Så dekorerar du harmoniskt till advent – mina 5 bästa tips för en vackrare jul!

En härlig tid är i antågande. Just nu finns det en mängd vackra ting att dekorera våra hem med till advent och jul. Men hur gör man för att skapa harmoni mellan julpyntet och den befintliga inredningen?

Här kommer mina 5 bästa tips!

Välj färgskalan på ditt pynt!

Jag tycker det är viktigt att man tittar på vilka färger man har sedan tidigare i sitt hem. Är det klara färger, primärfärger. Är det pastellfärger, kulörer med vitt i. Eller inreder du med dämpade toner? Kulörer som har mycket svärta i sig? Har du det sistnämna? Då blir helheten mycket bättre om du väljer vinrött pynt som är mer smustig i sin ton, än en tomterött som tillhör den klara färgskalan och som i detta fall skuler göra känslan mer rörig då den sticker ut från övrig inredning.

Skapa värme

Just nu är vår natur, kall och karg. Vi som människor mår väl av att kompensera våra liv för att balansera upp det vi saknar. Det är därför vi ofta dras till värmande kulörer som rött och rost så här års. Vi behöver helt enkelt sätta raggsockor på våra hem. Värme får du in i din inredning genom belysning, levande ljus, röda eller gula toner (dämpade eller klara, det väljer du själv). Mässing som metall ger en värmande känsla. Tänk vilken skillnad det blir om du har en silverljusstake på ett vitt bord, än om du väljer att ha en mässingljusstake på samma vita bord. Sist men inte minst. Fram med mattor, kuddar, plädar och tjockare gardiner. Alla textilier skapar värme till inredningen. Fårskinnsplädar och djurhudar ger en naturlig omhuldande känsla. Mjuka, material som lättare får oss att slappna av och känna oss trygga.

Mer om värme i inredningen kan du lära dig från ett klipp när jag var med i Nyhetsmorgon med temat ”Skapa vintermys med Feng Shui”.

Växtlighet – välj rätt ton och stil

Nu är det dags för hyacinternas tid, amaryllis och julstjärna, enar och granar. Välj den blomma som du tycker symboliserar din stil bäst. Rumsgranen är i sin kulör, krispigt grön och formspråket spretigt. Passar därför bättre i moderna miljöer.. Kungsgran en elegantare känsla och en rödgrön är klassisk i sin stil. Även kulörerna på blommorna du väljer samspelar med stilen, så välj med omsorg och tänk på vilken färgskala du har i övrigt i ditt hem.

Samla din samling

För att få harmoni i ditt hem, råder alltid regeln, samla din samling och välj hellre stort än smått. Då blir resultatet som bäst. Plantera hellre ett stort fat med hyacinter och mossa och välja att placera på en central plats i hemmet än att dutta ut hyacinter över hela huset. Välj några ställen du dekorerar på, som du ser ifrån många vinklar och där ni befinner er mest. Du sparar både tid och pengar på att dekorera med noggrannhet.

Välj ditt pynt med omsorg.

Julen är för mig en högtid fyllde med tradition. Se till att rensa bland dina saker och låt lådan bara vara fylld med det som du/ni tycker om.

Spara hellre till vackra julkulor som du använder år från år, än slit och slängprodukter som inte håller i kvalitet. Det är något visst att hämta den där lådan på vinden och varsamt packa upp den vackra ljusstaken som jag ärvt av min mormor, glaskulorna jag köpte i Paris och sonens första ljuslykta han pysslat ihop på förskolan.

Så skapa dig en värdig och harmonisk jul, med enkla, få och dekorativa medel!Du behöver inte slå knut på dig själv. Ett gäng orkidéer samlade på ett fat eller i en stor kruka som ovan, lite mossa och en mängd med levande ljus räcker.

Kram Jannice

.

.