En lektion i färglära som gör underverk för din inredning

Färglära i inrendningen

En vacker färgsättning på ett sovrum som jag hittade hos Ellos.  Pudrigt rosa möter dova gröna toner med ett stick av bränd terracotta. De alla passar fint med varandra då de håller samma ton av svärta och vita i sig. Gör kulörer det, så kan man kombinera vilka kulörer som helst med varandra. Är ni med på vad jag menar?

Ett exempel:

ncskarta

Det innebär att exempelvis färg nummer 4 i varje färgsektion passar med varandra. Så antingen kan man jobba tvärs över färgkartan som ovan, eller inspireras av färgvalen ton i ton av den kulör man valt, som nedan.

färgkarta ton i ton

Hoppas det här kan inspirera er till mer färg i era hem. Och glöm inte att det finns kulörer med:

1) mer svärta i sig, dämpade kulörer
2) med mer vita i sig, pasteller,
3) klara kulörer primärfärger, (legofärger)

Jag har sagt det förut och säger det igen. Bestäm dig för en av dessa kategorier och håll dig till den. Då blir helheten lättare att lyckas med i din inredningen, du får enklare och fler kombinationsmöjligheter samt att harmonin i hemmet blir ett faktum.

Ha en fin dag!

Kram Jannice

Bild: Ellos (adlink)
Jannice Wistrand, Add Simplicity

,

m

 

 1. Hej Jannice och tack för alla dina underbara tips! Du ger mig sååå mkt inspiration!
  Jag undrar om du skulle kunna göra ett inlägg om soffkuddar? Jag blir liksom aldrig riktigt nöjd med de där hemma nu när jag bytt soffa.
  Innan hade jag en svart soffa med mkt gråa kuddar i lite olika mönster och material, jag var nöjd och det kändes som de var i balans.
  Nu har jag en grå soffa, ganska ljus, och jag är helt vilse i kuddarna. Det känns inte som att något passar hur jag än gör! Har lite mörkare gråa kuddar och några buteljgröna (som fångar upp färgen från tavlorna ovanför) samt några grå/vita, ganska blandat i material o struktur.
  Hur ska jag tänka? Har du några allmänna tips kring kuddar? Gyllene regler?
  Så tacksam om du skulle vilja ge lite tips:)
  Många kramar till dig och tack för en underbar, inspirerande blogg!

  1. Låter som det är lite förstora kontraster.. gå lite ton i ton som väver ihop ljusgråa soffan och sedan mörkar och mörkare, men inte för mörkt.. gärna någon dov kulör som mjukar upp. ska se vad jag kan göra för inlägg. kram coh tack 😉

 2. Du slutar inte imponera med kreativa inlägg alltså! tack för värdefullt tips, keep up the good work : )

 3. Hej,
  Tack för många fina och hjälpande inlägg:) Jag undrar om du vet vart de stora tavlorna med stjärnbilder kommer ifrån?
  /Isa

 4. Jag undrar över trä till den ton man väljer. Alltså kan man ha olika träfärger som ljus ek, mörk till t ex dämpande kulörer? Ska man ha mörkare trä till en viss ton (klara, pastell, dämpade)?? Är du med på hur jag menar? Tack för svar!

  1. Intressant fråga! Vore kul med ett helt inlägg om det 😊 Tack Jannice för mycket bra och konkret inspiration. Kram

  2. Bra fråga. Beror lite på vilken stil man vill åt. Klassisk stil passar ju oftast med lite röda träslag (tänk svenskt tenn, eller mörka): Liksom grafisk nordisk stil är ljusa. Retro teak.. funderar på ett passande inlägg. kram

 5. Tack för all din fina inspiration! 💐 Du är helt enkelt bäst.
  Jag tycker också det är svårt med just kuddar i soffan, antingen blir det fel nyanser, fel storlek eller mönster som inte passar ihop med varandra. Tittar i massor av olika inredningstidningar men tycker inte alltid att det är mycket att härma heller, mycket är så rörigt och blir stressande att se på, så en liten ”kuddskola” vid tillfälle vore bra.

 6. Tack för tipset!
  Ska måla puderrosa i sovrummet med Kalklitir (har länge tyckt att kalkat är det vackraste som finns men fick upp ögonen för det företaget tack vare dig!!) och funderade just hur jag ska kombinera färger. Är inte så förtjust i terracota eller grönt haha…men kan kolla vilka färger som matchar enligt färgkartan 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..