2019 års 5 stora trender enligt trendgurun Stefan Nilsson

Trendrapport 2019 enligt Stefan Nilsson, med Alcrokulörerna.

Varje år gör Sveriges trendexpert Stefan Nilsson en rapport över årets 5 största övergripande trender. Under 2019 får vi se mer av ”digital detox” och det blir ett stort fokus på hållbarhet. 

Så här sammanfattas 2019 års största trender som kommer påverka vår livstil, vårt köpbeteende och i sin tur utveckling och design av produkter.

1 Resting Neutrals

gbjbas3gorxbpkntawyb-2

Här skapas en lugn oas där vi får mer tid till att umgås med varandra och mindre tid för mobiler och skärmar. Trenden innefattar ljusa miljöer med intim känsla och neutrala  färger och textilier i flera lager. Gränserna mellan konst och design suddas ut, och vi inreder med framtidens antikviteter som kan ärvas. I rummet finns inslag av keramik, sand, jord och torkade växter.

2 Evolving Elvis

bue83jb6t7hho6yxdgrx-2

En färgglad och poppig trend med referenser till 60-talet och material som gummi och färgat glas. Här finns en positivitet och naivitet som påminner om ungdomar som gör revolt. Den uttrycksfulla trenden innehåller överraskningar och oväntade färgklickar på oväntade ställen, som gör oss glada och får oss att glömma det jobbiga i omvärlden.

3 Witch Craft

pg0v6qvmmlyov1rake0p-2

Den här trenden hämtar inspiration från slottslika miljöer och 80-talets häxfilmer. Den har mörkare nyanser i mustig lila, ockulta detaljer och nya alternativa material. Även blanka material och mycket vit metall syns här. Trenden lyfter kreativitet och personligt skapande. Här finns mycket historiska referenser, mönstrade ytor, fjädrar och fransar.

4 Africa Activism

ltzmr7vbnriqas3swnhg-2

Trenden har uppstått ur resande och inspiration därifrån. Vi ser en variant på kolonial design och estetik med mörka träslag. Trenden präglas av rå natur med betong, sten, bränd keramik och rep. Mönstren är symmetriska med etniska detaljer, patinerat och broderat. Starka kvinnor som representerar etnisk mångfald är en förebild och inspirationskälla. Aktivismen framkommer i stödet till varumärken som tar ställning.

5 Sustainable Sundays

j3kld2s7ql5iml4tudrq-2

En trend med stort fokus på hållbarhet och medvetenhet i förhållande till framtiden och klimatet. Här finns en växande nyfikenhet och en strävan att välja nya miljövänliga material, samt ett fortsatt intresse för avfallshantering. Trenden framhåller varumärken som har gjort olika förändringar för en miljövänligare värld och handel.

Nu är jag nyfiken på vilken trend du känner för att anamma mest 2019?

Ha en fin fredag och en riktigt trevlig helg! Ses imorgon, då med mer inredningstips!

Kram Jannice

Pressmaterial från Alcro.
Trenderna för 2019 illustreras med Alcrokulörerna: 8 Vattenblänk, 855 Paris, 13 Tystnad, 6 Purple flock, 6 Ljuvlig, 754 Galon och 753 Zenit.
Kulörerna ingår i Alcros ad.balans- och ad.inredningskollektion.

 

 1. Anneli skriver:

  Gillade Elvis orange? Jag älskar det fortfarande och behåller det till och med i sovrummet.

  Jag skulle vilja kunna besöka ett hem som nr 3 åtminstone en gång/vecka. Jag älskar det men vill inte ha det mer än till 3% hemma själv :). Någon får gärna öppna ett kafé i närheten med denna inredningsstil eller en affär. Jag kan till och med tänka mig att betala entréavgift för att få må gott i en sådan miljö ungefär som ett museum men där man kan sitta i möblerna och drömma sig bort.

