ANNONS

Läsarnas bästa tips – Så håller vi god ordning hemma.

/

vardagsrum tvrum

Oj vad roligt att så många engagerade sig och delade med sig av sina tips kring hur ni håller ordning där hemma. Här har jag gjort en sammanfattning och kortat ner något för att ni lättare ska få en överblick!

 1. Efter tvätt och kläderna är torra då stryker jag direkt och viker fint och lägger på sin plats. På så sätt slipper rentvätt högen växa. Allt handlar om planering som med det mest.
 2. En sak som jag märkt nu när vi flyttat är hur viktigt det är att sätta hyllor och trådbackar på rätt höjd efter dina ändamål! Gå igenom köksskåp, linneskåp och garderober och se över detta – ett bra tips för att slippa ”småirritation”. Mvh Carina
 3. Kartonger i alla former, fina eller vanliga skokartonger är jättebra att samla saker i. Lägg t ex sånt som du tänker att det där läser jag lite senare och när kartongen är full och du fortfarande inte har läst något är det bara att slänga kartongen. Spara alla dina kvitton i en kartong, bara att slänga ner direkt i. Snabbt och enkelt.
 4. Tips: Var sak har sin plats. Har det ingen plats? Hitta en plats! Går det inte att hitta en plats/får det inte plats? Då skall det inte vara kvar hemma (sälj/donera/släng).
 5. ”Kvadratifiera” är underbart. Gör högar. Ser mer ordningsamt ut på en gång.
 6. Vi gör som förskolan, att när våra killar lekt färdigt en lek så städar de upp efter sig innan de får plocka fram en ny lek. Fungerar hyfsat bra om vi påminner.
 7. Mitt tips, som nog ursprungligen kommer ifrån dig, är att förvara saker nära där dem ska användas. Tidigare hade vi alla saker i ett förråd i källaren. Diskborstar, tandkräm, you name it! Men det blev ett helt projekt så fort man behövde något nytt. Nu har jag en ställning med trådbackar i ‘stödbensväggen’ där vi har alla badrumsprodukter. Så nu kan man skutta ut där och hämta en ny dusch créme fast man klätt av sig och hoppat i duschen. Och diskborstar, wettextrasor mm är under diskhon.
 8. En bra sak för att undvika post och reklamutskick liggandes i högar är att gå igenom dagens post direkt. Sedan har jag en vit större korg som jag direkt lägger reklam, kuvert mm till återvinning. Viktiga papper läggs i tidskriftssamlare till i slutet på månaden.
 9. Ett tips är att utgå från vardagen och verkligheten. Typ ligger det alltid en klädhög bredvid sängen, jamen ha en öppen hylla till den högen då, iaf bättre än golvvarianten. Ställs alla skor innanför dörren så gör plats för dem där nånstans istället för att ha en ambitiös skohylla en bit bort. Ständig post och reklamhög på hallmöbeln, ha en låda för det, ser iaf bättre ut. Titta på vad det är som alltid ligger framme och ge det en plats där det är superenkelt att lägga dem.
 10. Jag kör med samma och lägger saker i trappan. Jag har även en (snygg) korg på nedersta trappsteget och en precis när man kommer upp för trappan. I dessa lägger jag småsaker som ska upp/ner som mobil/datorladdare, pennor, hårsnoddar/klämmor, skolpapper, legogubbar mm. Sen tar jag hela korgen med mig när jag går upp eller ner och går och lämnar av det på rätt plats. Lättare än att ha småsaker i hela trappan (vi vet väl alla hur det är att trampa på legobitar).
 11. Din 1-minutsregel är guld värd! Kör på den sedan jag läste om det tidigare på din blogg och det gör så stor skillnad för mig som annars är expert på att skjuta upp sådant.
 12. Jag har ett tips som sparar dammtorkning (och pengar): Vi har bara förvaring med trådbackar och metallhyllor i nät och liknande, så gott det går. Sparar mycket tid och frustration då inget damm samlas på hyllplanen. I sovrummet har vi hängt gardiner från golv till tak framför så man slipper se förvaringen, för trådbackar är inte så kul att se på. När det ska dammsugas är det bara att dra ut nedersta backarna så kommer man åt allt damm. Mycket billigare än en stor garderob, kan monteras ned enkelt vid flytt, och tyget ger en mjuk och hotell:ig känsla!
 13. ”Gå aldrig tomhänt”lärde jag mig en gång någonstans. ..försökt föra det vidare…
 14. Om det är katastrof-stökigt så kan jag köra en ”Ikeakasse-städning”. Då springer jag runt som en iller och bara slänger ner allt löst jag hittar i en kasse. Sen kan man sätta sig i lugn och ro när man har tid och sortera saker efter vilket rum de tillhör! Bra metod när man ska ha gäster om en halvtimme…
 15. En-minuts-regeln funkar verkligen! Jag som är en slarver har verkligen kunnat ta till mig den. Har det som ett mantra när jag går runt här hemma ”tar det mindre än en minut, gör det!”. Tycker också det är mer motiverande att hålla ordning ifall man har fina förvaringslådor att lägga ner allt i. Thank god for Lagerhaus!
 16. Mitt bästa trick för att inte samla på sig för mycket av allt är Tre-regeln! Till exempel: Tre uppsättningar sängkläder; ett i sängen, ett i skåpet och ett i tvätten. Funkar bra på många saker; jeans, handdukar, pyjamasar, för att hålla en överskådlig minimistandard och möjlighet att hinna tvätta i en stor familj.
 17. Tänk igenom förvaringen noga så att var sak har en plats. Blir galen av allt plockande och har börjat att lägga saker som ”hamnat fel” i en låda om de inte blir undanplockade när vi gör våra plockryck på kvällarna. Vill barnen ha tillbaka något ur lådan får de ta en lapp där det står en uppgift på vilken ska utföras innan de får tillbaka sin sak.

°°°°°°°

Tusen tack för alla bra tips! Ni är ju grymma!! Lycka till nu alla med att skapa ett lugnare och mer balanserat boende, där ni inte lägger onödig tid och energi på att leta efter saker, eller ännu värre, blir irriterade och stressade över oordningen som i sin tur leder till tråkiga gräl.

Fin fredag och trevlig helg!

Kram Jannice

Bild: Jannice Wistrand, Add Simplicity

.

.

4
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00