4 fördelar med mörk kulör på väggarna i ett sovrum

blogg-ikea-sovrum-11

Jag får många frågor kring det här med mörka kulörer på väggarna. Många är rädda för att rummet ska uppfattas litet och klaustrofobiskt. Nej, nej säger jag och bjuder på 4 fördelar med mörk kulör på väggarna i ett sovrum.

1. Ombonat

Den mörka kulören gör att det lättare blir en ombonad känsla i rummet, det omhuldar och sätter en sofistikerad ton.

blogg-mo%cc%88rkt-sovrum-pinterest

2. Lugnar

Mörka kulörer bromsar energierna i ett rum och gör det lugnare. Det blir lättare att koppla av och känns mindre oroligt.

blogg-mo%cc%88rkt-sovrum

3. Lyfter möbler och tillhörigheter

Mörka väggar gör att du kan lyfta fram övrig inredning på ett vackert sätt. Som ovan till exempel, ofta har vi möbler som är ljusare, som byrån i trä som blir betydligt mer elegant och sober mot mörk vägg än om den hade varit mot en vit vägg (då hade intrycket blivit mer bohemiskt).

Det finns knappt något vackrare än krispiga vita lakan i ett sovrum. Extra snygga blir de om rummet i övrigt håller en mörkare ton. Se bara på första bilden hur fint de kontrasteras.

4. Lättare att skapa harmonisk helhet

Ofta gör vi en kompromiss och målar endast en vägg i den mörka kulören och har de andra väggarna vita. Snälla, jag lovar, våga måla alla väggar, det blir 99 ggr av 100 bättre om man går ”all in”. Då blir inredningen till en skön helhet och rummet upplevs harmoniskt. En mörk kulör gör också att du sätter stilen enklare och inte behöver jobba så mycket dekoration som om väggarna hade varit vita.

Nej, kör på bara säger jag. Är det någonstans jag rekommenderar lite mörkare färg på väggarna om ni vill testa det, så är det i ett sovrum.

Lycka till!

Föreläsningen igår gick fint och idag bär det iväg till Formex igen. Men först ett projektmöte här på hotellet!

Kram Jannice

Bilder: Ikea, Pinterest, Pinterest.

.

.

 1. skriver:

  Såå bra inlägg! Blev väldigt inspirerad 🙂 Vi ska måla och tapetsera dem flesta rummen i vårt nya hus, och här kommer en vädjan om önskeinlägg, vilka färger/toner i vilka rum? Något specifikt att tänka på för att skapa ett harmoniskt hem med röd tråd?
  Tack för världens bästa inredningsblogg (ja jag har röstat ;)) följt dig i mååånga år.

 2. Berit skriver:

  Nu när jag ser bilderna skall jag nu komma igång att måla sovrummet mörkt! Mörktgrått! För som du säger kommer det att kännas mycket lugnare och rogivande. Säkert bra för sömnen också. Hoppas det kändes bra på föreläsning på Formex! Tack för alla bra tips och ord du ger. Har börjat tänka på mycket jag omger mig här hemma. Kram!

 3. Rebecca skriver:

  Härliga bilder! Tror många kommer haka de mörka väggfärgerna (om de inte redan gjort det😉)
  Hoppas dina föreläsningar gick bra!
  Kram Rebecca

  (kanske kommer två kommentarer från mig. Skrev en till då den första inte syntes…. Segt nätverk på Kuala Lumpurs flygplats…)

 4. Rebecca skriver:

  Härliga bilder! Tror många hakar på med det mörka (om de inte redan gjort det😉)
  Hoppas dina föreläsningar gått bra!!!
  Kram Rebecca

 5. Håller fullständigt med dig. Var försiktigt i början och målade just bara en vägg men tog modet till mig och målade sedan de övriga väggarna och så snyggt det blev. Upplevde att rummet gick från att vara kallt till varmt. Sover så mycket bättre i mitt mörka sovrum.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..