Mattskola – detta bör du tänka på när du ska välja matta

Mattskola, 

Det här med matta är inte alltid så lätt. Mycket att tänka på, att ta hänsyn till och så är det relativt kostsam investering. Så idag tänkte jag ta upp råd kring färgval, storlek och mönster. Så häng med!

En generell regel är, att för matgrupp ska mattan vara under alla stolar när de dras ut. Att ha för liten matta, oavsett var du placerar den känns ofta ängsligt och ihoptryckt. Som med det mesta i inredning, ta i. Hade inte vi haft en tjock list mot vardagsrummet hade jag tagit i ytterligare på storleken. (Bilden är tagen för 2,5 år sedan, tänkte det kunde vara roligt för er att se hur det såg ut då).

För soffgrupp är det bäst om mattan står en bit under soffan och att ev övriga sittmöbler helt eller delvis står på mattan. En bra regel är att åtminstone två ”tassar” ska stå på mattan.

Skisser: Simplicity

Har man möjlighet och ytan, är det läckert att ta i och låta alla möbler stå på mattan. Då får du effekten rum i rummet och en tydlighet som skapar lugn.

När det gäller färg, rekommenderar jag varsamma tonövergångarna som ger en hållbar inredning. Antingen jobbar man ton i ton, eller som jag i nyanslika färger. Sistnämnda betyder att man väljer olika kulörer men med lika mycket svart och vitt i, detta gör att de passar med varandra och skapar ett harmoniskt intryck. Jag har exempelvis grått, grålila, gråblå…

Att jobba ton i ton är att exempelvis ta en färgkarta från Nordsjö på blått och gå från den ljusare tonen till den mörkare.

Jag tycker dock det är viktigt att poängtera att färgen på mattan är en förlängning av inredningen och bör tas upp i kuddarna i soffan, eller på blommorna på bordet, eller varför inte i en tavla på väggen. Den bör inte stå ensam som en färgklick, då är det svårt att få till en helhet.

Mönster väljer du efter stilen du vill åstadkomma. I mitt fall gillar jag Byzantine för den känns lite ”artdeco”. En regel är att om du har lugna färger, utan mönster på gardin och tapet, kan du köra en matta med mönster. Är soffan enfärgad, låt mattan vara i mönster, och någon kudde. Låt också mattans färg tas upp i kuddarna för att binda samman och skapa balans.

Slutligen Feng Shuins syn på matta!

Mattor har väldigt stor betydelse för energierna i ett rum. Inte nog med att det skapar en tydlig plats, den bromsar också flödet i ett rum och skapar ett lugn. Så som vi har matplatsen ovan, mellan fönster och dörr, är mattan ett måste för att bromsa upp. Det blir trivsammare att sitta där om känslan inte känns så stressande.

Så mer mattor åt folket! Det ger en lyxig känsla och är pricken över i när det kommer till om en inredning ska bli bra eller inte. Jag skulle vilja påstå att det är lika viktigt som belysning i ett hem. Så kom igen! Inred nu med mattor, se och upplev skillnaden.

Önskar er en fin dag!

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

 1. Hej. Gillar den grå färgen , vart är den köpt ?

 2. Johanna skriver:

  Som flera andra säger, vältajmat och inspirerande inlägg för mig med! 🙂 Om du skulle ha haft ett kombinerat matrum och vardagsrum – vilken matta skulle du välja till soffgruppen för att matcha den mönstrade? Jag själv är inne på en stor art deco-mönstrad under soffgruppen, men jag vet inte vad mitt matbord och stolar ska vila på och det kommer väl sluta med att det inte blir någon alls.

  1. Då hade jag kört en enfärgade i någon ljusare ton av mönstret i den under soffbordet. Kram och lycka till

 3. Emmy skriver:

  Hej!
  Vilket bra inlägg, har precis huvudet fullt med tankar om matta till soffan. Soffan är ca 3 meter bred, ljusgrå. Till det har jag en stor vägg med William Morris tapeten Chrysantemum toile och målade väggar i en matchad brun ton som hämtar tonen i tapeten. Jag har väldigt svårt att bestämma mig för passande färg på matta samt om den ska vara mönstrad eller ej. Tapeten i sig är mycket mönstrad och jag vill att den ska få ta plats. Vad är dina tankar om färg, mönster och storlek på mattan?
  Supertack för en toppenblogg! Vore guld värt om du kunde ge lite tips 😊

  1. Tack söta du! Vad det värmer!! Jag hade gått helt enkelt på en enfärgad matta. Någon greigtonad grå beige ljusare variant som utgås från ton i tapet och vägg. Samtidigt passar med mattan. men ljusare ska den vara. Rejält stor så den håller om platsen. stor kram jannice

 4. June skriver:

  Hej! Ett vackert o inspirerande hem ni har, genomtänkt o klassiskt:) Fråga: var kommer matsalsstolarna ifrån?

 5. Per skriver:

  Hej,

  Tack för en vältimead ”mattalektion”! Det är utförsäljning på flera matbutiker här i stan och min lägenhet är för tillfället otäckt (så när som på en nödinkastad dörrmatta).

  För mig som Feng Shui-novis, kan ett visst föremål klassas som två kategorier, dvs en rund klarröd duk eller matta ger representation för både Eld och Metall eller måste man välja en dominerande egenskap som avgör tillhörigheten?

  1. Hej! Det är helt korrekt, att de klassas som två. Sedan ser man ju mer färgen röd, före kanske själva formen eller materialet. Men helt rätt uppfattat 🙂 Mvh Jannice

   1. Per skriver:

    Tack så mycket för svaret. Har även försökt att börja använda mood boards för att undvika det sammelsurium som tidigare utgjort min inredningsstil baserad på spontan/nödköp.

    Nästa steg är att försöka synka de olika rummen lite med varandra också men där är jag inte ännu. Man måste ju krypa innan man kan springa… 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..