ANNONS

Min lägenhet på Bomässan i Vallastaden – så blev det och så tänkte jag

/

Add Simplicity lägenheten i Vallastaden i Linköping  av Jannice Wistrand.

vallastaden addsimplicity ikea

Här kommer några bilder som fint sammanfattar lägenheten som jag inrett på bomässan i Vallastaden.

Personen som jag inredde för:

Här bor Lotta 27 år tillsammans med sina assistenter. Lotta är funktionsnedsatt, både psykiskt och fysiskt, och mår bäst när det är lugnt, skönt och harmoniskt. Därför har hennes hem inretts av en Feng Shui-konsult som skapat ett hem i balans med färger och möblering som låter sinnena vila. Hennes favoritstund är när hon får fotmassage av sin assistent till ljudet av havsbrus.  Välkommen hem till Lotta! 

vallastaden addsimplicity 2

Min tanke var att jag ville visa att ett anpassat boende för olika människor med funktionshinder INTE behöver ha nikotingula väggar och ”tråkiga” inredningar. Därför har jag inrett lägenheten med bara möbler från IKEA. Utemöblerna är från Jysk. Lampa i köket från Ellos, där också de små mattorna är ifrån. Alltså i bra prisklasser.

Jag har tagit hänsyn till forskning om hur vi påverkas av färger och växter och självklart verktygen från Feng Shui. (Observera att Lotta inte sitter i rullstol. Många verka tro att funktionshinder betyder att man sitter i rullstol, men det finns så många olika variationer av funktionshinder.)

Jag valde mörka träslag för att ge en jordande lugn känsla. Färgerna på väggarna går i grått nsc s 2000-n i vardagsrum och kök samt min egna Simplicity Greige för Nordsjö i sovrummet. Det är stora fönster och högt till tak vilket gör att färgerna på väggarna hjälper till att balansera upp rummet för Lotta som behöver känna lugn och ro och som lätt stressar upp sig av intryck. Hade allt varit vitt hade det blivit rusande energier, mer stressande för henne och inte lika ombonat.

Vallastaden addsimplicity 4 ikea

vallastaden addsimplicity 3

Jag har satsat på sköna lakan i högsta kvalitet från Sture och Folke som ger en mjuk len känsla mot huden. Dessa heter Pebble stone och är nya i deras sortiment. Sagolikt vackra.

Självklart har jag tänkt på att jobba med kraftposition, så Lotta både sitter tryggt i sin soffa med utsikt över rummet, liksom sover med stöd i ryggen med en rejäl sänggavel och utsikt över dörrar och fönster. Det mest centrala och det absolut viktigaste när man möblerar.

Jag har jobbat med stora gardiner från golv till tak för att minska chi-flödet från de stora fönstren. Även mattorna på golvet hjälper till att sakta ner känslan i inredningen.

Accentfärgerna jag valt att arbeta med är rost, petroleum och ”dessert”, tonen som ni ser exempelvis på kudden i soffan från Dekohem.

Vallastaden addsimplicity 1

Det här är assistents rum. En bäddbar säng och några lådor för alla assistentens tillhörigheter. Färgen är en grågrön ton som jag blandat själv.

Vallastaden addsimplicity ikea 5

Lotta mår bra av naturen. Därför är all konst på väggarna av naturmotiv från Desenio. Jag har även jobbat med mycket växter i alla rum. Studier visar tydligt på hur vårt stresshormon kortisol minskar om vi omger oss med växtlighet. Inredningen består också av växter som är luftrenare och luftfuktare för att ge ett så bra inomhusklimat i lägenheten som möjligt.

Ute har Lotta en stor vacker terrass mot en bakgård med tillgång till ett orangeri. Här har jag flyttat ut de brända tonerna från inredningen inomhus på växternas kulörer. Allt för att få en harmonisk helhet. Platsen ska vara trivsam och inbjudande med mycket grönska, och upptänt med lyktor, sköna plädar och kuddar att vila sig emot. Stolarna är stapelbara i konstrotting från Jysk, liksom de fina krukorna. Lyktor, porslin och vas är från Jimsch.

Jag blev väldigt nöjd med mitt jobb. Jag tycker jag påvisat att vi faktiskt med relativt liten budget kan skapa hem och inredningar som hjälper oss att må bra utefter våra egna förutsättningar och där välbefinnande står i fokus.

Nu är jag nyfiken på vad ni tycker kära bloggläsare? Kommentera gärna här under inlägget.

Önskar er en fin fredag och trevlig helg!!!

Stor kram,
Jannice

Fotograf: Jonas Gustavsson

.

.

58
3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00