Palettblad så sköter du växten…

Så sköter du din palettblad.

IMG_0476

Regnigt utanför studion idag. Tänder ljus och njuter av att höstens tid är här med ett lugnare tempo i naturen, mer yin, vilket gör att vi behöver kompensera med mer yang (värme) i våra hem (se gårdagens inlägg).

Den här palettbladen var ett litet skott för ett halvår sedan som jag tog från bakgården här. I sommar har den varit färgstarkt cerise och nu, lite dovare orange. Verkar vilja följa årstiden…

Palettblad är en blomma vi sett mycket av det senaste året och kommer se en massa av framöver. Tänkte ni skulle få lite tips kring denna vackra växt som finns i en mängd utföranden, och som är en rolig accent att styra färgsättningen i ditt hem.

Jorden – Palettblad trivs i vanlig blomjord.

Placering – Palettblad vill stå ljust men inte i direkt solljus, då kan bladen brännas.

Skötsel – Vattna regelbundet, det bästa är om plantan alltid hålls lätt fuktig. En större kruka är lättare än en liten, eftersom jorden snabbare torkar ut i en liten kruka. Vattna regelbundet med näringslösning.

Vad ska jag göra om plantan går i blom? – Tycker du att det är fint när den blommar låter du blomman vara kvar. Blomman tar dock näring från bladen, så för att de ska hålla sig så fina som möjligt är det bäst att knipsa av den. Att nypa av blomställningarna ger också ett buskigare växtsätt.

Ute eller inne? Palettblad trivs utmärkt både i vår, sommar och höstplanteringar ute liksom på fönsterbrädan eller annan ljus placering inne, vilket gör den till en mycket användbar växt.

Tänkt på! Vid samplanering plantera inte för tätt. Palettblad trivs bäst om den står luftigt och får ljus ända ner. Palettblad gör sig utmärkt i samplaneringar med andra sommarblommor, perenner och gräs.

Kuriosa
Kärt barn har många namn och palettblad kallas också nässla, nässelblomma, rumsnässla eller nellor. Det vetenskapliga namn är Plectranthus scutellarioides. Dess ursprung är sydöstra Asien och den har funnits i handel i Europa sedan 1866. Palettblad är mest känd som krukväxt, men på 1990-talet blev den populär som utplanteringsväxt och många nya sorter har sen dess sett dagens ljus.

Tips från Stefan Jacobsson på Ingla Blommor i Billeberga, genom Blomsterfrämjandet, är en av de svenska trädgårdsmästarna som odlar palettblad.
Följ hans råd så får du en fin växt att glädjas åt länge.

.

  1. Vill man ha frön så sparar man blommorna. Avkommorna kan variera jättemycket i färg och bladform. De blir aldrig identiska med mammaplantan så det kan vara väldigt roligt att ta egna frön. Sedan blir de buskiga om man toppar de då och då, man behöver inte vänta tills det kommer en knopp. De växer ganska snabbt. De kan stå i solen men får då brända blad om de inte är vana med det,som bara är att plocka bort, det kommer nya. Står de i solen så får de mycket intensivare färger på bladen! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..