Mina 5 bästa tips när det kommer till att inreda hallen

Bästa tipsen för att inreda hallen.

Idag tänkte jag bjuda er på några konkreta tips kring det viktigaste rummet enligt Feng Shui, hallen! En klädd och ombonad hall som blir välkomnande. Många hallar är mer praktiska än välkomnande, men hur gör du då för att skapa en trevlig ombonad hall som ändå är funktionell och med god förvaring?

1 Moodboard helhetslösning

Ofta tänker vi hallen bara till förvaring och glömmer helhetsgreppet. Gör som i alla andra rum. En moodboard, en tanke kring stilen man vill få fram. En hall är perfekt att sätta till en trevlig färg eller en inspirerande tapet, du vistas inte där så länge, så du tröttnar inte så fort, så ös på med krutet. Mönster gör ju genast rummet mer intressant och ombonat.

Den här tapeten är exempelvis jättefin i en hall.

Hall addsimplicity

Här är en gammal moodboard som jag gjorde till kund för många år sedan där jag lyft den ack så populära Art deco stilen med klädda möbler, dekorativa föremål och sober färgskala.

Hitta stilen men till mindre peng:

Letade dock reda på liknande produkter som ger samma stil och hittade den här passande stolen. Den här mattan, kudden, mönstrade kudden, vasen, byrån alt denna och tavlan. Allt hittade jag hos Ellos.

2 Förvaring

Förvaring är det absolut viktigaste. Planera noga, titta på ytorna och använd dem optimalt, men se till att den förvaring du väljer är dold. En smart lösning är att jobba med köksskåp, tänk dig som om du planerar ett kök för optimal förvaring, detsamma gäller här. Snyggt att välja en färg på förvaringsskåpen som matchar tapeten och vips har hallen blivit välkomnande.

Glöm inte förvaring för småprylar. Nycklar, solglasögon, plånböcker, mobiler etc. Har du plats till en byrå där alla får en liten låda var är det absolut det mest optimala, annars kan en vacker skål eller burk bli perfekt.

Korgar

 

I vår hall har vi en stor korg för sådant som är aktuellt. Tex nu ligger det badkläder där i. Enkelt att ta fram när andan faller på, i höjd med barnen och enkelt att stoppa tillbaka. Den här från Ellos tycker jag är både dekorativ och slukar mycket pryttlar. Finns i 3 storlekar.

Här finns också lite mindre korgar som är fina till mindre förvaring.

Den här träasken är perfekt att lägga nycklar, mobilen, mynt och annat när man kommer hem. Finns i både svart och trä.

Skoskåp

Skoskåp är också ett ypperligt sätt att skapa lugn i en hall med dold förvaring och en plats för ett vackert stilleben på. Det här finns både i svart och i vitt.

Draperi

Dold förvaring är även draperi. Själv har jag köpt vårt tyg hos Ellos och lämnade in till sömmerskan här på Råå. Är så nöjd med draperiet. Fungerar lite som en fondvägg. Ger ett mjukare intryck än skjutdörrar och ett skönt flöde. Och med ett vackert mönster blir det som en tavla. Fler tyger hittar du här.

3 Årstidsbord

hall (2)

Även denna gång när jag talar om hall vill jag poängtera vikten av ett årstidsbord. Det behöver inte vara som här ovan, ett stort runt bord, utan det kan vara en plats i fönstret, på en liten hylla eller ett mindre bord. Det viktiga är att man får plats till en liten vas som man kan förgylla med årstidens blommor, ett doftljus som skapar välbefinnande och något annat fint som gör platsen personlig.

Här är ett tips på ett årstidsbord. Byt ut knopparna och vips har du fått ditt personliga altarbord med förvaring för smått och möjlighet till att bygga ett välkomnande stilleben på.

Spegel

Ovanför årstidsbordet är det vackert med en spegel. En spegel förstorar ett rum och en rund som denna ger en mjukhet till hallen. Tänk dock på att undvika att placera en spegel mittemot dörren, då man säger att energierna kastas ut. Hallen är ”the mouth of chi” så det gäller att ta hand om dessa energier och därmed möjligheter och låta dem flöda in i hemmet. Rund spegel med mässingsram från Ellos. Finns även i svart.

Dörrmatta

Glöm inte dörrmattan. En vacker dörrmatta är både funktionell och skapar stilen man vill åt. Den här i jute finns både i natur och grå. Natur jordar fint en vit och ljus inredning. Svart stramar upp och ger tyngd till en orolig och stökig hall.

