Betydelsen av konst i ett hem

Idag är det ett reportage i Sydsvenskan från min mammas och pappas härliga hem här nere i Skåne. Hela reportaget kan ni läsa här. Det slog mig när jag såg bilderna att jag inte skrivit något om konst på jättelänge. Och därför tillägnar jag denna söndag åt konstens betydelse.

Här är mina sötnosar till föräldrar. Älskar deras story, deras mod och deras livslust.

Tavlor som konst

Att inreda med konst är en konst i sig *hehe*. Tavlor är en viktig del av inredningen och bör därför hålla övriga färgtoner och stil. Mammas och pappas inredning är modern och färgstark, och konsten förhöjer den stilen. Konst är något man samlar på sig med tiden, och inget man tokköper över dagen på Ikea för man behöver något på väggarna. Låt det hellre vara tomt, känn efter vad du/ni tycker om och välj noggrant ut vad ni vill förmedla i ert hem. (Tavlan ovan är av Christel Jönsson).

Väggarna här är vita, för att framhäva konsten på bästa sätt. Likt ett galleri, där varje tavla och möbel är noga utvald för sin plats (Tavla ovan av Birgitte Söndergaard).

Att hålla samma färgskala på konsten och samma uttryck i den ger trots det färgglada och uttrycksfulla ett visst lugn. Att hålla ihop helheten med stilrena möbler och som här svarta kontraster hjälper också till för att skapa balans i rummen.

Mattor som konstföremål

I sovrummet har man valt ett lugnare uttryck och en sober färgskala för att lättare kunna koppla av. Dock får mattan ta plats och stå för konstföremålet i detta rum. Om du har en färgstark, eller kontrastrik matta, låt tavlorna vara något lugnare så de inte konkurerar ut varandra.

Möbler som konstföremål

Det är inte bara tavlor som agerar konst i ett hem. Här fyller läckra designade möbler både funktion som sittmöbel och som  en iögonfallande installation.

Ha en fin söndagskväll och läs gärna reportaget som Susann Larsson skrivit och Peter Erlandsson fotat. Finns fler bilder och text här.

Kram Jannice

,

,