Vilka sommarblommor är bäst? Tipsen du inte får missa!

Vilka sommarblommor är bäst?

IMG_6918

Många frågar mig om vilka sommarväxter som är bäst att plantera så här års. Här har jag tagit hjälp av Blomsterfrämjandets tips. Och instämmer!! För jag har både snötörel utanför studion och gyllenlack där hemma, som bara blommar och blommar.

Här är några tips på sommarblommor som ofta inte ser så mycket ut i butiken men som blir sagolikt vackra när de får växa till sig och kanske har ett lite otippat skönhetsvärde!

IMG_6916

Snötörel

Den ser inte mycket ut för världen i plantskolan men blir sommarens favorit. Nästan självlysande på kvällen! Fantastisk växt som blommar hela sommaren och blommar långt in på hösten. Fin som solitär och kanske allra vackrast i en ampel som hängs upp i ett träd. Själv har jag den utanför studion i den här zinkbaljan. Så söt!

sevjn3jcuwimkdgjcooa

Gyllenlack

En otroligt fin vårblomma som fortsätter att blomma hela sommaren. I södra Sverige är den perenn och utvecklas med tiden till en liten buske. Fjärilarna älskar den. Själv har jag den i en stor kruka på terrassen i just den här vackra lila tonen.

ymrri3yilfoi3hc8uqff9g

Femtunga

Sällan särskilt säljande i butik, men med tiden utvecklas den till en frodig blå, violett eller vit favorit och många som en gång köpt den fortsätter år efter år.

svart_ga_susi_white_with_black_eye_

Svartöga

En trevlig klättrare som snabbt fyller ut både på höjden och bredden. Finns numera i många olika färgnyanser och gör sig ypperligt i ampel eller varför inte klättrandes på en spaljé. Vackert mot en husvägg. Den vita är min favorit!

Nemesia 2

Nemesia

Doftar otroligt gott på kvällen och bin och humlor älskar den.

2019_Geraniums_700_Burst-of-Colours_10

Hängpelargon

Hängzonalpelargonsorterna också kallade interspecifika sorter – korsningar mellan zonale- och hängpelargoner, vilket resulterat i sorter som växer fint och breder ut sig, är vind och regntåliga och har enkla blommor som är självrensande.

sofieromargerit

Sofieromarguerit

En charmig växt med spännande historia och betydligt vildare växtsätt än klassisk buskmarguerit. Dess fantastiska blomrikedom, vackra och starka växtsätt liksom goda övervintringsegenskaper har gjort den mycket uppskattad på Sofiero slott och numera finns den även till försäljning för hemträdgårdar. Extra vacker i anrika gamla krukor, eller varför inte i en zinkbalja utanför stugan?

Hoppas ni får nytta av tipsen!

Ha en fin dag!

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Blomsterfrämjandet, Blomsterlandet och Odla.nu

.

.

 

 1. Moa skriver:

  Tack! <3 Sparar dessa tips!

 2. Hej
  Hur ser du på konstblommor
  Kan man ha det enl Feng shui.
  En blomma i vas. Eller måste det vara riktig blomma i vasen. Tänkte ha den i sovrummet
  Mvh Monica

  1. Hej, man brukar säga att så långt man kan ha levande växter ska man välja det. Men det är bättre med konst än inget alls.. kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..