12 saker du inte visste att du kunde göra med julstjärnan – vacker inspiration till advent och jul.

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-dukning-1

Förra veckan var jag på årets julinspiration för Blomsterfrämjandet. Detta år handlade det om julstjärnan. För mig en blomma som jag hyst agg för en längre tid och om jag ska vara ärlig, har mycket svårt för. Men ack så jag blev övertygad om dess skönhet. Styling och inspiration denna dag hade gjorts av ingen mindre än duktiga blomsterdekoratören Anna Gouteva.

Så här kommer 12 exempel på vad ni kan göra med julstjärnan. Jag kan säga det var SÅ mycket jag inte visste. En mer hållbar  blomma får man leta efter. Så häng med….

Duka upp med julstjärnans skönhet

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-matta

Ditt vanliga bord, och barnens träklossar. Lägg en glasskiva över och dekorera med julstjärnor som du klippt av. Placera ut och låt det bli ”duken” på din dukning. Ett extra vackert arrangemang om man vill göra det lilla extra (kanske inget man gör en vanlig tisdag, haha). En glasskiva i önskad storlek beställer du hos en glasmästare.

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-matta-dukning

Anna hade till och med använt blomman som matta. Funkar ju i stylingen men kanske inte lika bra i verkligheten, men vackert är det. Och tänk så hållbar blomman är.

Dekorera ett fat

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt

Bara klipp en blomma och dekorera ett fat. Varför inte handfatet på gästtoaletten, eller i ett arrangemang på bordet. Enkelt och håller perfekt.

Julstjärnan som snittblomma, står minst i 2 veckor

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-klong-a%cc%88ng

När du klipper av en gren på julstjärnan blöder den (det kommer vit vätska). Häll 60 graders vatten på stjälken och det slutar blöda och stoppa sedan ner stjärnan med önskade blommor i en vas med kallt vatten. Här är min favorit bland julstjärnor, Princess, i en Äng vas från Klong. Makalöst vackert och står minst 2 veckor, Anna vågade säga 3! Super!

I ett stilleben i din vanliga växtsamling

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-i-va%cc%88xtsamling

Låt julstjärnan bli en del av din vanliga växtsamling. Här i en gemenskap av grågrön färgskala. Sparsmakat för den som gillar en stilren jul.

Yvig bukett och som hårdekoration

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-ha%cc%8ardiadem

Motsatsen. En yvig stökig bukett med en blandning av dalior, ranunklar, grönt, kvistar, murgröna från trädgården och mossa. Läckert.

julstja%cc%88rna-ha%cc%8ar

Visste du att julstjärnan är den perfekta hårdekorationen på julens glöggfester, julafton, eller varför inte ovanstående hårdiadem till nyårsblåsan? Häll bara 60 graders vatten på stjälken, sätt i en kvist i håret och spraya på. Då håller sig blomman garanterat både 1 och två dagar. Japp, utan vatten…. På eventet hade tjejerna vackra uppsättningar och en röd blomma som dekoration. Urtjusigt kan jag säga. Här en bild tagen av Malin på dagens huvudperson Anna Gouteva.

Julstjärna i terrarium/glasskål

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-i-vatten

Visste du att du kan klippa kvistar av julstjärnan (hälla 60 graders vatten på stjälken först). Placera den med hjälp av en fakir i botten av en stor glasvas och häll sedan vatten över. Fyll så hela blomman täcks. Då får blomman inget syre och detta gör att den inte vissnar eller möglar. Den blir liksom konserverad. Se ovanstående bild, blir nästan 3D effekt.

Snittblomma i stor bukett

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-vas

Som en snittbukett i din favoritvas tillsammans med barrkvistar. Kommer garanterat stå över både advent och jul. Denna färg kallas höststjärna och har en brun-orange-röd ton och passar perfekt för dig som vill ha lite värme i din inredning men som inte gillar knallrött.

Dekorera ditt paket

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-paket

Vem vill inte ha ett paket dekorerat med en vacker julstjärna? Enkelt och effektfullt. Även glögg- eller vinflaskan blir extra fin gåbortpresent med denna blommas fägring på höstens fester.

