Husfasader – Feng Shui och trädgård

Feng shui och trädgård, de 5 elementen och husfasader

Något som jag tycker är viktigt så här års, när man väljer blommor till trädgården, krukor och kulör på hus, fönster och dörrar. Det är att ta hänsyn till husfasaden och husets stil. För är det någonstans man kan se tydlig balans, är det när man går ut och kikar på hus så här års. Älskar det!

Så här kommer ett inlägg som ger dig tips på hur du ska tänka. Jag tar upp lite olika hustyper varje vecka. Vi börjar med vårt eget hem.

I små pittoreska byar som vi exempelvis bor i kommer mycket gratis av det vackra, då det ofta är balans mellan de gamla tegelhusen, kullerstenen, fönstren och en mängd blommande rosor i färger och gamla knotig fruktträd som ger charm.

Ju modernare hus vi bygger, och desto kantigare trädgårdar vi anlägger, blir det lätt en obalans av allt det vita, grå, kalla kantiga och lite kala. Då är det viktigt att bena upp elementen och hitta en balans mellan dem för att få en harmonisk helhet.

Jag tänkte börja med vårt hus, hur vi tänkte, varför vi gjort våra val och jag hoppas ni kan få en bild av Feng Shuins betydelse och balansen mellan elementen med hjälp av mina bilder. Ovan ser ni en bild på vårt hus som är vitt. Vi valde ljusgrågröna fönster och staket (färgen heter opal spring från Fired Earth). Tidigare var det mörka fönster som gav känslan av en massa mörka hål. När de fick en ljus ton, men ändå inte vita, blev känslan på huset mer glatt. Huset är vitt som tillhör metallelementet, fönstrens och staketets färg trä, som ger en härlig känsla även resterande del av året när det inte finns grönska.

Hade staketet varit vitt hade det känts trist resterande del av året mot vårt gråväder och mot ett vitt hus. Nu när det fåt lite ton, håller det om huset på ett annat sätt, och ger lagom med kontraster till husets stil.

Dörren som går i petroleum (ingen färgkod här, har blandat den själv) ger vattenelement till huset, liksom den svarta sockeln, granitplattorna och krukorna vi valt. Taket, teglet, blir jord. Så då saknas egentligen bara eldelementet vilket vi hittat i belysning om kvällarna, samt höst- och vintertid, samt i blommor där vi valt ceriserosa och purpur som blir extra effektfullt till husets fasad och fönster.

Se bara ovan hur tulpanerna balanserar upp helheten så att alla element finns representerade kring vårt hus. Detaljerna har vi valt i svart, vattenelementet då det binder ihop huset med sockelns färg, och då det håller samman helheten och bättrar på vattenlementet, som det annars inte finns jättemycket av.

Glöm inte att tänka på vad som händer med huset, trädgården etc om du väljer att byta tak från ett tegel till ett svart papptak. Då går ni från jord till vattenelement och bör hitta mer jord till trädgården. Varför inte i form av småsten som vi har på vår uteplats vid köket. Ett perfekt sätt att jorda. Så tänkte vi när vi skapade en helhet kring vårt hus. Nu har vi även bytt vindskivor som inte är mörkt bruna längre som på bilden, utan gröna som våra fönster.

Många hus jag besöker idag är nybyggda. Med kantiga former, och med vit eller grå fasad. Ofta väljer de som bor där även vita blommor. Inget fel i det. Men ur ett Feng Shui perspektiv blir finns det då bara ett element representerat. I bästa fall ett till, svart som tillhör vatten. Men glöm inte att sätta färg i form av trä, växtlighet. Sommar halvåret är det inga problem, men om huset ska kännas levande även vinterhalvåret behövs en hel del städsgröna växter så som bambu, buxbom, murgröna etc. Samt färger på blommor. Välj en harmonisk färgskala som rimmar med husets stil.

Nedan får ni några utvalda shoppingtips som alla på något sätt skapar en skön känsla till din trädgård, balkong eller uteplats.

Utvalt för din trädgård eller balkong

Jag erbjuder nu inte bara inspiration kring inredning utan även en shoppingfunktion som gör att ni enkelt kan hitta de produkter jag rekommenderar eller likvärdiga. 

utvalt till din trädgård

°°°°°°°

I min shop betalar du säkert med Klarna och du väljer själv om du vill ha faktura eller betala direkt, och kan självklart skicka tillbaka varan om du inte nöjd. Oavsett vad du handlar, kommer allt på samma köp, även om leveranserna kan komma i olika paket. Vid frågor mejla support@tipser.com eller ring kundtjänst 08-410 344 60. 

°°°°°°°

Önskar er en fin söndag, ut i trädgården, fixa balkongen eller den lilla uteplatsen. Att skapa en helhet som passar med husets stil och fasad är a och o!

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

.

.