ANNONS

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Mio

Inspiration för uteplats, trädgård, balkong, terrass och sommarhus

/

Trädgårdsinspiration i samarbete med Mio.

I samarbete med Mio har jag fått möjligheten att titta på deras utomhussortiment och jag tänkte ge er mina bästa tips när det kommer till uteplatser. Jag har delat upp det i 3 kategorier. Villa, balkong och sommarhus då jag anser att man bör fokusera på lite olika saker beroende på var man inreder sin uteplats.

1. Villa

När det kommer till villan och dess uteplats bör man tänka det som ett extra rum. Ofta är terrassen i anslutning till ett kök eller vardagsrum och blir därmed som en förlängd arm. Några saker som är viktigt när du inreder uteplatser i din trädgård är:

• Tänk på de olika zonerna. Ska det vara aktivitet? Vila? Matplats? Umgås? Sola?

• Inred platserna och ta hänsyn till väderstrecken. Kvällssol, perfekt för en loungeplats. Sydligt läge, inred med solstolar. Skuggigt där vill man gärna ha matplatsen. Sydväst är som gjort för en köksträdgård… osv.

• Välj möbler som kontrasterar husets kulör eller materialval. Ett vitt hus med svart tak behöver exempelvis värme och inte fler vita möbler. Därför blir det som ovan och som i min moodboard nedan extra vackert med rotting, brunare träslag som balanserar upp det kyligt vita och gör det mer harmoniskt.

• Se till att stilen på inredningen inomhus, följer med utomhus. Då är det enkelt att ta ut och in dynor, kuddar och plädar utan att det ser missmatchat ut. När du har öppet ska inne och ute gå samman i en vacker harmonisk helhet.

• Satsa på sköna stolar som du kan sitta länge i. Här vill man kunna äta, prata och ta ett glas vin långt in på småtimmarna. Stolarna ska vara fåtöljliknande då fungerar det lika bra, morgon, middag och kväll.

• Glöm inte belysningen. Att jobba med ljuset i detta extra rum gör det till en helhet med övriga huset och en plats som inbjuder till mys och samtal.

• Jobba med växtlighet. Genom att ha samma stil på växterna (lantligt, elegant, klassiskt eller modernt) som du har på de gröna växterna inomhus, blir det enkelt att ta ut och in krukor som blir en del av inredningen och platsen.

Här har jag gjort en moodboard som passar fint till en villa med uteplats, då jag både tagit hänsyn till komfort, zonindelning, långa dagar med familjen, men också fest med vännerna där umgås och njuta är ledorden.

Inköpslista:
Formosa fåtölj/konstrotting.
Woodstock/Formosa trädgårdsgrupp (fåtölj och bord)
Parasoll som finns i 4 olika färger
Solstol som bryter av fint till korgmöblerna
Matta Stenskär för utomhusbruk
Svartvitrandig kudde Donsö
Grå linnekudde Singö
Stickad pläd finns i fler färger
Snäckdekoration Olbia
Champagneglas Bitz 2-pack
Champagneskål Giverny
Förkläde Rocky, svart
Kruka Desert
Serveringsset Adelita

2. Balkong

Balkongen är ju villans svar på uteplats. Dessa ytor är oftast mindre och här gäller det att tänka enkelt, smart och att nyttja ytan maximalt.

• Tänk på att det ska vara enkelt att gå ut på balkongen, sätta sig med en kopp kaffe eller ta med en bricka med kvällsmiddagen. Så låt enkelhet vara ledorden. Så fort det blir omständigt att sätta sig, att man måste möblera om eller ta ut en massa dynor, blir det ett stort projekt och nöjet inte lika roligt.

• Hellre mindre lätta och enkla möbler än stora tunga loungesoffor. Låt det finnas en möjlighet att ta sig fram till räcket, likaväl som man vill ta sig fram till ett fönster inomhus. Det känns alltid befriande och trivsamt att kunna gå fram och titta på utsikten, plus att det ger ett skönt flow på balkongen.

• Att jobba med textilier gör alla platser mer inbjudande. Jag rekommenderar alltid att lägga en matta på golvet. Idag finns det många fina mattor som tål att vara ute. Nedan ser du min favorit till billig peng.

• Liten yta kräver ett bättre upplägg när det gäller helheten. Därför är ett tips att samla dina krukor vilket, ger ett lugnare intryck än om de hade varit utpyntade lite här och var.

• Ett annat tips är att låte krukorna hålla samma ton för att skapa ett harmoniskt intryck.

• När man inte har så stor plats är ett tips att jobba med växtlighet längs med väggarna, eller i amplar som hänger från taket. Ett perfekt sätt att skapa en lummig inbjudande känsla är att jobba med fönsterlådor och andra hängande krukor på balkongräcket. Häng dem inåt, så att du får njuta av härligheten, plus att du behöver inte fråga om lov av någon hyresvärd för att de hänger utåt och kan upplevas som ett hot för människor som är förbipasserande.