En effektfull krans

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-krans

Det går att köpa en ”ring” av oasis (oasis är själva märket, finns såklart andra att välja på) blöt och stick sedan i kvistar av julstjärnan (glöm inte att stoppa blödningen först med varmt vatten). Kransen står hela julen lätt. Extra vackert när julstjärnorna får samsas och bli många! Underbart!

Pampigt välkomnande

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-fat

Varför inte välkomna gästerna och dig själv under denna mörka årstid med ett pampigt arrangemang. Murgröna från trädgården, mossa och en härligt röd julstjärna som snittblomma i ett arrangemang blir makalöst vackert och ekonomiskt. Håller läääänge!

Spraya julstjärnan

julstja%cc%88rna-va%cc%88xt-spray

Detta kanske är att häda och när jag hör spray tänker jag på hemska glittersrprayade julstjärnor, men här har Anna använt svart billackssprayfärg för att ge julstjärnan en mer dov ton. Tips för den som gillar dämpade kulörer i sin inredning.

Blickfång – inget funktionellt bara vackert

justja%cc%88rna-va%cc%88xt-stol

Låt en stol eller någon annan fokuspunkt i rummet kläs av denna vackra blomma. Sittdynan byts under juletid ut mot några kvistar julstjärnor och blir ett vackert blickfång i rummet, hallen eller entrén.

Avslutningsvis.
Denna blomma tål en massa och kan i princip stå utan vatten några dagar. MEN det enda den inte tål är kyla så ta hand om din julstjärna mellan butik och hem.

Lycka till och passa på att frossa i denna vackra blomma. Det ska jag göra! Och den 12:e december är det julstjärnans dag. Värt att fira!

Fin söndag till er alla!

Kram Jannice

 

 1. ia skriver:

  Hej! Tack för en underbar blogg! Måste ändå säga att även jag har uppfattningen att julstjärnan är mycket giftig, och undrar hur man skulle våga sätta den i ett fat det är tänkt att man senare äter ur? Bilderna är ju verkligen ljuvliga, men ändå borde man väl beakta realiteterna… Vi husdjursägare gör nog klokast i att strunta i mattor och sittdynor med blomman 😉

 2. Amina skriver:

  Åh vad jag fick längtan till julen nu. Vad mycket man kan göra med julstjärnor 🙂 tack för tips!!

 3. Johanna skriver:

  Hej!
  Försöker få vårt sovrum mer feng shui-it, och har några funderingar jag hoppas du vill svara på:) jag har två 50*70 tavlor på väggen, ramen är rektangulär så räknas de isf till jordelementet? Vi har även en stor, vit drömfångare på väggen över sängen… räknas det då till metallelementet? Tycker det är svårt att få till inredningen så den känns harmonisk… sovrummet är i övrigt vitt med en mörkt blå fondvägg o sängen är i mörkgrått tyg. Har du nåt tips på hur jag kan tänka färgmässigt gällande övrig inredning? Har full förståelse för om du inte hinner svara på allt, men tänkte att fråga kan man ju alltid:) tack för en bra blogg!! /Johanna

  1. Korrekt med dina elementindelningar. dock låter du som du har mycket vatten… så försök att jobba med ljus beig greig och värmande mässing och växter för att balanser upp. lycka till

   1. Johanna skriver:

    Tusen tack för svar! Ska se över detta:)

    Vore förresten så kul om du kunde hålla nån föreläsning i närheten av Växjö nån gång! Tycker detta är riktigt intressant:)

 4. Linda skriver:

  Vackert!! Tyvärr ingen blomma för oss kattägare eftersom de är giftiga så vi håller till godo med bilderna och andra blommor 😊

  1. Vår katt äter aldrig på något? hmmmm..inte vår förra heller.Har alltid haft julstjärnor hemma. kram

   1. Har oxå alltid haft katt, flera åt gången faktisk å det har aldrig saknats julstjärna hemna som katterna ALDRIG har gett sig på… undrar varför vissa katter har börjat med det på sistone…
    🤔
    God jul på alla 🎄🎅🏻🎁

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..