Mattskola – så lyckas du inreda med mattor

Mattskola, 

Det här med matta är inte alltid så lätt. Mycket att tänka på, att ta hänsyn till och så är det relativt kostsam investering. Så idag tänkte jag ta upp råd kring färgval, storlek och mönster, med hjälp av några bilder från hur vi hade det förr hemma hos oss.

Så häng med!

En generell regel är, att för matgrupp ska mattan vara under alla stolar när de dras ut. Att ha för liten matta, oavsett var du placerar den känns ofta ängsligt och ihoptryckt. Som med det mesta i inredning, ta i. Hade inte vi haft en tjock list mot vardagsrummet hade jag tagit i ytterligare på storleken. (Bilden är tagen för 2,5 år sedan, tänkte det kunde vara roligt för er att se hur det såg ut då).

För soffgrupp är det bäst om mattan står en bit under soffan och att ev övriga sittmöbler helt eller delvis står på mattan. En bra regel är att åtminstone två ”tassar” ska stå på mattan.

Skisser: Simplicity

Har man möjlighet och ytan, är det läckert att ta i och låta alla möbler stå på mattan. Då får du effekten rum i rummet och en tydlighet som skapar lugn.

När det gäller färg, rekommenderar jag varsamma tonövergångarna som ger en hållbar inredning. Antingen jobbar man ton i ton, eller som jag i nyanslika färger. Sistnämnda betyder att man väljer olika kulörer men med lika mycket svart och vitt i, detta gör att de passar med varandra och skapar ett harmoniskt intryck. Jag har exempelvis grått, grålila, gråblå…

Att jobba ton i ton är att exempelvis ta en färgkarta från Nordsjö på blått och gå från den ljusare tonen till den mörkare.

Jag tycker dock det är viktigt att poängtera att färgen på mattan är en förlängning av inredningen och bör tas upp i kuddarna i soffan, eller på blommorna på bordet, eller varför inte i en tavla på väggen. Den bör inte stå ensam som en färgklick, då är det svårt att få till en helhet.

Mönster väljer du efter stilen du vill åstadkomma. I mitt fall gillar jag Byzantine för den känns lite ”artdeco”. En regel är att om du har lugna färger, utan mönster på gardin och tapet, kan du köra en matta med mönster. Är soffan enfärgad, låt mattan vara i mönster, och någon kudde. Låt också mattans färg tas upp i kuddarna för att binda samman och skapa balans.

Slutligen Feng Shuins syn på matta!

Mattor har väldigt stor betydelse för energierna i ett rum. Inte nog med att det skapar en tydlig plats, den bromsar också flödet i ett rum och skapar ett lugn. Så som vi har matplatsen ovan, mellan fönster och dörr, är mattan ett måste för att bromsa upp. Det blir trivsammare att sitta där om känslan inte känns så stressande.

Så mer mattor åt folket! Det ger en lyxig känsla och är pricken över i när det kommer till om en inredning ska bli bra eller inte. Jag skulle vilja påstå att det är lika viktigt som belysning i ett hem. Så kom igen! Inred nu med mattor, se och upplev skillnaden.

Önskar er en fin dag!

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

 

 1. Precis de tipsen jag behövde! Så himla bra! Nu ska jag våga mig på att byta matta i vardagsrummet…

 2. Hej.
  Tack för fina tips om mattor.
  Har en undran bara.
  Om man har en stor divan soffa eller en U soffa .Hur stor matta tycker du man ska ha?
  Soffan är 3.16 bred.
  Du har ett fantastiskt fint konto.Följt dig länge och alltid lika inspirerande att kika in hos dig.
  Ha en fin dag.
  Mvh Margita Månsson .

  1. åh tack för fina ord… framtassarna på soffan ska stå på mattan och ca 25 cm från varje sida av soffans slut… kram

 3. Anna skriver:

  Hej! Undrar också över en matta att ha under bordet i köket. Vi har ett runt köksbord som är 150 cm i diameter och jag har svårt att se vilken matta som skull passa. Har du något tips? Och tack för din fantastiska blogg och din/er podd förresten! 😊 Jag har följt dig i många år och blir alltid lika inspirerad.

  1. sara skriver:

   Undrar också om matta till runda bord!
   Förstår att rund eller kvadratisk matta är att föredra, men storleken blir så gigantisk att det är svårt att få plats med. Kan man komma undan med en rektangulär matta?

   Eller, om man inte får plats med en kvadratisk matta – bör man strunta i ett runt bord då?

   1. Jag tycker kvadratisk passar väldigt fint till.. eller beroende på hur rummet ligger, rektangulärt. Rund är jag inte så glad i. Har svårt för det faktiskt. kram

 4. Karin skriver:

  Vilket bra inlägg! Vad rekommenderar du för typ matta under ett köksbord? Jag vill så gärna ha matta i köket men hindras av att jag tänker på möjliga fläckar. Har du några tips?

  1. Carpet vista har många fina vintageslitna-. De är mer eller mindre självrengörande och där syns inte smutsen. suveräna!! kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..