Frågestund – passa på och fråga mig (SLUT vid 35 frågor)

Frågestund addsimplicity

Jag håller på att uppdatera datorn och fixa med programvaran. Så under tiden tänkte jag vi kör frågestund! Det var ett tag sedan!  Ni ställer frågorna och jag svarar!

Shoot!

Passa på att ställa de där frågorna du undrat över vad gäller inredarjobbet, utbildning, inredningsproblem, hur lyssnar man på en podd eller varifrån kommer sofforna i allrummet? Ja ni hajar, vad som..!

Kram Jannice

 

 

 1. Kul! Har du något tips på hur man kan inreda ett 4*4 m rum där två väggar har fönster från golv till tak. Högt i tak så mycket rymd i rummet men inte så stor golvyta. Helst vill vi både slappa med en bok, mysa och kanske kunna äta något enklare. Men vill inte övermöblera.

  Sen ett önskemål till podden-era steg till egenföretagare. Tips, råd och tankar. Hade varit så kul att höra om. Ja du får såklart gärna skriva om det i bloggen också.

  Tack för all inspiration du ger! Kram

 2. Hej

  Undrar i vilket program du gör dina moodboards? Jag siktar på att bli inredare för offentliga miljöer, har du något bra tips på utbildning för just offentliga miljöer eller vet någon som jobbar med just detta här nere i söder?
  Älskar din blogg och din feng shui skola har gjort mitt liv så mycket bättre!
  Keep up the good work!

  //Mikaela

 3. Hej! Skulle gärna se några bilder på hur jag dekorerar mitt runda köksbord som är 150 cm. Du pratade igår om kvadrat på ett runt bord.

 4. Hej,
  Vi har ett stort sovrum med två fönster. Vi har problem med vad vi vi ska ska ha för möbler. Vi har egentligen inget behov av möbler, fotöljer mm, men det ser tomt ut vid det stora fönster ett område pp 4×3 meter. Tack för en fantastisk blogg!

 5. Hej,

  Jag väntar på leverans av mina två soffbord Alanso från Artwood 🙂 Ska stå mellan två ljusgråa Howard soffor och jag undrar vad för tips på dekoration som är snyggt och ställa på borden?
  Det är dämpade toner av grönt, brunt och lite blått i rummet, även mycket grått (NCS 1000-N på vägg). Kanske även tips på passande gardiner intill nu till sommaren 🙂

  Tack för en inspirerande blogg!

 6. Är nyfiken på hur din inredningsstil har utvecklats och förändrats genom åren? Från första egna boendet fram till nu. Vad har legat till grund för ett ev byte av stil?

 7. Hej! vi har vattenburen golvvärme i hela huset och har en fundering kring mattor. Hur resonerar du där? Min man hävdar att det inte är bra med stora mattor för de hindrar värmen att stiga, medans jag tycker att det är snyggt ombonat och mysigt. Ärligt talat så märker jag ingen större skillnad där vi har mattor,och på sommarhalvåret har vi inte ens på värmen. men det räcker inte som argument för… Vi får ständigt kompromissa. Har du stött på problemet någon gång? Är det energi-ineffektivt med mattor på golvvärme? Kan mattorna ta skada?
  Tack för en inspirerande blogg!
  //Yvonne

 8. Hej

  Jag skulle uppskatta tips på hur man ska planera vid bygge av en altan/trädäck. Vilket material och färg på virke, belysning runt en pool, hur gör man ett snyggt räcke runt en pool tex?
  Tack

 9. Hej!
  Har du något tips på garderober till en hall som är 50 cm djupa? Jag har googlat runt och de enda jag har hittat är Ikeas STUVA och de funkar väl men jag hade velat ha något som går ända upp i tak (240 cm ca). Väggens bredd är ca 125 cm, så det är inte mycket plats att tala om. Tack för toppenbra podd och blogg :).
  Vänligen,
  Emma

 10. Hej Jannice
  Funderar över spegel i sovrum, hur ska man tänka? Och hur gör man när man har stöd i livet och kärlek i garaget? Min man har MYCKE grejer där!!!!!
  Tack för din härliga blogg. 🙂
  Gun-Britt

 11. Hej,

  Först och främst TACK för en underbar blogg! Får så mycket inspiration och idéer från din blogg 🙂 Läser den flitigt varje dag och lyssnar på podden som också är underbar! Här kommer några frågor:

  1. Kan man ha en vit/ljusgrå matta till en grå/taupefärgad soffa? Mattan ”jordar” ju inte då men jag har parkett runt om så tänker att det elementet kommer in ändå…?

