Så lyckas du med juldukningen – mina bästa tips, motsatsförhållanden och grönt är skönt

I år kommer juldukningen gå i grönt hemma hos oss. Grått, grönt, vitt passar fint med de nya bruna bistrostolarna vi köpte tidigare i höstas. Tillsammans med spegeln blev de verkligen pricken över i, i vår matsal.

För att få till en snygg dukning handlar det först och främst om motsatsförhållanden och kontraster! Så häng med, här bjuder jag på mina bästa tips!

När jag planerar en dukning, börjar jag alltid med att sätta färgton och tänka ut temat. I detta fall blev det enfärgat grönt och avskalat för att duken har mönster och jag vill att resterande del ska hålla ett lugn.

Jag bestämde mig för att jobba med metallen mässing då de värmer de grå och gröna tonerna och ger en lyxig känsla som jag gärna vill att mina gäster ska känna när vi sitter och samtalar, äter och dricker gott.

Något jag tycker är viktigt är att man ska kunna se varandra, så därför började jag med att lägga en girlang med granris i mitten, som jag fortsatte sticka i kvistar av ecalyptus i för att ge runda former mot den vassa barren. I mitten satte jag ett ljus i en redan färdig grankrans.

Jag hittade de här söta mässingsljuskopparna som jag placerade ut runt om på sidorna av grangirlangen, där dekorerade jag även med gröna stora blockljus.

För att ta upp det vita i duken och för att göra blomsterarrangemanget lite elegantare, snittade jag en vit julstjärna, jag valde Princess, och värmde vatten till 60 grader som jag stack ner stjälken i när jag klippt den så den slutade blöda, sedan stack jag i även blommorna i granriset.

På piedestalen placerade jag en belyst tuja som jag tyckte gav extra stämning till matplatsen, och i fönstret en stor härlig amaryllis, även den i vitt.

Glöm inte att gästernas blickfång också ska gifta sig med bordsdukningen. Därför fick den här gröna krukan stå i fönstret på ett mässingsfat och med en vacker julstjärna i.

Och så Bosse… Det är som Ernst brukar säga. Där en katt finns, finns det inget mer för en inredare att göra. Hehe….

Och glöggbordet fick även det ta upp tonerna från dukningen. Mässingsdetaljerna glimmade lite extra, på såväl glöggflaska som underlägg.

Den här fina mässingsskålen fyllde jag med hyacinter och härlig grönmossa, svårare än så behöver det inte bli. Enkla ting, till en glammig kruka blir en fin kombination. Låt något i ditt arrangemang tala. Antingen krukan, eller innehållet.

Att alltid ha ett gottebord, med karameller, glögg, pepparkakor och en härlig bukett sätter verkligen guldkant på bjudningen. Varför inte crazy till det och sätta ett mindre bord mitt i hallen, vardagsrummet eller i köket, med lite gott på? Där gästerna först får landa, smutta på glöggen, hälsa på varandra och få en glimt av kvällens tema.

Hoppas mina dukningstips gav julstämning och feeling inför 1:a advent! Själv är jag supernöjd med mina inköp från Plantagen, både ljuslyktor, krukor, vaser, kransar, mässingsfat, skålar och blomster finns i butik just nu. Så det är bara att börja planera för en grönare jul kära läsare.

Kram Jannice

,

,