5 steg till en harmonisk och vacker trädgård med läran Feng Shui

Feng Shui Trädgård

feng shui trädgård italiensk

Nu är det dags att börja planera för utesäsong och trädgårdsliv. Har du inte en trädgård, kanske du har en balkong eller en liten uteplats att rå om.

Hur gör man då för att skapa en vacker och harmonisk trädgård? Här kommer mina bästa tips, steg för steg.

1 Planera och gör en skiss

trädgård skiss av karin

Att göra en skiss på sin trädgård är a och o för att nyttja all yta och få ut det bästa möjliga av trädgårdens alla hörn. När du skissar tänk zoner.

° Aktivitet (gunga, volleyballnät, lekstuga etc)
° Matplats (olika matplatser, caféplats, loungeplats)
° Odla (odlingar, fruktträd, växthus..)
° Avkoppling (solstolar, hängmatta, läsplats i skuggan)

När ni planerar för alla dessa zoner, glöm inte att titta på väderstrecken, eventuella träd, skuggor osv. Så att varje zon får den funktion som önskas. Solstolar i sol, matplats i skugga, odlingar med bäst förutsättningar för att gro osv.

2 Tänk på flödet

innegård

En harmonisk trädgård bygger på varsamma övergångar. Man möblerar utifrån naturens formspråk, där trygghet står i fokus. Bry dig om varje hörn i din trädgård och undvik tomma ytor av gräs som lätt skapar en känsla av för starka rusande energier. Man vill att energierna ska varandra från plats till plats i lugn takt. 

3 Följ husets stil

husets stil

Vackrast blir det om man följer husets stil när man väljer växter. Likaväl som det är lättare att lyckas med sin inredning om man följer husets arkitektur. Se bara på bilden ovan, så fint husets fasad och växtvalen blir tillsammans. Romantiska blomval och växter passar exempelvis bättre till ett 1700-tals hus. Och tänk också på att en stort pampigt hus, typ en Patricievilla, kräver också stora pampiga växter. Ståtliga eleganta rosor, buxbom i krukor som tar för sig. Inte små ”pluttekrukor” som försvinner. Det ger samma intryck som en för liten matta i ett vardagsrum.

4 Tänk de 5 element

tegelhus

Titta på husets utförande. Är det av tegel som tillhör jordelementet, med svarta fönster som ovan (vattenelementet). Gröna klätterväxter som är trä, då blir det extra vackert att välja blommor som håller en vit eller ljusrosa kulör som tillhör metall. Belysningsslingan ovan står för eld. Är huset istället vitt? Då kanske det är vackrare att välja lila blommor som lavendel tillsammans med limegröna växter som tillhör trä. Nyfiken på det här med de 5 elementen? Kika in på min Feng Shui skola HÄR.

5 Tänk motsatsförhållanden

motsatsförhållande

För att få till lyckade inredningar och trädgårdar är hemligheten motsatsförhållanden. Som här, både i färg och form. Komplementsfärgerna lila och limegrönt mot varandra. Spretigt möter runt. Tänk också att ett hus är alltid kantigt, dörrar och fönster likaså. Därför blir det alltid mer lyckat att jobba med böljande former, så väl på gångar, som på krukor och växter.

Ja men då får vi väl helt enkelt säga att trädgårdssäsongen är i gång i och med detta inlägg. Ikväll vankas det föreläsning i Feng Shui och trädgård här i Stockholm och jag ser verkligen fram emot att börja ta tag i vår egna lilla plätt när jag kommer hem.

Önskar er en fin dag!

Stor kram,
Jannice

 Moodboardmapp Jannice Wistrand, Add Simplicity

 

 1. Fantastiska bilder och fin inspiration, äntligen dags för vår och trädgårdspyssel i nya huset. Har en fundering, hur ska man tänka med ett ljusgrått platt 70 tals tvåplans radhuslänga? Det måste gå som ”modernt kantigt” och trivs bäst ihop med runda former och rosa-mörkrosa (nästan svart) och silvergrönaväxter (typ funkhia), runda krukor och ngt svart lykta för att jorda tänker jag. Vad tycker du om det?

  1. Låter toppen allt sammans. Men behöver du jorda är det korg, brunt, kanske lite grånade korgar. Svart tillhör vatten. men låter också fint ihop.

   lycka till!

 2. Då detta blir första våren och sommaren som husägare för mig, så känns det otroligt roligt med trädgårdsinspiration!
  I vårt nämnda hus har jag ett litet problem. Hur får man till ”dekorationen” av ett stort fönsterparti i ett 1960-tals hus? Vårt hus påminner mycket om ett typiskt LB-hus i stilen och har just det där karaktäristiska stora fönsterpartiet med altandörr i vardagsrummet. Och jag får inte till det gällande krukor, växter och annat piff, förutom gardinerna.
  Eftersom det inte är en helt ovanlig hustyp(häromkring, strax utanför Kristianstad, finns massor), så kanske det är fler än jag som önskar ett inlägg om detta?

 3. Bra inlägg!
  Kan du inte göra ett inlägg on hur man inreder en inglasad balkong?

 4. Hej Jannice,

  Tack för en fantastiskt blogg! Kul tema med trädgård, något man verkligen längtar efter nu! Jag undrar hur jag får in JORD-elementet utanför huset på bästa sätt…? Har ett väldigt modernt vitt hus och alla element är representerade förutom JORD. Vill att stilen ska passa huset så tex. keramikkrukor känns fel. Hade blivit jätteglad för svar.

  Tack!
  Angelica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..