  2. Hur får man in jordelementet i trädgården/på terassen? Har ett modernt hus så jag tycker inte att terrakottakrukor och trämöbler passar så bra. Tycker överlag att jordelementet är svårt.

  3. Kan en sak vara mer än ett element? Tex. en rund glasvas är ju metall i formen men vatten pga. glaset. Vilket element är det då eller har saken då 2 element?

  Hade blivit jätteglad för mer trädgårdsinspiration om man får önska 🙂

  Tusen tack för svar!!!

 12. Hej och tack för en såå inspirerande blogg!
  Vi är inne på att måla vårt insynsskydd- och staketet/räcke runt altanen i den härliga gröngråa färgen du har på planket runt huset. Vårt altangolv är obehandlat (träfärgat), huset är vitt och taket är rött, vilken färg på matgrupp skulle du rekommendera? Bästa hälsningar Anna

 13. Hej!
  Hur ”inreder” man en lång fönsterbänk (4 meter). Blir så lätt att jag fastnar i att det är två lika lampor som står liksom i symmetri, det ser så stelt ut. Hur kommer jag bort från det? Tack för en jättetrevlig blogg.
  Mvh Majsan

 14. Hej!
  1) Har du tips på fina dekorationer i beige eller rosa ton som är minst 25 cm höga? Helst inte vaser eller ljusstakar. Jag hittar mest svarta eller vita saker och för små…

  Tack för att du tar dig tid!

  Kram från Carina

 15. Men så passande! Har nämligen gått runt och tänkt att jag ska maila en fråga till dig men inte kommit mig för…

  Du har tidigare skrivit om hur du bestämde dig för att förändra din karriär när din kroniska sjukdom (UC, va?) gjorde det svårare för dig att jobba kommersiellt som marknadschef. När du beskrivit hur du funderade fram att du ville bli feng shui-expert och bli din egen så låter det så enkelt. Men jag undrar om du kan dela med dig lite mer hands on om hur du gick tillväga, hur du faktiskt vågade ta steget (ekonomiskt, praktiskt, trygghetsmässigt osv) och hur du utvärderat och justerat din affärsmodell längs vägen. Ju mer detaljer desto lyckligare blir jag :-).
  Jag har själv en kronisk sjukdom (RA) som blivit lite sämre på sistone och jag undrar hur länge jag håller för den sortens heltidsjobb jag har idag. Jag kanske behöver tänka ut en alternativ plan för att kunna fortsätta jobba med det jag älskar (marknadsföring, digital kommunikation, skrivande) men samtidigt orka resten av livet också. Att fråga dig är steg ett i alla fall, så får vi väl se var jag landar.

 16. Hej Jannice! 🙂
  Vi bor i ett 60-tals hus & har planer på att bygga ut.
  Det vi kommer bygga ut blir en sällskapsdel med plats för soffa,tv & ev öppen spis angränsande till trädgården. Min fråga är, ska man satsa på hela glaspartier i ett sådant rum, eller kommer man få känslan av att vara ”naken & exposed”. Bättre med fönster med bröstning, ger det en tryggare känsla till ett sådant rum? Kram Caroline

 17. Hej Jannice
  Så kul med frågestund!
  Jag har två Ikea-Strandmon-fåtöljer o ett gammalt brunt runt bord i mitten av ett vardagsrum o en vit Ikea bestå skänk bakom o vet inte vilken färg på mattan jag ska välja, brunt eller grått. Mönster eller enfärgad? Har ljusgrå väggar. Vad tycker du? Längtar så efter en matta, liksom pricken över i:et tycker jag i ett rum
  Hoppas på svar
  Kram Susanne

 18. Om man vill anlita dig, har man råd med det som helt vanlig Svensson och medelinkomsttagare?
  Vi ska renovera gillestugan i vårt 70-tals hus. Ska bli ett sovrum och ett tv-rum. Skulle vilja ha hjälp med färgsättning i båda rummen, val av textilier och placering av belysning. Samt hur vi lämpligast möblerar tv-rummet. Tar du sådana ”småjobb”?

 19. Tack för en fantastisk blogg och att du så frikostigt delar med dig av tips och tricks för att skapa harmoniska hem! Sist det var frågestund frågade jag om badrum och jag blev väldigt nöjd med slutresultatet, så tack för det också!