4 Tvåsamhet

En hall blir ofta rörig då det ska ge utrymme till en mängd kläder, material och prylar. Tipset är att jobba med en enhetlighet och tvåsamhet. Använd samma färg på galgar, korgar och krokar. Jobba med tvåsamhet tex två liknande tavlor, stolar eller lampor. Väktarkänsla, som också känns tryggt i en hall, ett slags skydd i Feng Shui, har också förmågan att strukturera upp och lugna ögat.

hall greige 1

5 Belysning

Se till att ha en bra belysning. Hallen och entrén ska vara upplyst när du kommer hem, sätt gärna en timer på dina lampor. Bra allmänbelysing, punktbelysning för att kunna se dig ordentligt i spegeln. Spegeln (som jag nämnde ovan) är en viktig detalj i hallen då du vill få ordentlig överblick över dig själv, sista touchen innan du lämnar för dagen. Men en spegel har också förmågan att ge energi till ett rum, samt att förstorar dess känsla.

Det var några av mina tips för att skapa en trivsam hall som inte bara är förvaring utan även ger en själslig stimulans.

Hoppas ni gillar för det här inlägget tog en evig tid kan jag informera.

Önskar er en fin dag!

Kram Jannice

Bilder: Ellos,
Moodboard Jannice Wistrand, Add Simplicity,
samt Sköna hem.
Inlägget innehåller adlinks.

.

.

 1. Taklamporna i hallen på näst sista bilden – de två glaskuporna – är jag mycket nyfiken på. Varifrån är de?

  1. ÅÅå vet faktiskt inte men Newport.se har liknande. kram jannice

 2. Älskar såna här inlägg!

  1. Kul att ni gillar det så mkt. tar sin lilla tid om man säger så 🙂 kram

 3. Renée skriver:

  Vilket trevligt inlägg! Jag har länge (efter att hört det från dig) funderat på det här med årstidsbord. Jag har flera ställen i huset som skulle kunna vara årstidsbord. Ganska stora ytor. Men vad är typiskt att ha på årstidsbordet? Har du fler exempel? Blommorna är jag med på. Är det blommorna som är grejen eller är det mer en helhet med andra typiska årstidssaker. Vad kan det i så fall vara?

  Vi har en liten hall som sedan öppnar upp sig i en större hall, nästan som ett burspråk. Där finns det ett tvådelat blyinfattat fönster i flera olika färger (rosa, vitt, grönt, blått). Till detta fönster finns också en djup fönsterkarm. Jag tycker att hela blyinfattningen borde skrotas och att vi borde köpa nya vita fönster för de färgade rutorna (stående rektanglar) ger ett väldigt rörigt intryck. Detta tycker dock inte min man. Jag kan inte komma på vad som skulle kunna passa i denna fönsterkarm, tillsammans med de här röriga färgerna. Tips?

  1. Hej Vad roligt att så många gillade detta! Angående årstidsbord. Ljus, ett foto på familjen, en dekorationspryl. något som sätter stilen för familjen , eller de mål ni vill nå mot. När det kommer till fönstret. Ngt enhetlig rund vacker vas som är täckande i en basfärg som lugnar fönstret. kram

 4. Jättebra tips. Jag fastande för idén med draperiet och undrar om du kan tipsa om fint tyg att dra för framför kappor och jackor, och som passar till ett hus från 1906 där allt går i gammaldags-/sekelskiftesstil. Vi har vita snickerier och dörr i hallen, grå klinkel och en ljus diskret stormönstrad tapet i beigegråttvitt från Sandströms (fr 1998) som man inte behöver ta hänsyn till egentligen eftersom den är på väggen ner mot källaren en bit ifrån klädhängaren. Ovanpå klädhängaren står hattaskar från 30-40-talet. Tiden från sekelskiftet var ofta mörk och ruggig, men jag söker efter ett draperi som kan passa i den ljusare skalan, övriga textilier är i naturliga färger randigt linnefärg/naturröd, beige med gustavianska möbler.

  Hoppas att du kan ge mig tips om tyg, eller var leta.

  Carina, flitig lyssnare på stilsnack

  1. Jag hade länkat i inlägget om du såg det?? Kika där 🙂 Annars hade jag gått på någon linne grått som lugnar med tapeten. låter vackert! kramar

 5. Anna skriver:

  Tusen tack för en jättebra blogg med superinspirerande inlägg!

  Min fråga gäller gårdagens inlägg med färgsättning. Jag har även läst några tidigare inlägg samt lyssnat på några avsnitt av Stilsnack i ämnet.

  När du skriver att man ska välja antingen pasteller, smutsiga eller klara toner undrar jag om du menar utöver basfärger såsom grått, vitt och brunt (träfärgat). Likaså undrar jag när du skriver att man ska välja en färg och sedan 50% ljusare samt 50% mörkare – menar du då ex. rosa i kombination med grått eller menar du att det gråa ska vara ton i ton (eller både bas- och accent)?

  Om man väljer att utgå från ett mönster med olika kulörer i – kan man då i ett rum välja tre olika kulörer ur mönstret och i ett annat rum en av dessa kulörer men i olika styrka/nyanser om du förstår hur jag menar?

  /Anna

  1. Hej! Tack vad roligt att så många gillar. Ja då menar jag förutom basfärger. Japp jag menar ex rosa. 50 % ljusare rosa och 50% mörkare rosa. Sista frågan. Absolut. det viktigaste är bara att hålla tonen. kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..