Kraftpostion – grunden till en trygg inredning

Det var längesedan vi pratade kraftposition. Inom Feng Shui talar man om detta verktyg  som grunden till en trygg och harmonisk inredning.

Vad innebär det konkret? Jo, vi människor vill eftersträva att stå eller ligga i kraftposition. Det är något vi har med oss sedan lång tillbaka när vi låg i grottorna och behövde försvara oss mot oinbjudna. Helt enkelt vi behöver ha uppsikt över dörrar och fönster för att känna oss trygga!

Ställ sängen, skrivbordet, soffan, arbetsbänken i kraftposition. Alltså, så att du har en vägg, eller stöd bakom ryggen och fri sikt framåt. Då känner du dig trygg – du har stöd och uppsikt över rummet, och utesluter därmed obehagliga överraskningar. Det finns studier som bekräftar att vi blir oroliga om vi inte vet vad som försiggår bakom ryggen.

Med kraftposition menar vi:

  • en stabil rygg
  • stöd på båda sidorna
  • fri sikt framåt

Kraftposition kallas ibland för ”armchair position”. Tänk dig en fåtölj med hög rygg, armstöd och fotpall (se bild ovan), så kommer du ihåg det lättare.

Denna bild från Boråstapeter är väldigt vacker och inspirerande, men skulle du känna dig trygg att sitta vid detta skrivbord och veta att det finns en stor ingång, samt dörr bakom dig, som du inte har uppsikt över?

Vi har känslan om kraftposition inbyggt i oss. Gör ett test själv! Hur ofta sätter du dig med ryggen mot dörren om du har möjligheten att välja plats först i exempelvis ett konferensrum eller i en matsal?

hus kraftposition

Det är lika viktigt inom Feng Shui att titta på kraftposition vad gäller husets placering. Stöd på båda sidor (hus, träd), fri sikt framåt (helst vatten) och högt stöd i ryggen (skog, annat hus, eller helst av allt ett berg). Detta är kanske inte alltid så lätt att välja, men det viktiga är att vi med små medel faktiskt kan balansera upp vår trädgård med buskar, träd och arrangemang för att ge en harmonisk känsla.

Önskar er en härlig söndag!
Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

.

.

 

LOADING..