  Nu till min fråga: jag har en långsmal korridor som slutar med ett större utrymme med dörrar. Rakt fram i korridoren finns en väggyta med en dörr på var sida. Den väggytan ser vi från soffan i vardagsrummet. På ena sidan i korridoren har vi skoskåp för förvaring och tavellister med familjefoton ovanför. Jag har även ett högre skoskåp där jag har ordnat ett ”årstidsbord” enligt dina råd 🙂 med en vacker tavla, en blomma, någon prydnad som betyder mycket osv, mycket nöjd med det :-). Det jag undrar över är vad vi kan göra med väggen rakt fram för att få ett vackert blickfång från soffan? Korridoren är rätt mörk så har funderat på en stor maffig vägglampa men inte hittat något. Har du tips på lampa eller annat förslag? Ska man ha någon matta, vilken? Och ska vi ha något på väggen mittemot tavellisterna? Har funderat på en spegel men är osäker. Har du något annat förslag? Väggarna är vita och skåpen likaså, kommer få vara så några år men så småningom skulle jag vilja ha en ny tapet, något tips som jag kan längta efter? :-). Samtliga rum i huset har någon form av anslutning till korridoren. Vi har mycket vita, bruna och beiga toner med inslag av petroleum, mörk turkos och mint. Gammal ekparkett från 60-talet som vi har slipat och oljat. Som metall har vi krom/silver. I anslutning till korridoren finns entrén med en svart matta som täcker golvet där, i vardagsrummet finns en beige matta med mönstret gåsöga. Min inredningsstil skulle jag kalla modern retro. Tack på förhand!

 20. Hur stor matta bör man välja om jag ska ha två 3-sits soffor a’ 240 cm (ca). Ska ha dem mot varandra.
  Sofforna är i antracitgrå plysch. Golvet i ljusgrå som du visade upp nyligen.
  Kritvita väggar. Har just nu även grå gardiner och en mörkgrå sidebord. Som du hör bör jag bryta av med färg! Ska jag våga mig på en typ gammelrosa matta? Eller ljusgrå?

 21. Hej och tack för möjligheten att ställa min fråga. Tack för er podcast, mycket lärorika.
  Jag har en kanske lite ovanligt men aktuell fråga angående hur man kan inreda/dekorera en skänkskåp i obehandlat furu med lite patina. Den har skuren dekor på toppen samt två hyllor mitt på. Det är hyllorna i byrån (2st. 20 och 50 cm djupa och 120 cm långa dock bara 20 cm höga) som jag vill inreda lite. Vi har kall gul (nästan beige) tapet och soft tale färg i slutändan av en större hall, där skåpet står, samt vit bröstpanel.

  Tack på förhand.
  Lia

 22. Hej!

  Härligt med frågestund!
  Jag har en fråga gällande vårt uterum. Det är omålad furu i det och jag vill gärna få bort bastukänslan. Samtidigt vill jag få en mjuk övergång från vårt greiga vardagsrum ut till trädgården. Jag tycker vitt blir för skarpt då (har sett grannens som liksom lyser upp och tar över för mycket). Funderar på ljusgrått och så vitt tak, vad tror du om det? Ska jag behålla vissa furudetaljer som t. ex. på en bjälke i taket eller ska allt målas i samma färg?
  Funderar också på kulör på väggarna i sovrummet, som är ganska stort. Vi har mörkbruna garderober men vita bokhyllor där. Blir det finast med en mörk eller med en lite ljusare färg? Eller ska vi satsa på tapet..? Och vilken kulör..?

  Tack på förhand!
  Sara

 23. Har följt din blogg i många år nu men saknar tips på hur man möblerar under snedtak. Har en underbar vindslägenhet ”penthouse” liten men naggade god och behöver verkligen möbler under under snedtaken, är det ngt speciellt jag skall tänka på? Hur ska jag tänka i mörka hörn, ljussättning alt blommor? Lägenheten är långsmal, inte många rutor av baguan som kommer in, jag har också en sovalkov i vardagsrummet vilket gör det till en utmaning, killarna delar ett rum som är svårt att få mysigt då det är långsmalt och. Sen öppnar upp sig i en kvadrat, känns som att ens sängen står i en korridor, tacksam för hjälp.

 24. Hejsan! Tack för alla fina tips du ger:) . Tänker måla om i sovrummet och köpa ny sänggavel, matta osv. Osäker på färgsättning. Funderar på beige eller svart sänggavel. Vilka utav dina ” väggfärger funkar snyggt till detta? ( ej rosa) . Funderar på beige matta . Tycker även mycket om blått . Tack på förhand!

