Skapa ordning i ditt hem, och minska stress och oro

Skapa ordning i ditt hem, och minska stress och oro.

1600@80-2

Höstlov och inte helt oväntat kanske denna tid gör att du på något sätt börjar fundera kring det här med oordning vs ordning.

Vet ni vad? Något som förvånar mig är att vi är så uppdaterade och vet så mycket om hur maten vi stoppar i oss påverkar vårt välmående.  Hur rörelse påverkar vår hälsa i rätt riktning, men så lite vi vet om hur miljön runt omkring oss påverkar oss.

Studier* visar att genom att ordna upp röran och inreda harmoniskt kan vi minska irritation och oro med 15–20 %. Tillräckligt övertygande för mig att vilja ha god ordning här hemma. Vill du ha fler?

 • Oordning ger upphov till stress, oro och gräl.
 • Vi återskapar det yttre som finns i vårt  inre, och vice versa.
 • Rädsla, oro och stressen av att omge oss med stök och oordning har en tendens att blockera oss från att gå vidare i livet.
 • Ju mer laddade föremålen är runt omkring oss, desto mer påverkas vi av dem.

Rensar vi, skapar vi plats till ny energi, och underlättar för vår hjärna och våra sinnen att lägga kraft på det väsentliga i livet. Vi blir lugnare, och har lättare att koppla av.

Imorgon ger jag tipsen på hur du enklast kommer igång och rensa!

Kram Jannice

*Källa: Thorbjörn Laike, Docent i miljöpsykologi
Lunds tekniska högskola.
Bild: Sköna hem

 1. Anna W skriver:

  Nu spammar jag 😉
  Tror ofta det är så att, nu generaliserar jag säkert, men att vi kvinnor har svårt att få med våra män på tåget om att ordning skapar lugn. Och att för mycket saker stressar en.
  Men tror att min man nu skulle skriva under på att han har en BETYDLIGT mer harmonisk fru sedan vi flyttade. Vi rensade bort maaaaaassor, och har gjort fram tills nu ungefär. Vi lägger inte en massa tid på att städa (har städhjälp varannan vecka, ja lyxigt) för det är så lätt att hålla ordning numer
  Även i boken Neurodesign slår ju hjärnforskaren Katarina Gospic tillsammans med neurodesignern Isabelle Sjövall fast att prestation, hälsa och välmående påverkas av hur våra hem år inredda.

  Kommer tänka på din bok, hur går det för dig?
  Jag har haft lite svårt att sätta mig och skriva på sistone, men vill såååå gärna, men tiden räcker inte riktigt till till allt jag vill göra 🙂

  Kram och ha en fin torsdag!

  1. Åh jag håller med dig vännen…. och skriver under på det där. Boken, gah har börjat ändra och tänka om lite då jag sett för mycket likt på marknaden på sistone. men den är där och jag skyndar långsamt. med betoning på långsamt. haha… finns så mycket som är roligare än att sätta sig ochs skriva. hihi.. kram

 2. Kristin skriver:

  Precis så! Tänker på hallen, vi har en ganska stor hall och funderar på att bygga en liten klädkammare för att kunna stänga undan alla skor och ytterkläder. Du som är så bra på hall och ordning och reda, det vore så inspirerande om du ville göra ett inlägg med rekommendationer på vad och hur man ska tänka och planera kring detta i stort och smått. Vi är säkert många läsare vars hallar överöses med smutsiga skor och överdragskläder denna tid på året 😅😱 Tack för allt matnyttigt du bjussar på! Kram

  1. Så passande Vi har precis gjort om vår hall. kommer här i bloggen framöver.. håll utkik ! kram

 3. Malin skriver:

  Alltså detta var nog de jag behövde läsa för att planera upp en höstrensning och förbereda för vinterkläder och allt.

  TACK

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..