En harmonisk jul med Feng Shuins verktyg…

Så får du julen att harmoniera med din övriga inredning.

Hur skapar man en jul á la Feng Shui? Vilka hemligheter finns där för att få julen till en harmonisk helhet? Ta hjälp av den österländska lärans verktyg!

1. Följ din färgton

Julpynt ska förhöja myset och stämningen i ditt hem, inte ta över det.

Välj därför dekorationer som passar in i den inredningsstil och färgsättning du redan har. Går ditt hem i dämpade kulörer passar det till exempel bäst att välja en vinröd ton på julpyntet, medan om du har ett modernt inrett hem passar kan passa bra med en klarare röd. Här nedan är den gröna tonen ett genomgående tema.

2. Skapa en varm känsla

Vintertid när det är mörkt och kallt ute är det viktigaste inom feng shui att tänka på att ta in eldelementet, som skänker en känsla av värme och ljus, i hemmet. Man kan beskriva det som att man ska ”sätta raggsockor på sitt hem”. Bra saker att pynta med för att skapa en varm känsla är varma metaller såsom mässing, belysning, levande ljus och fårplädar och fuskpälsplädar.

3. Välj rätt gran och grönska

Inom feng shui ska man också försöka efterlikna naturen i sitt hem och här kommer grönskan in. Växtlighet i hemmet skapar mys. För att få en så harmonisk känsla som möjligt gäller det att välja rätt grön ton på växtligheten. Precis som för de rödare färgsättningarna gäller det att hitta den gröna nyans som passar ihop med din övriga inredning. Har du en krispigt klar grön, tänk tulpangrön, hemma passar det bäst med en rödgran och annan växtlighet i samma ton som rödgranen. Går ditt hem mer i en lågmäld grågrön skala passar en silvergran bäst, och har du en kallare blågrön ton i din inredning så gör sig en kungsgran bäst.

4. Fokusera – dutta inte överallt

För att skapa harmoni och ett lugnt uttryck är det viktigt att pyntet inte blir plottrigt. Du kan jobba med mycket saker, men ställ till exempel hellre en stor vacker bukett, ljusstakar, godis, nötter och hyacinter på en central plats istället för att sprida ut det lite överallt.

5. Välj ditt pynt med omsorg

Låt inte din jullåda bli en kartong som mest känns ”full av en massa skit” – rensa, rensa, rensa! Tänk hållbarhet. Välj ditt pynt med omsorg och undvik att hamstra och byta ut ditt pynt hela tiden. Investera istället i några få vackra saker som du verkligen tycker om och som du vill ta fram, år efter år. Hållbarhet handlar till syven och sist om att använda sina saker. Långt och länge. Och Feng Shuin handlar om att omge sig med det man tycker är vackert och som man tycker om.

Kram Jannice

Bilder: Sköna hem 1, 2, 3 5, 6. Jannice Wistrand, 4 PUFIK. 

S,

,