 25. Hej! Uppskattar att du tar dig tid med frågestund! Önskar tips på hur man får allrummet i en nyrenoverad källare mer ombonat. Och vilka element som behöver tillföras med tanke på att källaren är omgiven av jord… Nu har vi ljusgrått klinker och ljusgrå, nästan vita målade väggar. Små fönster just under taket finns. Önskar också tips på en större köksmatta att ha i köket framför diskhon. Köket är vitt, stort och g-format med bänkskiva i marmor, väggarna varmgrå och golvet i ljus ek.

 26. Skulle du vilja berätta vilken största lärdom du fått med dig genom arbetet som egenföretagare?
  Och… vitt trähus med svarta dörrar vilken färg skulle du då välja till fönsterfoder och knutar?
  Love din blogg 😍

 27. Hej! Tack för ditt jobb med bloggen/podden, mycket inspirerande! Hur gör du med lamp-sladdarna (till bordslamporna)du har bredvid sofforna i allrummet? Kontakter på väggar? Snubbellinor..😉? Mvh Helena

 28. Jag har en fråga angående en sekelskifteslägenhet vi köpt och får tillträde till den 1/6. Den har någon gång under 70-talet blivit av med all stuckatur och kakelugnar. Om vi börjar med stuckaturen, tycker du vi bör sätta upp någon form av stuckatur igen eller ska man acceptera lite rakare väggar och övergång till tak utan någon ens taklist idag. Vi måste renovera alla ytskikt men är lite osäkra på hur vi ska göra med stuckatur och takrosett. När det gäller kakelugn funderar vi också på om vi ska försöka hitta en gammal eller om vi ska köpa en nyproducerad. Vi behöver den egentligen inte för värmen utan det är mer för charmen och utseendet. Skulle gärna höra dina tankar kring hur man kan tänka här.

 29. Hej!

  Vad glad jag blev när jag såg att du bjöd in till frågestund. Jag är nybliven ägare till ett litet hus med ljusgul träfasad, vita knutar, ljusgrå grund och mörkgrått/svart plåttak. I dagsläget är huset åt det lantliga hållet, med fönsterspröjs och lite krusiduller på t ex altanens träräcke. Jag vill gärna att huset ska kännas mer modernt och ”rakt”, så spröjs m m lär ryka snart. 🙂 Men framför allt är jag sugen på att måla husfasaden ljust ljust grå, med vita knutar. Min fråga är vilken färg jag bör välja till grunden? Bör husgrunden generellt vara ljusare eller mörkare än fasaden?

  Sedan vore det jättesnällt om du även ville komma med något tips om färg på ytterdörren. 🙂

  Rebecca

 30. Hej Jannice! Var hittar jag finaste solspegeln? Använder du även kristaller osv? Jag söker efter inköpsställen för att stärka Chi.
  Tack så mycket för en bra pod och blogg.
  Carina

 31. Hej Jannice! Var hittar jag finaste solspegeln? Använder du även kristaller osv? Jag söker efter inköpsställen för att stärka Chi.
  Tack så mycket för en bra pod och blogg.
  Carina

 32. Först, tack för en inspirerande blogg och podd! Jag undrar hur man ska tänka när man måste ha mycket förvaring i sovrummet. I dagsläget har vi en vägg med fristående garderober mitt emot sängen. Detta känns inte jättekul att ligga och titta rätt in i när man ska sova. Har du några andra smarta förvaringslösningar eller hur kan man få till en ”snyggare” förvaring som är mer vilsamt för ögat. Tack på förhand!

 33. Hej!
  Gillar verkligen helgens feng shui tips, tack för dem! Apropå sovrum som var senaste inlägget, vad har du för tips gällande kläderna man använt under dagen… krokar i sovrummet eller någon helt annan genialisk idé? Jag blir tokig på dessa klädhögar 🙈😅
  En annan fråga gällande förvaring, hur och var förvarar du vinterkläder, mössor, vantar, skor etc när de ej är i säsong?
  Kram

 34. Hej!

  Kul med frågestund!

  Min fråga gäller hängande fönsterlampor. Vi har ett fönster i köket och nedanför den har vi köksbänken. Så ingen plats för blommor eller stående lampor. Har börjat fundera på hängande belysning. Har du några tips på vilken lampa man skulle kunna ha där? Eller kanske andra tips på hur man klär ett fönster utan fönsterbänk?

  Runt fönstret har vi tapeten vårklockor från svensk tenn. Och sedan en ljus bänkskiva och köksluckor i färgen canvas (marbodal).

  Tack på förhand!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..