Årets pelargon 2017 ”Kronprinsessan Mary” – min favorit!

Årets pelargon 2017 presenterades den 6 april på mässan Nordiska Trädgårdar, och det blev den vackert vita rosenknoppspelargonen ’Kronprinsessan Mary’ som tog hem segern, min absoluta favorit pelargon som jag bekantade mig med förra året.

Årets pelargon 2017 ‘Rosenknoppspelargon ‘Kronprinsessan Mary’ är en vacker pelargon som blommar med stora crèmevita blommor på ranka stjälkar och ljust bladverk.

Sorten är skir och gracil men med livskraft och personlighet. ‘Mary’ passar fint in i både den moderna lägenheten som stugan på landet.

Tips Tänk på balansen mellan blomma och kruka. Ovanstående utförande blir mer lantligt och romantiskt. Men sätter du denna skönhet i en svart keramikkruka, blir intrycket mer modernt.

Skötselråd Pelargoner för utplantering säljs från april till midsommar. De är solälskare, blir finast på solig, lite lugn plats. Allmänna skötselråd är att hålla jorden lätt fuktig – men hellre lite torr än blöt. Om jorden inte är långtidsgödslad, häller du pelargonnäring i vattnet ända till hösten. Undvik kväverik näring, som ger växten mer blad än blommor.

De nyinköpta pelargoner du ska ha utomhus, planterar du i större kruka med stor volym jord av god kvalitet. Pelargonjord är väl sammansatt, innehåller allt dina pelargoner behöver för att bli frodiga och blomrika. Lerkruka är bra, i den torkar jorden upp fortare än i plastkruka. Ge växten tillräckligt med plats i samplanterade grupper, så att den kan få bre ut sig. Innan frosten kommer tar du in krukan och låter växten övervintra helst ljust och frostfritt. Vattna ytterst sparsamt över vintern, ju svalare rum desto mindre vatten förbrukar växten. Blöt jord i kallt rum leder till för tidig död. Till våren beskär du växten, tar tillvara topparna till sticklingar och planterar om den i ny pelargonjord.

Jag kommer definitivt låta denna skönhet förgylla vårt hem denna sommar!

Kram Jannice

Pressbilder Blomsterlandet

,’,

.