3 steg för att skapa ett hållbart hem

Ett hållbart hem som du inte tröttnar på.

valvet_addsimplicity_04-1 (kopia)

Att skapa ett hem i harmoni, som du inte tröttnar på och där välbefinnande är det centrala, är för mig ett hållbart hem. Känner du dig nöjd med din stil, möblering och färgsättning, blir inredningen automatiskt en tillfredsställelse.

Hur gör man då för att skapa ett funktionellt, balanserat och hållbart hem? Här ger jag dig vägen genom 3 steg!

1 Hitta stilen du tycker om och som är du

Riv ut tilltalande inredningar i tidningar, gå in på Pinterest och samla bilder till en moodboard. Att skapa en känsla på ett kollage är grunden till en lyckad inredning. Är du en romantisk person, eller gillar du snarare det enkla moderna, vill du ha det ombonat klassiskt eller längtar du efter att omge dig av hotell-lyx dagarna i ända? Kanske är du en retro-älskar som vill bo i ett funkishus?

valvet_addsimplicity_03-1

När du bestämmer din stil. Glöm inte att ta hänsyn till huset du bor i. Det har en viss påverkan. Det är svårt att inreda en Marrakesh-dröm i en radhuslänga. Förstår ni vad jag menar? Vi får så mycket gratis av att titta på arkitektur, byggnadsår och närliggande natur där vi bor och sedan ta till det åt oss i inredningen. Glöm inte att också riva ut det du inte tycker om, det hjälper oss att klargöra vår stil det också.

2 Klargör färgerna som tilltalar dig

Vilka färger du dras till är också kopplat till stilen. Har vi en förkärlek till lite starkare färger som orange, turkos mfl så gifter det sig fint med retro inredningen exemepelvis eller ett supermodernt boende med vita väggar och kraftfull konst.

För att få en lyckad färgsättning har jag delat in dem i 3 grupper:

2171fe436cfcf313b57ce2c1384e490a

Primärfärger:

Starka outspädda kulörer som blått, rött, gult.. tänk legofärgerna. Fördelen, de är fantastiska och tar för sig, piggar upp oss och ger hemmet karaktär. Nackdelen. Är du en ombytlig person som lätt tröttnar, är detta ingen kulörskala för dig.

Dämpade kulörer (ut mot kanterna i cirkeln):

Här har vi färger med svärta i sig. Det ger ett varsamt intryck av färgsättningen. Något som ökar livslängden på kulören då vi inte tröttnar lika lätt. Här ser vi ofta ickefärger som är svåra och definiera, men när man hittar den perfekta ”ovädersgråblåa” kan den bli magisk. Att jobba ton i ton med dessa kulörer ger en sofistikerad och automatisk harmonisk känsla i ditt hem. Det negativa med denna färgsättning kan vara att den blir för dov sommartid, för att undvika det, jobba med lätta material och ta bort den mörkaste färgskalan (kudden i soffan).

Pasteller:

Kulörerna blandas istället för svärta som ovan, med vitt. Här ser vi en mjuk färgskala som lingonmedmjöl, mint, pistage, som får ditt hem att antingen kännas romantiskt, lantligt, men också lekfullt. Jag brukar ta Leila bakar’s sortiment på köksprylar. Det är en glädjespridare av rang och typiska pastellfärger. Fördelen är att de piggar upp och känns somriga och härliga. Nackdelen är att de här inredningskulörena kan vara svåra vid jul och vintertid. För då måste man jobba extra med materialen för att skapa en omhuldande och ”icke-somrig” känsla. För att undvika att de känns lite barnsliga, jobba med metallar som mässing för att strama upp eller svarta kontraster för att kaxa till det.

För att förenkla och beskriva det här med kulörer, ta en tårtbit i färgcirkeln ovan. Längst in mot smala kanten i triangeln, har kulörerna mycket vitt i sig, pastell. Längst ut mot den bredaste sidan, dämpade kulörer, med mycket svärta. Och i mitten av tårtbiten, starka kulörer.

3 Hitta sakerna som gör just ditt hem speciellt

Vem är du? Ni i familjen? Älskar ni golf? Hästar? Havet? Motorcross? Naturen? Allts som visar vilka just ni är sätter stilen i ett hem på så många sätt. Att analysera vilka saker man går igång på kan också bakvänt hitta stilen du gillar. Älskar du sammet, mässing och artdecomönster? Då kanske det är den klädda hotellstilen du bör ha i ditt hem. Eller får keramikkonst ditt hjärta att slå volter? Kanske du ska inreda i naturstilen.

s5r-3 (kopia)

Det bästa ni vet är kanske att bjuda hem vänner, därför har ni största köket med ett maxat bord som passar med er livstil. Ni kanske älskar musik och har skapat musikanläggning med trevligt häng i vardagsrummet. Alla saker som underlättar er livstil, som är med och skapar ett hem och som har en funktionalitet, ELLER ett affektionsvärde som sprider glädje är det som gör just ditt hem unikt! Att kika på bloggar vad som är hett just nu, ger varken ro i själen eller ett hållbart hem. För isf har man och göra, då kan jag meddela att exempelvis Svenskt tenns Daggvas nu bör ersättas med Skrufs Kolonn. Varken rogivande för själen eller bra för vår miljö att hålla på på det viset.

Att inreda sitt hem under en längre tid, skapar ro för tankarna att känna efter vad man verkligen vill ha. Att ha tålamod och vänta, längta och kanske behöva spara till den där prylen eller möbeln är grunden till en tidlös inredning.

För visst är det väl så, det är sällan de sakerna vi tänkt över, och sparat till i år som vi sedan byter ut.

Hoppas de här 3 stegen kan hjälpa er bli tryggare i er stil och fungera som ett verktyg till vägen mot ett hållbart hem där välbefinnande är det centrala och inte jakten efter nya prylar.

Skärmavbild 2018-11-18 kl. 10.17.25

Ha nu en fin söndag och glöm inte att idag kör jag och Katarina livepodd mellan 21-22 på Instagram/Instastories. Häll upp en kopp te, häng med oss och ställ frågor om inredning, mode och stil.

Vi ses kl 21!

Kram Jannice

Bilder: Fredrik Ahlbäck 1,2,4
Stilsnack

 

.

.

 

 

LOADING..