ANNONS

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Mio

Inredningstips för balkongen och trädgårdens alla rum

/

I samarbete med Mio har jag skapat 4 moodboards som kan ligga till grund när du inreder trädgårdens alla rum. Balkongen, uteplatsen, loungen och matplatsen. Jag väver samman det med mina bästa tips när det kommer till att inreda uteplatser. För faktum är att oavsett storlek, kan vi alla skapa vår härliga oas där vi kan umgås, njuta av grönskan och koppla av i sommar.

Nu är det hög tid att sätta igång, planera, skissa och göra inköpslistan, så att du är beredd när vårsolen tittar fram. Tänk en god kopp kaffe, en filt runt benen och vårsolen som värmer i ansiktet och ger efterlängtade fräknar på näsan. Den bästa tiden på året om ni frågar mig.

Trädgårdens vardagsrum

Att inreda trädgårdens vardagsrum är som att inreda inomhus. Det gäller att vara noga med sin planering. Göra sin moodboard och planera sina olika zoner. Vad ska det vara för aktivitet i varje zon. Vila? Matplats? Umgås? Sola?

Skärmavbild 2019-03-22 kl. 11.11.18

Vilken aktivitet?

När man sätter zonerna är det också viktigt att ta hänsyn till väderstrecken. Kvällssol, perfekt för en loungeplats. I det sydliga läget inreder vi med solstolar och i skuggiga delen kan det vara skönt att ha sin matplats.

Komfort

När du ska inreda en vardagsrumsplats (loungen), som ska fungera långt in på småtimmarna är det viktigt att tänka på att möblerna är sköna. Rejäla dynor och en möblering som bjuder in till samtal.

Möblering som bjuder in

Möbleringen är också av stor vikt. Ett tips är att tänka en kvadrat och möblera inom den. Som här, soffa, fåtöljer och ett bord i mitten. Solstolar på sidorna som kan fungera som extra sittmöbel kvällstid.

Skapa en plats

Att få det till att bli en härlig plats, hjälper en matta på golvet till med att skapa, och ett parasoll har förmågan att ge en takliknande känsla som håller om och gör platsen trygg.

Skärmavbild 2019-03-22 kl. 00.09.33

Ovan har jag gjort en moodboard som passar fint till en villa med uteplats. Möblerna finns i både och svart och vitt utförande. Jag har tagit hänsyn till bekvämligheten, syftet med platsen; långa dagar med familjen, men också fest med vännerna där umgås och njuta är ledorden.

Inköpslista:

Loungemöbler
Rislampor
Korgar till krukor
Stelton Termos
Olivgröna pläden Sam.
Kudde Velvet.
Vinglas
Fat
Matta
Solstol

Matplatsen i trädgården

Att enkelt kunna ta med sig lunch, middag eller kvällsmat ut i trädgården och äta är en härlig känsla. Så fort det blir en uppoffring och komplicerat har vi människor en tendens att skippa själva aktiviteten och försumma ett potentiellt härligt tillfälle av njutning. Så nedan bjuder jag på mina bästa tips hur du lyckas med att skapa en trivsam matplats i din trädgård.

ea8fc356-4c99-411a-b2ef-35d1c829e75a

Funktionellt

Ledorden när du inreder din matplats i din trädgård är att tänka på att den ska fungera både till frukost, lunch och middag. Titta på väderstrecken. Äter du gärna din frukost ute i morgonsolen, eller är det viktigast för dig att njuta av eftermiddagssol.

Enkelhet

Det ska vara enkelt att direkt kunna gå ut från köket och sätta sig och njuta av sin middag. Så se till att stigen, vägen från huset och mot matplatsen är enkel och väl genomtänkt. Att balansera en bricka med tallrikar och glas, över stenrös och annat är inget att rekommendera.

Bekvämt

Du ska kunna sitta och äta, samtala och läsa en tidning bekvämt. Välj därför inga loungemöbler där du får sitta hukad över med böjd rygg. Tänk på att välja sittvänlig möbel med skön sits, så som om du hade inrett med dina kökmöbler inomhus.

Matcha matplatsen ute med den inne

Sist men inte minst. Välj gärna olika toner i glas som tar upp färgerna du valt att jobba med inomhus. Det sammanför ute och inne på ett vackert sätt och gör helhetskänslan till något alldeles extra.

Matplats i klassisk stil

Skärmavbild 2019-03-21 kl. 17.07.15

Inköpslista:

Ester kopp
Ester tallrik
Lyktor Miramar
Woodstock bord
Formosa stolar
Trudy pläd
Lykta Fredrika
Parasoll

Matplats i skandinavisk modern stil

Skärmavbild 2019-03-22 kl. 00.09.47

Inköpslista:

Utomhusmöbel
Brickbord
Parasoll
Bricka
Kökshandduk
Förvaring
Solcellslampor
kaffekopp

Balkongen eller den lilla uteplatsen

När du inreder en balkongen eller den lilla uteplatsen finns det några saker jag tycker det är viktiga att tänka på. Balkongen är ju villans svar på uteplatsen. Dessa ytor är oftast mindre och här gäller det att tänka enkelt, smart och att nyttja ytan maximalt.

Skärmavbild 2019-03-21 kl. 22.31.33

Håll det enkelt

Tänk på att det ska vara enkelt att gå ut till balkongen, sätta sig med en kopp kaffe eller ta med en bricka med kvällsmiddagen. Så låt enkelhet vara ledorden. Så fort det blir omständigt att sätta sig, blir det ett stort projekt och nöjet inte lika roligt.

