindre risk för konflikter när man sitter kring runda bord.

Ett kök består i sig själv av mycket vatten, alltså vattenelement. Därför ska man undvika allt för mycket av detta element i köket.

Alltså man behöver inte välja svarta, mörkgråa eller mörkblåa golv, kakel, luckor eller väggfärg, för mycket glas, eller asymmetriska former, då alla dessa tillhör vattenelementet. Om man nu har ett svart kök. Jobba extra mycket med vitt, ljusgrått, metaller och en massa grönska för att kompensera. Jord, såsom terracottakrukor och korgar gör också att känslan balanseras och gör det mer inbjudande.

Enkelt kan man säga att allt som har med naturen att göra ger oss en mängd med inspiration till matlagning. Mitt tips är färska kryddor på köksbänken, vackert träskärbräde, skål med frukt, citronträd, olivträd och varför inte i en härlig keramikkruka så får ni in jordelementet! Dagens trendiga industrikök med vita kaklade väggar, svarta industrilampor och rostfritt stål är egentligen så långt ifrån inspirerande miljöer för matlagning som man kan komma. MEN så fort man adderar lite trä, korg och grönska blir det genast bättre!

Här har man mjukat upp den industriella stilen med träben och träsits på stolarna, rund skål av korg på bordet och tavlan på väggen som landar och jordar inredningen och gör den mer trivsam att vistas i. Ett härligt citronträd i fönstret hade gjort matplatsen ännu mer trivsam.

Inom Feng Shui  vill man speciellt undvika följande saker i ett kök:

  • Synliga knivar – kan ge en hotfull känsla, placera dem istället i ett knivställ.
  • Klockor – eftersom klockor symboliserar stress. När man äter vill man ha lugn och ro.
  • Abstrakta målningar – dessa kan lätt skapa en orolig känsla istället för att man åter igen vilar ögonen på något som ger lugn och skapar ro till måltiden.

Så där mina vänner. Nu vet ni lite mer om Feng Shui och husets hjärta, köket. Nästa vecka har vi kommit till det ack så viktiga sovrummet!

Önskar er en fin fredag och en trevlig helg!

Kram Jannice

,

,