I annonssamarbete med PLANTAGEN

Improve Life With Plants – skapa Feng Shui i din trädgård

Plantagen – Improve Life With Plants

IMG_4788

I samarbete med Plantagen vill jag idag visa er hur man med hjälp av växter i sin trädgård kan höja stämningen och sitt själsliga välbefinnande. Jag har med bild och text delat upp mina tips i tre delar, så ni enkelt kan applicera dessa i era egna trädgårdar, eller uteplatser. Häng med!

1) Vikten av en fin entré

IMG_4792

När det kommer till Feng Shui och hur man använder det i sin trädgård, handlar det i mångt och mycket om att tänka som man gör inomhus. Där är hallen det absolut viktigaste rummet och detsamma är det med trädgårdens hall, entrén. Det är här energierna börjar till din trädgård. Det är det här du lämnar om morgnarna och det här du välkomnas om eftermiddagarna. Så visst är du som alla andra värd en värdig entré. I Feng Shui brukar man säga:

Where the eye goes, chi flows.

Alltså ju vackrare tingen är som leder oss in till trädgården och fram till dörren är, desto bättre flöde och energi ger det oss. Så när du inreder din entré från eventuell grind som vi har, fram till dörren. Se till att skapa små vackra stopp längs med vägen.  Blommande växter, vackra krukor, belysning och lyktor.

IMG_4752

Mitt bästa tips är att plantera en städsgrön växt som alltid lever året om, och så byter jag ut växten till den för årstiden aktuella blomman. Fungerar lite som ett årstidsbord i en hall, där så här års en fjärilslavendel få ta plats, och vintertid kanske det blir en söt en och några röda äpplen som får samsas med min murgröna. Enkelt sätt att uppdatera sin kruka (denna heter Vintage, och blir fort lite grågrön av saltvattnet från havet).

IMG_4750

Vid ingången är det effektfullt att använda sig av tvåsamhet som man ofta gör i Feng Shui. Tvåsamhetens magi. Det fungerar lite som väktare och ger en balanserad effekt och en välkomnande trygg känsla.

Jag hittade de här fina olivträden på stam som passar fint med mina auktionfyndade gamla urnor. Nertill tycker jag om (likt engelsmännen brukar göra i sina krukor, låta murgröna hänga ner). Till det matchade jag en ny kruka från Plantagen, Balder i en härlig petroleumfärg som tar upp dörrens kulör på ett fint sätt. I den planterade jag en klasblommig ros Schneewittchen som kommer göra caféplatsen ljuvlig i sommar med sin doft och vackra blommor.

IMG_4799

På bordet en lyktan Ra med ett ledljus i som går på timer. Blir så mysigt framåt kvällen när ljuset tänds och man sitter och tar en kopp te och blickar ut över trädgården. En av mina favoritplatser.

2) Skapa en plats i trädgården

IMG_4748

Inomhus råder jag alltid mina kunder att möblerar i zoner. Tänk på samma sätt när du inreder din trädgård. Att använda sig av växter för att rama in din plats  är ett effektfullt och enkelt sätt och fungerar lite som en matta, möbel, lampa eller gardin beroende på hur du använder dina växter.

Tänk på att välja krukor i ojämnt tal och placera dem hellre i grupp än pytsa ut dem lite var stans i trädgården. Den här sorten Nova finns i en mängd utföranden.

IMG_4794

Välj något städsegrönt, som här en rund buxbom. Blanda upp med en högre växt i pyramidliknande form med vackra rosa blommor. Denna heter Bägarranka och har klockliknande blommor. Trivs även inomhus, där den också ska övervintras. I tredje krukan har jag valt en snöflinga som riktar sig neråt. Det blir en fin balans till helheten och i mitten en färgstark Pelargon Calliope.

IMG_4638

IMG_4647

På bordet valde jag att plantera en rejält maffig grön kruka, Carl,  som tar upp den vackra grågröna färgen i staket och fönster. Krukan hjälper till att skapa en plats genom att krukan blir som kronan på verket på bordet.

IMG_4564

Detta är också en plats man ser från gatan och en rejäl blomma på bordet gör platsen välkomnande.