  Återvinning? Ja, om det går men nu vill jag faktiskt ha en NY Ivar-hylla som är nyfräsch i träfärgen, senare ska jag måla den vit . Jag besökte föräldrahemmet igår och spanade in den jag hade på 1980-talet. Ärligt talat, mamma kan behålla den som växthylla. Den passar utmärkt som det. Men jag förstår inte varför den låga varianten försvann. Den är super! Går den att specialbeställa(det görs mycket sånt nuförtiden) eller måste jag såga själv? Dessutom känns det otroligt bra att stötta ett svenskt företag med härlig inställning!
  http://traomobelforum.se/jerry-och-ivar-far-lycksele-att-blomstra/ (Artikeln är från 2011).

  Ja, så var det Afrika kvar. Afrika är en hel kontinent, en stor sådan också. Skulle vi märka något som europeiskt? Tror inte det men Afrika kanske är en enda stor helhet? Vore intressant med ett afrikanskt perspektiv på den europeiska inredningsstilen. Jag är själv gift i Afrika men skild i Europa. Känns märkligt att säga det senare. Skild i Europa, låter inte klokt. Kanske är det dags att börja se Afrika på ett annat sätt år 2019? Jag har satt upp ett mörkt tyg köpt i Västafrika i vardagsrummet för att dölja tv:n som står framför och det gör den bra. Kanske inte så hippt men jag gillar det och jo, jag flög dit under en 7 timmar lång flygning med mellanlandning på Kanarieöarna. Vem ska behöva ha dåligt samvete på väg till sitt bröllop? Det var ingen lyxresa utan ett måste på grund av svenska lagar. Fast med tanke på hur lång tid det tog för Migrationsverket att hantera ärendet hade jag kunnat vara miljömedveten konsument och tagit roddbåten ner. Så himla drömmigt det hade varit.

  Förlåt men jag håller på med en hemtenta där man ska beskriva, diskutera, analyser och problematisera. Det smittar visst.

 2. Karin skriver:

  Mitt hem som är nyrenoverat 2018 är en solklar 1:a. Det är helt klart ”hållbart” eftersom de flesta möbler är ärvda eller sådana som vi har haft bortåt 20 år. Har nyligen försökt köpa en modern taklampa (Heraclium) men färgen på stommen visade sig vara fel i verkligheten och en designmatta men har skickat tillbaka två med fläckar så det går dåligt med mina nyinköp 🙂 Gammalt är tydligen bäst.

  1. Hej, så härligt med så många fina minnen och vackra möbler att omge sig med.

 3. Ingela skriver:

  Intressant inlägg. Jag har försökt identifiera min stil, både gällande inredning och Katarinas stilutmaning. Det går inte. Det är lättare att säga vad den inte är 😂 Jag tror jag håller mig till din synnerligen kloka dotters devis och gör som jag vill. 👌

  1. Haha.. underbart! Man får göra som man vill. ALLTID! Och du, det är faktiskt superbra att veta vad man inte gillar, då vet man ju vad man gillar 😉 KRAM

 4. Emmeli skriver:

  Ojoj, min stil är nog en galen blandning av 1,3 och 4… haha! sedan försöker jag dock att tänka hållbart, gärna återanvända, tradera/blocket är bra, och investera i inventarier som håller länge. man gör som man vill, eller hur var det nu… 😉

 5. Gott Nytt År! Tack för detta jätteintressanta inlägg! Kör på och försöker fortsätta förfina min mix av Nordisk och Afrikansk kolonial stil. Enligt en inredningsarkitekt jag försökte anlita är detta omöjligt, så trend 4 ovan gör mig så himla glad och motiverad! Tänker att det borde gå att få ihop de naturliga elementen som är viktiga byggstenar i båda stilarna. Har målningar av afrikanska kvinnor och trämasker blandat med fotokonst på väggarna, men skippar de etniska mönstrena, i övrigt ljusa färger (vitt/naturvitt/greige) blandat med mörka trämöbler, naturliga material som sten och trä (och en zebrafäll framför öppna spisen) och gröna växter. Kommer att behålla min stil även om detta går ur trend för den får mig att må bra, men jag är inte helt nöjd än så jag hoppas att denna trend kan ge mig mer inspiration under året!

  1. Tack för din kommentar. Intressant och roligt att läsa. kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..