ANNONS

Tidig höst – betydelsen av växter för en harmonisk känsla i hemmet

/

plantagen-sponsskylt

Plantagen höst

September är här med allt vad det innebär. En längtan efter mustigare toner i våra hem och på kläder. Vi är redo att boa in oss, sätta oss i soffan med en varm kopp te och njuta av tända ljus och värmen från en pläd.

Så här års brukar jag alltid förnya våra växter i hemmet. De trötta glesa pelargonerna behöver ersättas med något mer kraftfullt.  Det här året fick jag förmånen att samarbeta med Plantagen och välja och vraka bland deras sortiment. Att de har ett brett sortiment av växter visste jag sedan tidigare, men att de hade så mycket vackra krukor har jag inte riktigt noterat förrän nu. Vad sägs bara om krukan i ovan i härlig petroleum och med ett mässingsfat från serien Colin (beräknas inkomma till butik sen höst eller tidig vår) till satte den en värmande känsla på vår hall på ett kick.

Plantagen höst petroleum 1

Välkommen på en guidad tur vidare in i vårt hem, och med några tips längs vägen kring hur du med växter kan skapa en trivsam och harmonisk känsla i ditt hem så här års.

Plantagen höst ampel

Visste du att fönster släpper igenom en hel del energier till ett rum. Så här års när det blir kallare och kargare ute vill vi ofta skydda oss från detta ”drag”. Då är en ampel med en vacker grönskande växt en bra lösning. Här lugnade den vår vita kalla halltrappa, samtidigt som den skapade liv med sin grönska.

Plantagen höst matsal

När det kommer till växter vill jag alltid att de ska smälta in i inredningen och lyfta den på ett varsamt sätt. Därför väljer jag toner, och krukor som inte kontrasterar utan som hellre flyter in i inredningen och bildar en helhet. Att inte välja bara vita krukor är ett av mina många tips. Bara som här, välja en grå ton som gifter sig fint med tapeten och gardinen gör stor skillnad än om jag valt en vit kruka.

Plantagen höst matsal 1

Plantagen Höst matsal 2

Nu vill jag bara att denna skönhet växer på sig fort så jag kan låta den klänga lite runt fönsterkarmen. Så vackert och inte så tillrättalagt.

Plantagen höst matsal 4

Perfekta vasen till 10-pack rosorna som gärna följer med hem när man tittar på växter hittade jag för under hundralappen. Just nu plockade jag hortensior från trädgården och blandade upp med ett paket ecalyptus som håller den perfekta grågröna tonen som passar väl in i vår färgsättning här hemma.

plantagen addsimplicity vinrött

Mitt allra bästa tips att skapa höstfeeling på ett kick. Byt ut en av kuddarna (förslagsvis den ljusaste) i soffan till en höstfärg, jag valde trendfärgen nummer ett i höst, vinrött och lyfte ut kulören vidare i rummet, som här på en kruka på bordet.

Plantagen höst vrum

Krukan flyttade jag runt och märkte att den passade in var än jag flyttade den. Haha.. brukar vara så här hemma… något man är nöjd med, passar överallt.

plantagen addsimplicity

Här ser ni ytterligare en variant av tv-soffan, inte lika varm i sina toner, mer stilren och med en gosig pläd som sätter höststämning istället. Men skulle jag ha så ljusa färger i soffan och på övriga textilier och dekoration, hade jag valt en tyngre växt och grönska på bordet för att kompensera.

Plantagen höst stilleben

Inom Feng Shui skapar vassa hörn och kanter en slags obehaglig känsla inom oss. Ett tips är då att använda sig av en klätterväxt som får mjuka upp och skapa ett ”skydd” mot det vassa. Ett annat tips är att låta en växt som denna klättra ner från ett vitrinskåp för att mjuka upp och ge liv åt en annars tom plats.

plantagen höst orkide

Slutligen! Tänk på när du väljer blommor vilken färgsättning du har där hemma. Låt ditt val hellre gå med tonerna och förhöja dem varsamt än sticka ut. Då blir intrycket mindre rörigt och känslan mer harmonisk. Välj också att jobba med motsatsförhållanden när det kommer till att välja kruka till din växt. En söt rosaaprikosfärgad orkidé som här, passsar finast till en rakare kruka. Yin och yang gäller alltid, oavsett om det är livet eller en kruka med växt vi pratar om.

Hoppas nu du hittar din stil i djungeln där ute, för det finns inget som ger en sådan härlig energi till ett hem som växter.

Kram Jannice

.

.

16
28

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00