Dekorationstips för stora fönster från golv till tak…

Fönsterdekoration.

Jag får många frågor kring fönsterdekoration när det gäller stora fönster här på bloggen och Instagram. Så det är klart jag ska belysa det lite oftare.

Varför kan stora fönster vara ett problem?

När man har stora fönster innebär det att vi får in mycket energier /flöden i våra hem. Den varma årstiden med blomstrande grönska utanför kan det vara härligt. Men så här års, när det är kalt och kallt ute kan det upplevas kylande, omysigt och leda till att man inte trivs i sitt hem. Det blir helt enkelt för mycket flöde vilket kan stressa oss.

Hur löser vi problemet?

Vid för stort flöde pga stora fönster, bör vi minska detta energidrag. Detta kan man göra på några olika sätt.

1 Låt en lång bänk bli fönsterbräda

bord framför fönster fönsterdekoration

En lång bänk framför fönstret fungerar som både avlastningsyta, dekorationsyta, fönsterbräda och minskar energiflödet från fönstret och gör rummet lugnare. Eftersom det är en bänk blir intrycket sirligare och inte alls så klumpigt som en låg byrå eller hurts med stängda sidor. (bild från ESNY)

2 Växter

13b6f7158bd720fb3cee772d8ab1efab

Genom att samla rejäla växter i stora krukor ersätter man grönskan som inte finns ute, bromsar flödet och boar in rummet på ett hemtrevligt sätt. Bry dig inte om att det inte finns en fönsterbräda, krukorna gör jobbet. Det viktiga här är att ta hänsyn till proportionerna. Fönstret är stort, då måste kruka och växt vara stora. Alternativet är att sätta samman ett gäng växter i en grupp, på olika höjder. Dock måste de vara av det större slaget för att lugna platsen. (bild essahouz.com)

3 Gardiner

24af04ef1b5bc03e96e50cfdb98c5216

Ja det är faktiskt lösningen på ett stort fönster som man inte kan dekorera. För gardiner fyller den funktionen som en gardinlugg gör. Det ramar in, mjukar upp och ger liv åt ansiktet, själva fönstret. Gardiner har också förmågan att stoppa ett kallt flöde och göra platsen lugnare. Glöm inte att hänga gardinerna från golv till tak för att få en lyxig, exklusiv känsla. (bild Gotain.com)

Ha en fin dag!

Stor kram,

Jannice

,

,

 

 1. Åsa skriver:

  Tack för ett bra inlägg med handfasta tips. Hälsningar Åsa

 2. Louise skriver:

  Tack för ett bra inlägg med konkreta tips. Jag har en tillbyggnad med med två rum, kök och vardagsrum, med öppen planlösning. I köket är takhöjden 240 och i vardagsrummet 270. Det finns likadana skjutdörrspartier som är ca 200-210 cm höga. Hur ska jag tänka då? Kan jag sätta gardiner i taket överallt eller ser det dumt ut när det blir mycket tyg mellan taket och fönstret (ca 60-70 cm som mest) och även att det blir olika mycket tyg mellan tak och fönster intill varandra?
  Eller ska jag på något sätt använda skena på väggen och placera gardinerna med samma höjd ovanför fönstret och därmed släppa olika mycket höjd upp till taket? Supertacksam för svar 🙂

  1. Ledsen jag förstår inte frågan. mejla en bild. kram

 3. Emilie skriver:

  Hej.
  Tack för en superinspirerande blogg :).
  Just det där med fönsterdekoration tycker jag är så svårt. Hur dekorerar man vanliga tråkiga 80-tals fönster 😅? Skulle du inte vilja göra ett litet inlägg om det? Kram

  1. vi får fortsätta detta… men samma ”regler” gäller alla sorters fönster.. men jag återkommer om nya inlägg. kram

 4. Therese skriver:

  Hej
  Är det någon som vet vad den svarta lampan på bänken heter?

  Stort tack för hjälpen!

  1. Den finns i välsorterade inredningsbutiker. ex har lännamöbler den i olika utföranden. kram

 5. Elin skriver:

  Åh så lägligt detta tips kom!
  Har precis flyttat in i en nybyggd vila med stora fönster.
  Kan du inte också tipsa om gardinupphägning till stora fönster som också är sneda upptil (om du förstår)
  Såhär: https://www.google.se/search?q=solängen+vardagsrum&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=sv-se&client=safari#imgdii=GlhtYStWZgY7aM:&imgrc=oA14shRiTI2BUM:
  Eller gör sig sådana fönster bättre utan gardiner rent feng shui mässigt?
  Kram och trevlig helg

  1. Hej ! INTe lätt det där. Ofta måttbeställer man sneda lamellgardiner till sådana utrymmen. hallen hade jag dock inte haft någonting. kram jannice

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..