Tipsen att tänka på när du inreder med hissgardiner

hissgardiner i din inredning bästa tipsen

Vi startar veckan med några tips kring hissgardiner. Jag får nämligen mycket frågor kring detta. Så här kommer några tips att ta med sig när ni ska inreda med hissgardiner.

1 Häng innanför fönsterkarmen

Att hänga hissgardinerna innanför fönsterkarmen ger bättre proportioner till helheten.

2 Välj material med omsorg

Tänk på att material skapar mönster. Väljer du exempelvis en mörk linnegardin blir strukturen ganska så kraftigt mönster och det bör tas hänsyn till, med lite lugnare fönsterdekoration, eller lugnare tapeter med inte så mycket mönster.

3 Var ska gardinen sluta

Tänk på att där gardinen slutar, där slutar också fönstret. En lågt hängande gardiner ger en känsla av lägre takhöjd. Så laborera utefter vad du önskar just i ditt hem och kompensera. Ju mörkare gardin, desto tydligare blir markeringen.

4 Kulör

Att hämta hem gardinens kulör i inredningen gör att gardinen blir en helhet och inredningen harmonisk. Här har man lyft ut hissgardinens färg i kuddar och textilier på dagbädden.

5 Ljusinsläpp

Är du rädd för att missta ljuset? Sätt in en vit linnegardin. Det ger ett ombonat intryck, insynsskydd, samtidigt som det släpper igenom ljus jättefint. Jobba istället med att binda ihop inredningens kulörer på textilier osv i kurkor, böcker eller andra dekorationsföremål i fönstret.

Lycka till

Kram Jannice

Bilder lånade från Ellos
Inlägget innehåller adlinks

.

.

 

 1. Susanne skriver:

  Hey there!
  Unfortunately, I do not speak your language, but I will try it in English.
  I am from Germany and I looooove the first and the third blinds/curtains.
  Can you tell me where I can order them? I hope they are not custom made :)?
  Best from Munich!!

 2. Ninni skriver:

  Hej Jannice,
  Men har Du tänkt på dem som har inåtgående fönster, ska dessa fönster exkluderas från hissgardiner?
  Så om jag som har inåtgående fönster samt i vissa fönster inte djup karm, då går det inte att sätta gardinen inuti karmen för då kan jag inte öppna fönstret för att vädra och släppa in frisk luft.
  Jag har inget karmfoder utan endast karmens kant på 18 mm, därför tycker jag att man kan ha hissgardin som sitter alldeles ovanför fönsterkarmen och att den i bredd täcker fönstret och den karmkant jag har.
  Menar Du att det endast är ”stiligt” att ha hissgardin om man har utåtgående fönster? Med tanke på Din vägledning här?
  Hissgardin vill jag ha och har och frisk luft vill jag också släppa in var dag.

  Ljusa vänliga hälsningar från Ninni.

  1. Hej, men även om man har hissgardinerna utanför går det inte att öppna inåt? Så det blir ett problem, såvida man inte öppnar dem nertill. Sedan lär jag ut vad som blir bäst i optisk illusion, sedan kan det byggts på annnat vis 🙂

   1. Ninni skriver:

    Hej Jannice, tack så mycket för svar 😊,
    Jo, det är möjligt att öppna fönstret för vädring med ett vanligt fönsterbeslag/vädringsbeslag som också är barnsäkert till viss ålder, vilka finns för både inåt och utåtgående fönster.
    Finns mindre snygga i plast hos bygghandeln och vackra i metall i byggnadsvårdsbutiker.
    För att vädra dagligen behöver man inte öppna mer än 1dm och när man ska tvätta fönstren tar man bort hissgardinen, som man kanske vill tvätta i samma veva.
    Så det är helt möjligt att ha hissgardin och öppna fönstret.
    Jag har jobbat hos ett inredningsföretag där vi sålde gedigna designade möbler från välkända svenska och danska leverantörer, samt kvalite’textiler för klädsel, gardiner och draperier samt belysning mm.
    Jag sydde tidigare för drygt 20 år sedan alla mina egna gardiner själv och när jag ville ha hissgardin till våra inåtgående fönster (som det ofta är i många lägenheter från senare tid) gjorde jag en lösning med list, kardborrband och linor. En lösning som man idag kan finna hos Himla och deras fina hissgardiner i bl.a. linne i olika vävtäthet.
    Så möjligheten att ha hissgardin i ett inåtgående fönster är möjligt.
    I optisk illusion kan vi alla se olika 😌 det viktiga ”i mina ögon” är helst att hissgardinerna inte är bredare än fönsterkarmen och att de går så nära det är möjligt mot fönsterkarmen.
    Att ge den som har inåtgående fönster möjligheten till att ha hissgardiner är roligt, vilket jag har fått möta av andra inom inredningsbranchen.

    Önskar Dig en skön första advent som står för dörren med
    varma kramar från Ninni.

 3. Maria skriver:

  Tycker man hör att gardiner skall hängs från taket och ner. Varför gäller inte samma för hissgardinen?

  1. Eftersom man inte överlappar på sidorna ser det konstigt ut att man i detta fall skulle överlappa ovan. Bra fråga. Men det handlar om propotioner. Men det ser dumt ut om det plötslligt på halva gardiner dyker upp en karm. Men det är inget som säger att om man hänger utanför karmen och gardinen är täckande att du kan lura ögat och hänga gardinen högre.kram

 4. ANN skriver:

  Hej,
  Jag har inga sådana fönsterkarmar, hur gör jag då?
  Hälsningar Ann

  1. Inte gamla kanske men en karm måste du väl ha? innanför…. ska de hänga i vilket fall. kram

 5. ÅSA skriver:

  Perfekt inlägg!!! Just oxå att du visar klart och tydligt med olika färger på hissgardiner. Me love!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..