• Även här är det viktigt att jobba med belysningen. Där ditt öga ser, så långt upplevs också rummet. Med det menas att ser du ut genom din lägenhet och ut på balkongen är det så stor som lägenheten upplevs. Alltså en upplyst balkong hjälper till att ge rymd åt hela lägenheten. Och så blir det så mycket mer inbjudande att besöka uterummet framåt kvällskvisten när den är upplyst.

• Tänk också på att jobba med städsegröna växter så att trädgården är lika vacker året om. Det är så trist när balkonger blir någon form av förråd på vinterhalvåret. Gröna växter så som murgröna, buxbom ger liv åt balkongen alla månader på året. Addera några få krukor bredvid det gröna där du planterar årstidens blomma. På så vis får du en uppdaterad känsla på din balkong.

• Sist men inte minst, tänk på stilen i lägenheten och lyft ut den på balkongen. Om dörren står öppen ska känslan på balkongen  vara ett med lägenhetens. Då blir det som bäst och du får en fin helhet och den där ”extrarummetkänslan” som man vill åt med en balkong.

Nedan har jag gjort en moodboard som passar fint på balkongen eller den lilla uteplatsen. Mindre, lätta möbler som inte tar så stor plats. Förvaring längs med väggen och amplar samt lyktor som hänger ner från taket. Och så matta, glöm inte mattan! Den är a och o för att stämningen och den inbjudande känslan ska uppstå.

Inköpslista:
Porta trädgårdshylla
Trädgårdsgrupp Café i grått (finns även i grönt) 

Kuddfodral linne grön
Kuddfodral blommig Oxalium
Handduk Hamam
Plastmatta Peggy
Petit Lanterna ljuslykta

Parant Lanterna svart
Ampel Hanging
Kylväska Doris

3. Sommarhus

Ledorden när du inreder utomhus i din sommarstuga eller kolonilott är lättskött och enkelt. Hit vill vi komma utan en massa krav och måsten.

• Det ska vara enkelt att direkt kunna sätta sig i bersån med en kopp kaffe och njuta av en kanelbulle. Välj därför inga loungemöbler med massa dynor och annat som behövs torkas av eller bäras ut.

• På landet vill vi heller inte vara rädda över att något går sönder så välj robust porslin som känns hållbart.

• Färgvalen i ett sommarhus ska skvallra om sommar, semester, hav, skog, blå himmel och romantiska blomster. Välj därför gärna svalkande blått och blommiga mönster.

• I sommarhuset kan man inte dekorera med en massa utekrukor som behöver skötas om när man inte är där, så jobba hellre med en krukväxter som lyfts ut när du är där. Pelargonen är tacksam och passar fint i ett sommarhus.

• Jobba istället med färger på textilier och blommor i mönster som skapar stämning och tillför den där lantliga romantiska känslan.

• Jag vill också poängtera vikten av att hålla det enkelt men ändå värdigt i sin sommarstuga. Jag får ibland uppfattningen om att många släpar ut allt gammalt de inte vill ha hemma till sin stuga. Resultatet blir rörigt och ofta ogenomtänkt som snarare oroar än lugnar. Se till att ge dig själv en enkel fristad där möbler och tyger har en röd tråd och där less is more tänket gäller och en känsla av värdigt boende råder.

• När du väljer utemöbler till stugan, satsa hellre på en möbel och en uteplats där du kan vistas hela dagen. Inred med parasoll som tar de varmaste timmarna, och plädar runt benen när solen går ner och det börjar bli kallare. Platsen ska fungera till både frukost, fika, middagar och kanske soldäck.

• Sist men inte minst. I sommarhuset är det mängder med lyktor i träden, på golvet och på bordet som skapar stämningen, så frossa i ljusstakar och lyktor. Välj gärna olika toner i glas som tar upp färgerna du valt att jobba med. En ljusslinga i ett träd eller på altanen ger en känsla av en restaurang i Sydeuropa och ger ett mysigt intryck och ser arbetat ut.

Inköpslista:

Utemöbler Kullavik, finns i både grått, vitt och trä.
Med runt bord eller rektangulärt.
Parasoll i vitt
Muggar Elma i 4 kulörer
Stolsdyna Bay shore
Stickad pläd Bill
Tablett Amelie 2-pack
Kökshandduk Märta 2-pack
Blå kudde Greta
Tårtfat Leonor
Trädgårdshylla Bello
Kruka vit Umbria

Det var mina bästa tips när det kommer till att inreda uteplatsen! Våren är i antågande i vårt avlånga land. Har du inte redan investerat lite tid i att pyssla om din uteplats, så uppmanar jag dig att göra det nu! Vi har så kort tid på året där vi faktiskt kan spendera ljuvliga timmar utomhus, så se till att skapa din lilla oas!

Med tipsen ovan i bagaget och med Mios sortiment kommer ni garanterat få en lyckad sommar på era uteplatser. Och vem vet? Det kanske rent av blir staycation i år!

Kram på er,
Jannice

I annonssamarbete med Mio
Pressbilder: Mio
Moodboards: Jannice Wistrand, Add Simplicity

,

,

10
75

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00