IMG_4575

IMG_4791

På vår stora uteplats där vi har matbord och grillen, i direktanslutning till allrummet har jag valt en planteringslåda till barnen (Nova) för att rama in en hörna som annars är rätt trist.

IMG_4622

IMG_4588

Här har vi sått luktärter, som kommer att ge både fantastiskt doft, liv genom sina vackert blandade färger, ett odlingsprojekt för barnen som har fått som uppgift att sköta dem, till en massa härliga buketter i sommar. Spaljén Cultura hittade jag även den hos Plantagen.

Ni vet väl om att ju mer man plockar av luktärter, desto fler blommor blir det.

IMG_4626

3) Skapa en helhet

Det finns några tips hur du får ditt hus och din trädgård att kännas som en helhet. Börja med att titta på stilen som ditt hus förmedlar. Är det ett 1700-tals hus, är det en lantlig dröm, är det modernt eller en timmerstuga. Tänk på att väva ihop växternas stil med huset, men också valet av krukor. Har du ett modernt hus, välj moderna krukor. Motsatsförhållandet hittar du istället i formen på krukan.

Ett exempel. Ett modernt kantigt hus, välj moderna krukor, men låt kanske krukan var rund eller växten spretigt rund och bångstyrig, som är yvig till kantigheten och det moderna.

IMG_3936

I vårt fall, är vårt hus med spröjs åt det lite romantiska hållet. Vi har valt att hålla oss i en färgskala mellan lavendellila, rosa och purpur på våra blommor. Växterna är gärna lite lite romantiska och vi har valt mycket städsegrönt då ett vitt hus kräver detta. Ja jag tycker faktiskt att alla hus behöver lite städsegröna växter som ger trä och växtlighet till huset även höst och vinter. Det blir betydligt mer levande. I vår trädgård hittar man buxbom, murgröna, bambu och lagerhäck, som alla är gröna året om.

IMG_4619

Tidstypiskt. På baksidan har vi gamla kopparlåder som ärgat vackert med tiden (långt innan vi köpte huset). Eldelement och värme skapar vi genom rosa pelargonier Calliope som gör huset pittoreskt och passar perfekt med gatans kullerstenar.

IMG_4580

Ett annat tips är också att välja växter som passar med din stil inne. För visst är det väl roligt att kunna plocka in efter säsong , och se hur växterna inte bara ger energi till trädgården utan skapar små vackra platser även i trädgården.

Mitt sista tips är att välja något som tar upp husets detaljer och kulör. Som jag nämnt tidigare har vi exempelvis målat våra fönster i en grågrön Skagen ton som passar med de kopparärgade detaljerna på vårt hus. Jag valde att måla dörren i en mörkar petroleum kulör som följer helheten. Då kan det var fint att hitta krukor som går i ton med dörrar och fönster. I vårt fall valde jag exempelvis den här gröna krukan Balder som tar upp vår dörrfärg perfekt.

IMG_4750

Hoppas ni känner att ni fått tillräckligt med tips och idéer som alla hjälper till att skapa en känsla av att trädgården känns som en harmonisk helhet med huset. Och att ni blev inspirerade till att göra de där små insatserna som krävs för att få en blomstrande trädgård och sommar.

A50C3DEB-7A99-4D15-8CE5-987D90E0289C

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

.

 

 

 

 1. La skriver:

  Hej!

  Tack för ännu ett fantastiskt bra inlägg! Jag saknar i dina inlägg om hustyper tips på blomfärger, möbelmaterial och krukor som passar till röda hus med vita knutar.

  1. Pjuh, finns alltid något som inte kommer med. få ta det vid ett senare tillfälle 🙂 KRAM

 2. Eva skriver:

  Vilken härlig trädgård! Var har du köpt den svarta café bordet med tillhörande stolar? 🌸

 3. Underbart inlägg! Så enkelt, vackert och pedagogiskt. Gillade detta så mycket!:)

 4. Kicki skriver:

  Var hittar jag detta ljuset med led och timer som du skriver att du har i din lykta? Supermysig trädgård❣️
  Kram Kicki

 5. Tina skriver:

  Hej! Tyvärr kan jag inte se en enda av dina bilder…. Vad beror det på? De laddas inte ner 😯 / Tina

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..