ANNONS

Inred för bättre sömn

/

Inred för bättre sömn.

IMG_1087

Efter hallen är det sovrummet som bör prioriteras. Jag har märkt under min tid som inredare och Feng Shui konsult att många föräldrar hyser in sig i det minsta rummet för att ge plats åt barnen, men faktum är att föräldrarna ska ha det bästa rummet. Man tänker som med syrgasmasken på flygplanet. Se till att skapa en rofylld och avkopplande tillvaro för dig själv först, så att du har kraft och energi till att vara en bra mamma och pappa.

a37ad4e8f58fff0195696381eda58416

När man inreder sovrum är det viktigt att tänka på kraftpositionen. Med det menas att man ska ha trygghet och stöd i ryggen (mot en vägg) och fri sikt framåt, över dörr och fönster. Ni vet den där känslan av att ha koll på vad som händer. Detta är något som ligger långt tillbaka i våra kroppar (närmare bestämt sedan tiden i grottorna, där vi var tvungna att vara beredda på att försvara oss mot faror).

Att även använda sig av en hel sänggavel för att binda samman varandras sidor är att föredra. Man rekommenderar också att man förstärker tvåsamheten i sovrummet (t ex två likadana nattduksbord, lampor, kuddar) och tavlor med erotiska eller sensuella motiv i sovrummet är bra för sexlivet. Andra saker som ger en positiv effekt är doftljus, dämpad belysning och bröllopsfoton.

När det kommer till att färgsätta ett sovrum, se till att använda dig av kulörer som hjälper dig koppla av. Sådana färger är svala toner av blått, grått, greige och puder. En varsam färgskala där kontrasterna är mjuka. Undvik aktiva kulörer som rött, orange och gult som aktiverar och som faktiskt ökar vår puls (forskning Rickard Kuller).

Undvik belysning, där lamporna sitter placerade ovanför huvudet. Vi vill inte ha ström som irriterar vår nattsömn. Lamporna bör vara placerade vid sidan om sängen, och sladdarna likaså.

Saker att undvika i sovrummet:

  • Arbetsrelaterade saker som dator, pärmar, telefon eller andra apparater som TV eller stereo skapar stress. Jobba med dold förvaring, som skapar lugn.
  • Rensa under sängen, man ska helst inte ha några prylar med dåliga energier som inkräktar på sömn och avkoppling.
  • Se också till att inte ha några lampor ovanför huvudet och med sladdar dragna under sängen, då dessa hela tiden (även om de är avstängda) sänder ut strålning.
  • Undvik för stora speglar i sovrummet, då man inte vill skapa en ”tredje person” i sängen, och då en spegel kan skapa extra energier i rummet som gör det oroligt och svårt att koppla av.
  • Hyllor eller lampor ovanför sängen kan ge en tryckande känsla, och en rädsla för att det ska ramla över oss. Detta kan skapa huvudvärk och dålig sömn. Detta gäller även snedtak, därav vår placering av säng (bild nr 1), hellre framför ett fönster än under ett väldigt lågt snedtak. Ibland kan man inte få allt och då gäller det att göra det bästa av situationen. Vi har försökt att minska energidraget från fönstret med hjälp av växter, höga dekorationsprylar samt en rullgardin som bromsar energiflödet.
  • Undvik vassa hörn och kanter på möbler, till exempel på sängborden. Välj istället runda som känns mjukt mot ansiktet när man ligger ner. Om man har sängbord som är kantiga, se till att de slutar innan själva sängen börjar, så den vassa kanten döljs av sängens höjd.
  • Delad madrass är heller inget bra, då det symboliserar ett delat förhållande, även då en delad sänggavel. Se till att den förenar och är rejäl, skön och inbjudande att vila huvudet mot när du läser en bok.
  • Fotografier på familj och släkt har dålig effekt på sexlivet, då man menar att man inte vill att någon av dessa ska vara inblandade i ens privata stund.
  • Sist men inte minst. Inred med mattor och gardiner för att skapa en ombonad, trivsam och lugn känsla som lättare hjälper dig att koppla av.

Se så, se nu till att göra det trivsamt och skapa en oas för avkoppling som just du förtjänar! Det är här vi samlar kraft, energi och bygger bra kärleksrelationer. Och nu är en perfekt årstid att sätta igång!

Lycka till! Imorgon kommer ett ”fixa-stilen-kollage” för sovrum!

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

.

.

22

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@addsimplicity
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00