I annonssamarbete med ENGBLAD O CO

Vägen fram till tapetsering, tipsen som leder dig till en lyckad inredning

Tankar innan tapetsering engblad & co addsimplicity

addsimplicity kök

I samarbete med Engblad & Co har jag fått möjligheten att tapetsera om vårt kök. Idag tänkte jag visa er lite hur jag tänkte innan allt föll på plats. Tankar och tips som jag tror ni alla kan ha nytta av när det kommer till att förändra med tapet.

1 Identifiera problemområdet

Det var inget större fel på vårt kök tidigare. Men jag kände att köket inte riktigt stämde överens med övrig inredning i vårt hem. De blanka moderna luckorna och de vita väggarna blev lite för strikta till vårt 1700-talshus och vår övriga inredning pratade inte samma språk.

plantagen ny kök

2 Vilket väderstreck

Vårt kök ligger i sydvästligt läge med många fönster som ger stort ljusinsläpp och det tillsammans med vita väggar och mycket rostfritt gjorde att känslan i rummet inte bjöd in till inspiration och matlagning. Det blev lätt kallt och opersonligt.

3 Rumslig yta

Många vinklar i vårt kök gjorde att vi inte riktigt fick den rumsliga känslan vi ville åt. Vi ville rama in köket och visa var gränsen gick in till hall och vardagsrum.

Efter mina 3 ”problemområden” satte jag mig för att göra en moodbord. Vilken stil ville vi åt och vilken tapet löste de ”problem” vi hade?

Frågorna jag ville ha besvarade;

1 Vilken tapet följer bäst stilen på vår inredning och vårt hus?
2 Vilken färg passar bäst till ett sydvästligt läge och vår stil?
3 Hur skulle vi få ihop köket med övrig inredning. Vilket mönster ger en ombonad och inbjudande känsla utan att ta över?

Skärmavbild 2017-09-07 kl. 22.42.22

Jag kände direkt när jag gjorde min moodboard att en tapet med grå toner som tog upp kaklets grå färg, skulle boa in köket. Vägen fram till valet av tapeten Acanthus var inte alls svår. Jag ville ha något som stack ut, men som ändå gick i varsam färgskala. En tapet som var klassik och som boade in samt kontrasterade de hårda blanka luckorna.

Mönstret Acanthus togs fram med blocktryck av Kåbergs Tapetfabrik redan på 1850-talet, så stilmässigt kändes den direkt som en fullträff. I slutet av 60-talet började tapeten produceras i större skala. Den vackra, snirkliga Acanthusväxten är sedan länge ett känt och kärt återkommande motiv på tapeter och idag finns den i 6 färgställningar, från väldigt härlig djupröd ton till en lyxig guldvariant.

kök ikea skåp

Därefter tog maken och jag ett beslut av praktiska och stilmässigt skäl, att byta ut den rostfria ön till ett vitrinskåp, som bättre vävde samman stilen med våra möbler i huset. Som gjorde köket mer dekorativt och inte så kallt, samt mer funktionellt då vi tidigare hade alla finglas ute i allrummet.

Så med dessa frågor som grund fick vi svaren som behövdes för att lösa de problemområden vi hade och som skulle leda till den förändring som behövdes för att få köket vi drömt om…

Fortsättning följer nästa vecka. Då får ni se det färdiga resultatet i vårt kök.

Kram Jannice

Bilder och kollage: Jannice Wistrand, Add Simplicity

,

,

 

 1. Vi skall byta bänkskiva i köket, hur skall man tänka kring färg? Det står mellan marmormönstrad stenkomposit eller mörkgrå stenkomposit ifrån Ikea. Köket är modernt, vitt, rostfria vitvaror, ekgolv samt vitt kakel. Vi har innan svart laminat ( reklamerat den) och gillar kontrasterna men är sugen på den marmorliknande men är rädd att det skall bli för vitt?
  tacksam för tips!

  1. Svårt för mig att veta med er övriga stil osv. Men båda är fina!. Marmorn ger mer klassiskt elegent intryck och stenkompositen, mer modernt.. känns som ni kanske är mer där va? kram och lycka till.

   1. Det är svårt det där… Om man har modern eller klassisk elegant. Jag har lyssnat på er podd om det men känner att vi är mitt emellan stilarna…
    Det är öppet mellan köket och vardagsrummet och här är typiska grejer i vårt hem, Sarafatti lampa, eames stolar, svenst tenn prylar, kubus ljusstake, stringhylla, hay brickbord….
    Hur får man ihop det och hur konsekvent till en stil skall man vara? Tycker det passar ihop här … enligt mig :S

    Vilken bänkskiva tror du? är väldigt sugen på den marmormönstrade men det kanske bir obalans mellan yin o yan med så mkt vitt….

    1. Nej det blir inte obalans. marmor tillhör jordelementet så det blir kanon! go for it!

 2. Åsa skriver:

  Älskar tavlan som du har vid sidan om er tv. Har varit på g många gånger att beställa den men ej blivit av. Ert hus är underbart, så inbjudande och varm känsla. Ha en skön helg och ta hand om dina ❤❤❤ och dig själv. Kram Åsa

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..