Skapa ett stilleben – triangeln är ditt hjälpmedel

Skapa ett stilleben – triangeln som hjälpmedel.

c712b2fad7869df354d014591352bc8c-2

Idag tänkte jag med den här bilden tipsa er om vad ni bör tänka på för att skapa ett harmoniskt stilleben där proportionerna stämmer, där känslan blir balanserad och ögonen får vila och må väl.

Grundprincipen är att jobba i en triangel.

Steg 1

Börja med ett ankare för hela stillebenet. I detta fall tavlan. Något som i mitten skapar höjd och själva spetsen på stillebenet. Det kan vara en tavla, men också en stor växt, eller som jag ofta använder, en spegel.

Steg 2

Sedan kommer vi till väktarna. Något som ger vikt och tyngd till båda sidor, själva ändarna i triangeln. Det kan vara en ljusstake, lyktor, en vas etc… Märk väl att de inte sluttar utan istället ger höjd på sidorna. Inte tripp, trapp trull effekten för då blir det ingen balans. De ska hålla om triangelns bas för att inte ”sippra ut”.

Steg 3

Fyll nu tomrummet i triangeln med diverse prylar, som går i olika höjder, men som är lägre än bakgrunden (tavlan i detta fall).

Tänk som alltid på att jobba med motsatsförhållanden när det gäller såväl färg, form och material.

Helgens projekt kanske?

Testa på ett sidobord, på en bänk eller byrå där hemma. Det är stilleben som skapar stämningen och stilen i ditt hem. Glöm inte det!

Kramar och trevlig helg!

Jannice

Bild: Overstock.com

.

.

 

 1. Emelie skriver:

  Hej!
  Vilket bra tips!!
  Jag har ett sideboard precis framför där man kommer ner i hallen från trappan från övervåningen. Funderade på att ha en spegel på väggen där men undrar om det är dumt att ha en spegel att titta in i när man kommer ner för trappan? Bättre med en tavla?
  Sen undrar jag om tavlan/spegeln på väggen ingår i stillebenet eller om det måste stå på bänken och luta mot väggen för att vara en del av stillebenet?
  Tack på förhand!

  1. Det kommer ingå i stillebenet :)Beror på om du vill ha ett lugn eller ösa på med energi. Lugnare med tavla och mer energi och förstorande effekt med spegel. kram

 2. Linda skriver:

  Bra tips! Tack! 🙂

  Har alltid haft svårt att få till stilleben.

  En fråga, ifall du någongång har tid över att svara i nåt inlägg.
  Vilka tavlor /väggmaterial blir snyggt i ett modernt hem ,med 6 meter takhöjd. Det byggs mycket sådana moderna hus nu, men de är inte speciellt lätta att få mysiga och behagliga även ljudmässigt.

 3. Emilie skriver:

  Hej.
  Vilket bra tips. Jag undrar om man har en ganska lång vägghylla (ca 1,5 m), ska man tänka på samma sätt då när man dekorerar den?

  Tack för en bra blogg.
  Mvh Emilie

  1. Jajamän bara jobba med lite större produkter och fler. kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..