ANNONS

Feng Shui Skola 17 – att inreda med mönster

/

På bilden, Boråstapeters serie Eco Dimensions. Vilket leder mig osökt in på mönster och Feng Shui! Hur skapar man lugn i inredningen trots mönster på tapeter och textilier? Hemligheten ligger som alltid i, motsatsförhållanden.

Mönster på tapet

Låt textilier och annan inredning hålla en lugn bas och jobba med dold förvaring. Jag tycker de här bilderna är ett ypperligt exempel på att trots en ganska så mönstrad tapet, blir inredningen harmonisk och balanserad när möblerna och dekorationen ”spelar med” tapeten på ett fantastiskt sätt. Färgskalan är harmonisk, lågmäld och klarar då av en hel del mönster utan att det tar över. Om du istället hade haft en färgstark mönstrad tapet, behöver ytorna på möbler, eller textilier vara större för att lugna rummet. Exempelvis en stor vit soffa, med några kuddar i kulörer från tapeten. En rejäl matta på golvet i en dov färg kan också hjälpa till att skapa balans och ge harmoni till rummet.

När du tapetserar en fondtapet eller tapet i hela rummet. Lyft fram någon färg på textilier och andra dekorationsföremål. Som här, den ljust smutsgröna tonen binder samman rummet på ett fantastiskt sätt och gör det till en helhet.

Här går tapeten i grått! Det mörka golvet i rummet lugnar känslan trots att tapeten är lite psykedelisk. Ett brunt matt golv som detta, har inte heller lika stort behov av matta som ett ljust golv. Åter igen omönstrade tyger, gör rummet balanserat och framhäver tapeten på ett vackert sätt.

Har du en färgskala som går ton i ton, kan du ”mäkta med” fler mönster i din inredning.

Terrakottakrukor har förmågan att jorda inredningen och ge den ett mer avslappnat och ombonat intryck. Tapeten i sig är kantig, lite vass och kall, så tänk vilken skillnad det skulle varit om även krukan varit fyrkantig, vit och blank.

Mönster på textilier

svenskt-tenn-mo%cc%88nstrade-tyger

Har ni istället mycket mönster på mattor och textilier, jobba med en färg på väggarna som lugnar och binder samman helheten.

svenskt-tenn-mo%cc%88nster-textilier

Här har man utgått från den gröna kulören som finns i nästan alla mönster och lagt den som bakgrund i bokhyllan, på gardinerna och på lampskärmen för att lugna övriga intryck.

Det var en kort lektion i det här med mönster. Jag älskar mönster! För mig finns det inget snyggare mönster än leopard (ja jag är över 40, haha). Mitt tips till er är, var inte rädd för mönster, inred med dem, men glöm inte att kompensera med lugna enfärgade ytor för balans.

Önskar er en fin fredag och trevlig helg!

Kram Jannice

,

,

8
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00