Skapa balans i badrummet med de 5 elementen


När jag föreläser om de 5 elementen brukar jag alltid ge ett exempel på hur man skapar balans mellan dem i just badrummet som oftast är i obalans i våra hem. Ofta ser det ut som nedan, kritvitt, eller ljust grått. Vilket bara då består av ett element, vilket i sin tur ger obalans, avsaknad av kontraster och en kal, kall och inte speciellt inbjudande känsla.

17+ best Ideas bath room tub ideas tile

Först och främst de 5 elementen består av:

• jord (brunt, beige)
• eld (gult, orange, rött)
• metall (vitt, grått, pastell)
• vatten (svart, blått)
• trä (grönt)

Dessa fem är grundpelarna i en inredning. Man kan dela upp allt i vår omgivning i dessa och de kan finnas i både färg, form och material. Alla bör de vara representerade för att skapa en fin balans i ditt hem.

I denna analys tar jag hänsyn till färgen (samt belysning) för att vi ska börja göra det enkelt. För det är ju så att det är färgen vi först och främst lägger märke till i ett rum. Eller hur?

 

30+ Unordinary Small Bathroom Design Remodel Ideas With Awesome Tiles To Try

Varför är badrummet bra att börja med?

För oftast har vi kanske bara vita eller ljusgrå kakelplattor (metallelment) och behöver få till ytterligare 4 element för att skapa balans och för att få bort den ”kyla” som uppstår. Ovanstående bild tycker jag är ett ypperligt exempel hur man skapat balans.

Ovanstående bild är balanserad för att:

• Vi utgår ifrån att det redan finns ett överslag av metallelementet, det vita kaklet.

• Att då som här addera svarta detaljer som ger vattenelement skapar en fin kontrast.

• Brunt trä som jordar och värmer den kalla känslan i ett badrum behövs för att det ska kännas mysigt. Det kan också vara en korg på golvet med handdukar, eller som här bruna flaskor med tvål och lotion.

• Den lilla kvisten med grönska på handfatskanten, gör så stor skillnad för helheten. Grönska är ett måste i ett badrum för att rummet ska kännas balanserat.

• Belysningen ger eld, det skulle likaväl kunna vara ett tänt doftljus, men också ett par terrakottaröda handdukar eller senapsgula så här års för att ge en värmande känsla på badrummet.

Så veckans uppgift! Kika på ditt badrum genom de 5 elementen. Ta en före och efterbild, gör jobbet och addera de element som saknas. Se skillnaden det gör och framför allt KÄNN och UPPLEV känslan!

Önskar er en fin dag!

Stor kram,
Jannice

Bilderna är från Gagohome, via Pinterest

.

 1. Petra skriver:

  Tack för tipsen 🙂
  Så svårt bara i ett litet badrum där jag inte har möjlighet att göra om så mycket.
  Om jag vill få in mer svart och grönt (istället för en växt), funkar det Med några småsaker som att sätta upp några tavlor med svart ram och gröna handdukar?

  1. Fungerar fint. En liten kvist på handfatskanten. Funkar inte det? 🙂

   1. Petra skriver:

    Tack för svaret 🙂
    Har pyttelite plats på handfatet så det är nog större risk att jag lyckas svepa ner en grön kvist haha…gröna handdukar och så kan jag försöka med en liten växt kanske 🙂

 2. Carina skriver:

  Toppenbra inlägg!
  Något som är svårt tycker jag är när man har ett kombinerat badrum och tvättstuga. Det känns aldrig lugnt och mysigt. Så om du skulle vilja ha det som tema någon gång blir jag jätteglad 😊

 3. Malin skriver:

  Fantastiskt tydligt, mera sånt!👌🏻🤩

 4. Evelina skriver:

  Älskar detta inlägg! Tack tack tack!

  1. Åh vad roligt att ni tycker så mkt om det här avsnittet…

 5. Anna skriver:

  Hej!
  Jag undrar om man har ett grå-vitt badrum som ditt exempel, och man sätter till brunt för att mjuka upp..ska det bruna finnas på tre ställen, enligt ping ping ping, eller behövs inte det?
  Tack för all inspiration🤗 läser din blogg varje dag!!

  1. bra fråga, det är en basfärg så det behövs inte på så liten yta 🙂 kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..