Hur du skapar harmoni mellan husets fasad och din trädgård

Husfasader.

Idag tänkte jag fortsätta mina tips kring Feng Shui Trädgård och husfasader. Jag hittade dessa bilder på två gula hus och tyckte de var ett bra exempel på det här med balans mellan elementen. På ovanstående hus finns vattenelementet på taket, jord i fasaden, vitt i fönsterlisten som blir metall och trä i den gröna färgen. Att sätta till röda eller rosa blommor här hade gett en fantastiskt fin känsla till resten av huset och gjort balansen komplett.

Detta huset har dock bara metall och jord (metall på fönster och dörrar, samt jord på tak och i fasad) och man måste därför jobba mer med ”pyntet” i form av vattenelement, eldelement och framförallt träelementet när det inte är vår och sommar. Det blir då extra viktigt att jobba med städsegröna växter (gröna året om). Ser ni också skillnaden på husens helhet. Det översta har en mer varsam övergång i sin färgsättning och detta ovan en mer kontrastrik som blir lite hårdare.

Här har man valt utemöbler i rotting som ger ett jordat intryck och en värme till allt det vita. Även  här är det viktigt att få in växtligheten för att ge liv åt huset, allra helst vintertid. Vattenelement kan man få in genom svarta krukor istället för grå. Blå växter eller dynor. Och så belysning eller någon vacker varm ton på blommor och rosor som ger eld till platsen.

Det här är vanliga nybyggda hus idag att det bara finns 2 element. Här finns METALL förutom taket som tillhör jordelementet. Obalansen i nybyggda hus är oftast dess kantiga former och trädgårdar, så det är ännu viktigare att jobba med runda mjuka former på möbler, krukor, plattsättningen etc.

Och valet av buskar och träd får gärna gå åt det feminina hållet eller yviga livliga (tänk bambu, ormbunkar, gräs)  för att kompensera. Att hitta möbler som värmer huset och en god belysning är a och o för att få det trivsamt. Att kanske inte välja just vita fönster utan någon ton som ändå ger personlighet och karaktär till huset och som bryter av allt det vita. För tänk när allt är vitt vintertid, då behövs det något som ”håller” om huset och gör det inbjudande.

Den här bilden tog jag när vi på kontoret var på inspirationsresa i Danmark. Så makalöst vackert hus! Jag säger då det, det är något gratis vackert med gamla hus. Med total balans. Formerna på fönstren som mjukar upp kantigheten i husets form och tegelstenarna.

Den ”jordiga” vackra fasaden som möter metallfönster i vitt och en vackert blå dörr som ger vatten. Grönskande rosor som ger växtlighet samt blommorna som är rosa (syns dåligt här) som gör det extra pittoreskt och ger färg. Ett par röda rosor här hade varit sagolikt vackert och gett total balans, liksom vackert ljust gula (även det eldelementet).

Det finns så mycket man kan tala om kring fasader, hus och Feng Shui. Ämnet kommer fortsätta minst en gång i veckan här på bloggen framöver. Nästa vecka kör vi 70-talshus!! Ni är många där ute som önskat detta, så missa inte det!!!

Önskar er en fin start på veckan! Själv börjar jag med ett inspirerande frukostmöte med Katarina och i eftermiddag ska jag och Jonas springa Kalvinknatet med barnen!

Kram på er, Jannice

.