Bevattning i trädgården – lär dig vattna miljösmart!

Bevattning – lär dig vattna rätt!

Skogsbränder härjar och det är redan otroligt torrt i våra trädgårdar i södra delarna av landet. Oavsett var vi alla bor, så tänkte jag att det är bra att flagga för det här med bevattning i våra trädgårdar. För oavsett, så ska vi ta hand om vår natur och spara på vattnet. Våra trädgårdar och blomster behöver dock vattnas, så hur gör vi det på bästa sätt?

Victoria_Skoglund_6

Victoria Skoglund ger oss sina fem bästa tips som gör bevattningsjobbet enklare och mer miljösmart.

1. VATTNA MED REGNVATTEN

Victoria: ”Samla så mycket regnvatten som möjligt i baljor, hinkar och
tunnor – det som kommer från himlen är en gåva och gratis är det också. När jag var liten stod det pyttsar överallt där farmor samlade regnvatten och det är ett beteende som jag har kvar. Dessutom gillar växterna regnvatten bättre än vattnet som kommer ur kranen. Jag upplever att växterna kan bli lite stressade av iskallt kranvatten”.

2. VATTNA MJUKT

Victoria: ”Använd en mjuk stråle när du vattnar, då mjukas jorden upp långsamt och vattnet sjunker ner till rötterna. En hård stråle har motsatt effekt, då rinner vattnet bara av och försvinner till ingen nytta. Det är också bra att sticka ner en pinne i marken för att se hur fuktigt det blir när man vattnar, då lär man känna sin jord, sina växter och sin trädgård och hur mycket vatten som behövs.”

3. VATTNA EFFEKTIVT

Victoria: ”Vattna på morgonen, före klockan 10! Om man vattnar på dagen, när det är varmt ute, försvinner ungefär hälften av vattnet genom avdunstning. Vattnar man på kvällen är risken större att få mördarsniglar och svampsjukdomar i trädgården. Nyplanterade växter behöver mer passning, jag brukar göra små kanaler runt plantan med ett maskrosjärn och vattna i hålen, då hamnar vattnet där det ska, vid rötterna”.

4. GE EN REJÄL ROTBLÖTA

Victoria: ”Vattna rejält, många duttar när de vattnar, då söker sig rötterna uppåt och växten blir mer torkkänslig och behöver vattnas oftare. Jag brukar passa på att vattna när det regnar, då hjälper man till att ge växterna en rejäl rotblöta. Droppbevattning funkar också väldigt bra, det har jag i mitt växthus och det ger den långsamma punktbevattningen som fuktar igenom jorden ordentligt och som inte slösar på vatten.”

5. LUCKRA UPP JORDEN

Victoria: ”Hur mycket man behöver vattna beror också på vilken jord man har och hur mycket den suger upp. För att jorden lättare ska ta upp vattnet är det viktigt att luckra upp jordytan, speciellt om den är hårt packad. Jag rensar mycket ogräs och då blir jorden automatiskt uppluckrad, det är ett bra knep. Att täcka jorden runt växterna med gräsklipp är också effektivt för att hålla kvar fukten. Det lärde jag mig också hos farmor.”

Superbra tips som hon gjort i samarbete med Gardena, som har alla hjälpmedel som underlättar bevattningsjobbet och gör det mer miljösmart. Jag har redan investerat i en reglerbar droppbevattning!

Ha en fin fredag! Idag ska det bli 25(!!!) grader här nere i Skåne, på tal om torrt och varmt.

Så glöm inte, vattna nu på rätt sätt och ta hand om både trädgård och miljö i sommar.

Kram Jannice

.

.

 

  1. Kajsa skriver:

    Såååå bra inlägg! Lika vettigt och användbart som alla dina feng shui-tips <3

  2. Carola skriver:

    Åh vilka bra tips! De kommer jag verkligen ta till mig! 🌟 Tack!
    Med önskan om en skön helg …

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..