Övermöblera inte

Låt hellre ytan få andas än en massa prylar som gör känslan för trång. Låt det ändå finnas en möjlighet att ta sig fram till räcket, likaväl som man vill ta sig fram till ett fönster inomhus. Det känns alltid befriande och trivsamt att kunna gå fram och titta på utsikten, plus att det  ger ett skönt flow på balkongen.

Nyttja ytorna maximalt

För att maximera ytan, jobba med växtlighet längs med väggarna, eller från taket. Ett perfekt sätt att skapa en lummig inbjudande känsla är att jobba med fönsterlådor och andra hängande krukor på balkongräcket. Häng dem inåt, så att du får njuta av härligheten. Ett planteringsbord eller liknande där växterna kan bilda en blommande vägg gäller också till att skapa stämning utan att ta plats.

Belysning

Att belysa den lilla balkongen skapar både en känsla av trygghet och förstorar platsen. En upplyst balkong hjälper till att ge rymd åt hela lägenheten. Och så blir det så mycket mer inbjudande att besöka uterummet framåt kvällskvisten när den är upplyst, en stämningshöjare av högsta rang.

Helheten

Sist men inte minst, tänk på stilen i lägenheten och lyft ut den på balkongen. Om dörren står öppen ska känslan på balkongen  vara ett med lägenhetens. Då blir det som bäst och du får en fin helhet och den där ”extrarummetkänslan” som man vill åt med en balkong.

Skärmavbild 2019-03-22 kl. 00.09.10

Här har jag gjort en moodboard som passar fint på balkongen eller den lilla uteplatsen. Mindre, lätta möbler som inte tar så stor plats, som lätt kan flyttas om man behöver. Det lilla uteköket tycker jag är en fantastisk möbel till denna plats. Fungerar till förvaring, yta för små krukor som ger en ombonad känsla, extra plats när du ska duka upp middagen eller varför inte som planteringsbord? Och så matta, glöm inte mattan! Den är a och o för att stämningen och den inbjudande känslan ska uppstå.

Inköpslista:

Parasoll
Fåtölj
Rullbart brickbord / tipsar även om det här
Matta
Pläd
Kudde
Porslin
Korg som kruka
Utekök
Korgar
Lykta

•••••••••••••••••••••••••••••••••

5 snabba när du inreder din uteplats

Nedan har jag summerat mina bästa tips oberoende om du inreder en liten balkong, en stor trädgård, poolhuset eller terrassen. Ha med dig dessa 5 punkter så får du garanterat harmoni på din uteplats eller trädgård.

2096

Möbler som kontrasterar

Välj möbler som kontrasterar husets kulör eller materialval. Ett vitt hus med svart tak behöver exempelvis värme och inte fler vita möbler. Därför skulle rottingmöbler göra sig extra fint till just ett vitt hus, då de skulle balansera upp det kyligt vita. Och svarta utemöbler till ett tegelfärgat 70-talshus hade stramat upp och gett det tunga bruna karaktär. Inte bara färgen är viktig, utan även stilen på huset. Fina utemöbler till ett 60-talshus hade exempelvis varit de här.

Följ stilen inne

Se till att stilen på inredningen inomhus, följer med utomhus. Då är det enkelt att ta ut och in dynor, kuddar och plädar utan att det ser missmatchat ut. När du har öppet ska inne och ute gå samman i en vacker harmonisk helhet.

Belysning

Glöm inte belysningen. Att jobba med ljussättning gör din uteplats och trädgård trygg och inbjuder till mys och samtal.

Utvalda växter

Genom att ha samma stil på växterna (lantligt, elegant, klassiskt eller modernt) som du har på de gröna växterna inomhus, blir det enkelt att ta ut och in krukor som blir en del av inredningen och platsen.

När du planterar blommor. Välj en färgskala och stil som passar både inne och ute. Det gör att du kan plocka in buketter från trädgården som ger harmoni såväl inomhus till din inredning som till din uteplats.

Att samla dina krukor, ger ett lugnare intryck än om de hade varit utpyntade lite här och var. Ett annat tips är att låte krukorna hålla samma ton för att skapa ett harmoniskt intryck.

Tänk också på att jobba med städsegröna växter så att trädgården är lika vacker året om. Det är så trist när balkongen eller uteplatsen blir någon form av förråd på vinterhalvåret. Gröna växter så som murgröna, buxbom ger liv åt uteplatsen alla månader på året. Addera några få krukor bredvid det gröna där du planterar årstidens blomma. På så vis får du en uppdaterad känsla.

Jobba med textilier

Att jobba med textilier gör alla platser mer inbjudande. Jag rekommenderar alltid att lägga en matta på golvet. Idag finns det många fina mattor som tål att vara ute. I detta inlägg har du sett många fina.

•••••••••••••••••••••••••••••••••

Jag hoppas detta inspirerar er till att ta tag i era balkonger uteplatser och trädgårdar. Det är en fantastisk tid vi har framför oss. Inte nog för att det blir vacker runt omkring oss, forskning visar också hur vi påverkas inombords, hur vårt stresshormon minskar och hur vår puls sänks när vi befinner oss ute i naturen och med händerna i myllan.

Så helt enkelt, vi slår två flugor på smällen. Gott för både öga och sinnen.

Kram på er,
Jannice

Pressbilder: Mio
Kollage: Jannice Wistrand, Add Simplicity

.

.

24
76

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00