7 bästa inredningstipsen för dig som bor i andra hand eller hyresrätt

Inredningstips för dig som bor i hyresrätt.

Semestrarna börjar ta slut. Många är på väg att flytta till ny bostad, hyresrätt för att plugga eller börja nytt jobb. Alla kommer inte äga sitt boende. Många hyr sin bostad eller bor i andra hand. Många har inte möjligheten till renovering av olika skäl. Då kan det vara svårt att få till inredningen som man vill ha den. Men idag tänkte jag bjuda er på några tips som alla hjälper till att skapa harmoni och en bättre inredning trots att man kanske inte kan måla om väggar, får leva med andras möbler eller har pengar till renovering.

1 Följ färgsättningen istället för att sträva emot

blått badrum

Låt oss säga att du har ett blått badrum som du inte tycker om. Go with the flow och gör en moodboard kring det blå… tona ner det hellre än sätt till någon annan färg som gör inredningen ännu skrikigare. Att som här sätta till brunt, gör badrummet mer lugnt. Kan man sin Feng Shui, kan man kort och gott förklara, jord (korgarna i detta fall och den bruna färgen) dämmer vatten (den blå kulören på väggarna). Det vita lättar upp. Fint!

2 Liten yta, kräver mer varsam färgsättning

bild studentboende pinterest

Håll en lugn färgskala i varje rum. Ton i ton mellan rummen gör att känslan blir luftigare och ytan upplevs som större. Bor du i andra hand? Plocka bort de färgerna i varje rum som sticker mest. Är det så att rummen är målade i starka kulörer på väggarna, låter du istället prylarna och möblerna hålla en enhetlig färgästtning.

3 Oönskat golv täcks med en matta

hodde-matta-slatvavd-inom-utomhus-gra__0530381_PE646686_S4

Det kanske är plastmatta eller ett slitet trägolv. Jobba med fina mattor som sätter tonen och dämpar känslan som golvet gör som du inte tycker om. Ikeas har  många mattor till bra pris och i neutrala färger.

4 Plocka bort

byrå teak

Bor du i andra hand? Plocka bort de möbler som ger för mycket av den stilen du inte vill ha. Behåll det bästa och magasinera eller gå ner i källaren med det du inte vill ha. Ofta är det ändå övermöblerat. Att bli av med det där bordet som du inte tycker om kan göra underverk för hela rummet. Eller att dekorera byrån med din stil, och lyfta fram den kan ge nytt liv till rummet.

5 Möblera om

byrå hallen

Att möblera om kostar inte en enda krona. Kanske passar nattduksbordet bättre som soffbord och kanske behöver du en byrå i hallen istället för i sovrummet?

6 Dekorera efter din stil och smak

personligt

När du byggt upp en färgton och stil som du bäst tycker harmonierar med boendet. Ta in de prylarna som sätter stilen du vill åt. I en andrahands retro etta har du kanske behållt teakmöblerna men gått ner i källaren med allmogemöbeln som inte passar in. Du köper en retroväxt till fönstret, och tar in en ny snygg kudde i retrostil till soffan. Eller som ovan. Släng i en skön pläd, dekorera listen med personliga tavlor och gör platsen till din.

dekorera väggarna

Om du inte får spika upp tavlor. Sätt upp fina posters och tidningsurklipp med dubbelhäftande avtagbar tejp. Ett perfekt sätt att göra ett boende personligt.

7 Växter sätter stilen

broste spegel

Slutligen växter gör underverk. Låt dem sätta stilen på känslan du vill åt. Vill du få känslan av romantik, fyll dina vaser med blommande växter. Vill du åt en lantlig stil jobba med pelargonior och plätta på tråd, osv…

Lycka till!

Kram Jannice

Bilder: Pinterest

.

.

 

 

 1. Så bra tips! Vill bara säga hur mycket jag uppskattar att du delar med dig av din kunskap, så här!!!

 2. Anneli skriver:

  Ja men det tar emot till 100%, jag har i hall, sovrum och kök en matta som är beige med rosa underton. I köket är bänkskivorna belagda med något svagt rosa som ska se ut som marmor men har någon sorts gul ådring i sig. I övrigt älskar jag mitt kök men jag ser att mycket bänkskiva är dolt av skärbrädor :).

  Att ta till något rosa känns helt uteslutet, rosa är det sista jag är! Eller ska man bli helt wild and crazy?

  1. Katrin skriver:

   Kan du använda dekorplast på bänkskivan? Eller ordna en ordentligt stor skiva i tex trä med mått som bänkskivan och lägg ovanpå för att få en funktionell arbetsyta i mer neutral ton.

   1. Anneli skriver:

    Tack för tips, har funderat på dekorplast men hur får man bort den vid ev flytt? Är det lätt eller svårt?

 3. Johanna skriver:

  Kan du ta upp färger som harmonierar med naturlig ekparkett (ej vitlackad)? Ser att ni har det i era sovrum? Samt om man vill tona ner det gula i dem.

  Skulle uppskatta tips enormt! Tack för en bra blogg

  1. Det är inte roligt.. är icke glad i vår. Men blå toner förstärker det gula så gå mer mot beige.. kram

 4. Z skriver:

  Om man har ett badrum som har mellanbrun plastmatta på golvet, beige kakel på väggarna, vit toalett och badkar och ett skåp i ljust trä. Plus mörkbrunt fönster och dörr. Vad gör man då för att balansera det?

 5. Elin skriver:

  Jag bor i en hyresrätt i gammal stil, med fina kakelugnar och högt i tak.
  Dock, det värsta av allt, golven är täckta av avskyvärd gulnad parkett. Jag avskyr det!

  Hur i schölingen(läs på bred västgötska) gör jag för att go with the flow här? Möbler? Färger? Tipset med mattor funkar till viss del, men hua, golvet sätter hela tonen ändå! Jag har försökt att plocka upp golvets ton med lejongula kuddar i soffan, rätt eller fel?

  Tack för världens bästa blogg, Instagram och pod!

  1. haha underbara du.. ja det är inte roligt… undvik blå toner som lyfter det ännu mer. ett sätt är lejongult . bra där. då får kulören en kompis… eller beige toner är fint. greige, lera… kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..