Från barnrum till tonårsrum – så går du tillväga

Från barnrum till tonårsrum

Jag fick ett mejl från en läsare.

Hej Jannice

Jag är en glad följare som både lyssnar på podden och läser din blogg flitigt. Jättekul att lära sig av dig inte  minst feng shui. Jag har en dotter som nu är 11 år och vi skall fixa hennes rum från rödvitt till mintgrönt, svart och vitt och kanske lite grått eller beige. Önskan är att det blir vilsamt och trevligt, ett rum att bli äkta tonåring i.

.

.

Så jag satte tänderna i att göra ett förslag. En moodboard samt möblering enligt Feng Shuins verktyg. Så här har ni några bilder från hur det ser ut idag (med tillstånd från läsaren).

.

.

Ett problem tyckte läsaren var att det blir för plottrigt intryck och man vill få det mer vilsamt. Rörighet uppstår ofta i barnrum då de har mycket saker. Ett tips är att färgkoordinera prylarna, ett annat dold förvaring, men också minska på mönster som inte håller ihop.

.

.

Min analys är att plottrigheten i detta rum orsakas av olika mönster på textilier, lådor samt alla små klistermärken. Får man först och främst bort dem samt bestämmer sig för en färgsättning som håller ihop kommer det bli lugnare rum. Här är mitt förslag på möbler, tapet och helhetskänsla.

.

.

En tapet som ger den där krispiga mintiga känslan. Jag hade också ändrat på möbleringen. Just nu känns det som flickan är intryckt i hörnan med sin säng och gömd bakom en gigantisk byrå. Jag hade istället flyttat ut sängen i rummet så det blir kraftpostion och flyttat skrivbordet (blir också i kraftpostion, se skiss).

Ett runt sängbord som gör rummet mer vuxet och en färgsättning på vitt, mint och med en smutsrosa ton som inte gör det för gulligt utan harmoniskt.

Inköpslista:

Stolen är tänkt till befintligt skrivbord. Byrån i dov mintpastell tar upp tapeten Nippon på ett lugnande sätt. Kudde på sängen binder ihop stolen vid skrivbordet. Lampan (nu på rea) ger ett inbjudande sken på byrån. Sängbordet (också rea) tar upp mässingen i lampan och vasen på byrån jordar rummet. Tavlan blir kompis och till vasen och en fin tyngd till rummet.

.

..Ett annat tips för att få det att gå från barnrum till tonårsrum är valet av färger. Dova toner ger inte ett så lekfullt intryck. Välj ca 3 stycken. Jobba med dold förvaring och håll ett tema.

Att sätta in någon vuxen möbel gör också att rummet andas att vuxenlivet är påväg. I detta fall är sängbordet ett sådant val och sammetsstolen.

..

Ha en fin dag och trevlig helg!

..

Kram Jannice

.

Bilder publiceras med tillstånd från läsren.Kollage: Jannice Wistrand, Add SimplicityProdukter från Ellos, adlinks.

.