I annonssamarbete med PLANTAGEN

Odla hemma, oavsett storlek på trädgård blir det en lyx för alla sinnen

Plantagen addsimplicity – odla hemma

Plantagen addsimplicity maj

Valborgshelgen bjöd på härligt väder och tid för att pyssla om vår trädgård och vår uteplats. Förra året satsade vi på ett riktig utekök som vi placerade i anslutning till vår stora terrass.

Vi har inte speciellt stor trädgård men välplanerad. Dock har vi inga ytor för avancerade odlingar. Men en plats för kryddor, jordgubbar och annat härligt att ta del av under sommaren i närheten av vår matplats var målet denna helg.

Först ut, städa utekök, torka av hyllor och ta fram allt ifrån förrådet. Att städa av och göra fint i trädgården inför stundande sommar är att ge ny energi till såväl trädgården, huset och de som bor där. Lite som att rensa förrådet eller vårstäda inne.

plantagen addsimplicity maj 1

Vi började med ett kryddpaket jag köpt på Plantagen för att odla från grunden. Roligt för barnen att få en egen kryddträdgård att pyssla om och ett alldeles lagom projekt för de små.

plantagen addsimplicity maj barn

Allt var i ett färdigt paket, bara att packa upp. Hälla i jorden, vattna. Sedan fick barnen så fröna, täcka med jord igen och lite vatten på det. Sedan dags att sticka i den lilla skylten så vi vet vilken krydda det kommer bli.

plantagen addsimplicity odlar kryddor barn

Stolta små bönder. Som förväntansfullt satt och väntade på att fröna skulle gro i solen. För frö behöver värme, vatten och solljus för att gro. Det har vi lärt oss på förskolan, sa de bestämt.

plantagen addsimplicity maj vänta

Därefter blev det plantering för mig. Målet, en vacker kruka som ska stå intill uteköket och sprida både väldoft och skönhet under sommaren med säsongens växter. Jag hade fått härlig hjälp av en trädgårdsarkitekt på Plantagen som berättade för mig vad man kunde plantera och ha i krukorna ute just nu, innan det blivit riktigt varmt. Så hör med din handlare, för det beror ju lite på var man bor i landet. T ex basilika och dragon skippade jag just nu då de är känsliga för kyla.

plantagen addsimplicity maj 3

Ett tips är att lägga upp växterna så som du vill ha dem i krukan. Likadant som när man ska göra en tavelvägg, att man lägger upp tavlorna på golvet innan man spikar upp dem på väggen.

plantagen addsimplicity maj kruka

Somrig, skir och alldeles underbar! Ett blomsterarrangemang att njuta av hela sommaren. Brudslöja och fjärilslavender kan vara känsliga. Här har de dock klarat sig då det blivit varmare nätter i Skåne.

Plantagen addsimplicity maj odla

Vackra slitna lerkrukor tillsammans med örter. Finns det något somrigare? Jag körde på samma krukor för ett enhetligt intryck och för att skapa en balanserad känsla. Vi har vit vägg och ett rostfritt utekök, båda tillhör metallelement inom Feng Shuins lära. Svarta hyllor, är vattenelement. Därför blev det extra fint med dessa krukor i terrakotta som ger jord. Kryddorna med härlig grönska tillhör träelementet.

plantagen addsimplicity maj kryddor utekök

Den fina gröna tonen på vattenkannan gillar jag. Ett tips, gröna toner på utemöber och andra saker i trädgården är väldigt fint då de smälter in på ett naturligt sätt.

Över lag är det snyggt att det man har ute i trädgården snarare smälter in i naturen, än sticker ut. Intrycket blir då mer lugnt och harmoniskt.

Plantagen addsimplicity maj kryddor burgare

Vi tog en middagspaus och grillade hamburgare, njöt av örterna vi planterade. Efter det att vi mättat våra magar var det dags att plantera jordgubbsplantorna.

plantagen addsimplicity maj jordgubbsplantor

Runt matplatsen har vi örter runt vår bambu. Nu beslutade vi att flytta på några örter och skapa en örtträdgård på ena sidan av bambun och på den andra sidan skulle jordgubbsplantorna får bo. Soligt och perfekt läge för dem!

plantagen addsimplicity maj jordgubbsplanta

Tänk på att en jordgubbsplantan blir stor, så sätt dem inte för tätt. Jordgubbsplantor kan man lugnt plantera ute nu i södra Sverige.

plantagen addsimplicity maj bord

Kvällen började sänka sig över vår trädgård. Det var dags att hoppa i duschen och göra sig redo för Valborgskvällen nere vid stranden.

Efter vi besökt majbrasan bjöd vi hem några vännerna på lite tilltugg som vi faktiskt njöt av med filtar på vår nyfixade terrass.

plantagen addsimplicity maj helhet red

Tänk vad växter och grönska kan göra för en uteplats. Nu har barnen fått ett projekt att ta hand om. Vi har fått ett väldoftande blickfång att njuta av under sommaren, härliga kryddor att laga mat med och jordgubbar till midsommar. Egenodlat och världens lyx.

plantagen addsimplicity maj helhetsbild

Ååå vad jag längtar till att varmare dagar, att få njuta av denna plats, skörda av dess frukter, höra surret av bin och känna doften av lavendel.

Hoppas min helg kan inspirera er till att göra det lilla extra för din uteplats. Det spelar ingen roll om du bara har en balkong, en lite plätt utanför entrén eller en stor trädgård. Välj växter efter storlek, ambitionsnivå och väderstreck. Tänker du bara på dessa tips, skapar du dig lätt en plats att för alla sinnen att njuta av i sommar.

Lycka till!

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity, i samarbete med Plantagen. 

  1. LoHe skriver:

    Tack för inspirationen (som alltid)! Du är en guldgruva! Vi ska göra stora förändringar på utsidan inom kort. Ta bort ett jättefult konstigt ”uterum” förra ägaren byggde. Det ser ut som en böld på huset och tar massor av ljus från vardagsrummet. Stort, lyxigt trädäck som ska inredas på det men jag har så svårt att se det framför mig, särskilt i samspel med resten av trädgården. Om Plantagen har trädgårsarkitekter som kan hjälpa till, även mot ersättning, vore det ju fantastiskt! Måste kolla det på studs! Tack igen!

  2. Snyggt och undrar också var du köpt de svarta hyllorna eller är de kanske hemgjorda? Oavsett skulle de passa på min terass i Frankrike.

  3. Fint ni gjort, du och barnen. Jag undrar var du köpt din slinga med glödlampor i trädgården?

  4. Åh så snygga svarta hyllor ovanför grillen! Är de i plåt? Köpta var? Så vacker o välplanerad trädgård. 👌🏻⭐️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..