Så får du julen att harmoniera med din övriga inredning

Så får du julen att harmoniera med din övriga inredning.

Hur skapar man en jul á la Feng Shui? Vilka hemligheter finns där för att få julen till en helhet med din befintliga inredning?

1. Följ din färgton

Julpynt ska förhöja myset och stämningen i ditt hem, inte ta över det. Välj därför dekorationer som passar in i den inredningsstil och färgsättning du redan har. Går ditt hem i dämpade färger passar det till exempel bäst att välja en vinröd ton på julpyntet, medan det om du har ett modernt inrett hem passar kan passa bra med en klarare röd.

 

2. Skapa en varm känsla

Vintertid när det är mörkt och kallt ute är det viktigaste inom feng shui att tänka på att ta in eldelementet, som skänker en känsla av värme och ljus, i hemmet. Man kan beskriva det som att man ska ”sätta raggsockor på sitt hem”. Bra saker att pynta med för att skapa en varm känsla är varma metaller såsom mässing, belysning, levande ljus och fårplädar och fuskpälsplädar.

3. Välj rätt gran och grönska

Inom feng shui ska man också försöka efterlikna naturen i sitt hem och här kommer grönskan in. Växtlighet i hemmet skapar mys. För att få en så harmonisk känsla som möjligt gäller det att välja rätt grön ton på växtligheten. Precis som för de rödare färgsättningarna gäller det att hitta den gröna nyans som passar ihop med din övriga inredning. Har du en krispigt klar grön, tänk tulpangrön, hemma passar det bäst med en rödgran och annan växtlighet i samma ton som rödgranen. Går ditt hem mer i en lågmäld grågrön skala passar en silvergran bäst, och har du en kallare blågrön ton i din inredning så gör sig en kungsgran bäst.

4. Fokusera – dutta inte överallt

För att skapa harmoni och ett lugnt uttryck är det viktigt att pyntet inte blir plottrigt. Du kan jobba med mycket saker, men ställ till exempel hellre en stor vacker bukett, ljusstakar, godis, nötter och hyacinter på en central plats istället för att sprida ut det lite överallt.

5. Välj ditt pynt med omsorg

Låt inte din jullåda bli en kartong som mest känns ”full av en massa skit” – rensa, rensa, rensa! Tänk hållbarhet. Välj ditt pynt med omsorg och undvik att hamstra och byta ut ditt pynt hela tiden. Investera istället i några få vackra saker som du verkligen gillar och som fint smälter in i ditt hem.

Kram Jannice

Bilder: Svenskt tenn 1, 5, 6. Jannice Wistrand, 2, 3,4. 

,

,

 

 1. Tack för fin läsning i det reportaget:)
  Pyntade granen igår faktiskt 🙂 Måste få lite julkänsla, den infinner sig inte riktigt..
  Tänk 1 år, galet.. Tiden bara rusar ju iväg!
  Kram Anna

 2. Hej! Vilken julgransbelysning rekomenderar du till julgranen, jag menar den klasiska med långa ljus som man klämmer fast eller något annat, och rekomenderar du det vita ljuset eller lite gulare? Mvh Madelene

 3. För första året så har jag tänkt på färgerna och köpte en grön stjärna till fönstret. Åh, det blev så bra! och nu när jag har färgtänket i mig så ser jag helt andra saker än tidigare. ”Det där skulle bli så fint”, kan jag tänka om saker jag tidigare inte ens skulle tittat på :).

 4. Hur gör du med allt julpyssel i alla dess former och färger som barnen gör i skola o förskola? De är ju ofta så stolta och har jobbat hårt med sina saker. Med åren blir det ganska mycket men jag har inte hjärta att inte sätta fram och hänga upp det. Ofta iallafall när de blir lite större vill de ju gärna också vara med och pynta och klä granen etc och ja då blir det inte så mkt feng shui och rätt färger 😜 😂 Samtidigt tänker jag vad gör det med deras självkänsla om de ser deras små alster etc bara försvinner iväg el aldrig packas upp/tas fram. I bloggar ser man aldrig spår av barnens pyssel, teckningar etc men tycker du verkar stå med båda fötterna på jorden och ha en sund inställning till inredning så vore roligt höra dina tankar kring detta…(är ju inte bara vid jul utan året om). Kram o tack för en härlig blogg läser allti och lyssnar på podden.

  1. De får åka fram. Nu är vår förskola rätt restriktiva med det. De gör bra men få saker att ta med hem. Men deras lyktor står framme i vårt vardagsrum och kort och pyssel, det är viktig att de får ha det framme. sen får de gå helt banans i sina rum 🙂 kram och bra tanke där…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..