ANNONS

Trendrapport från Formex

/

Igår startade som sagt Formex och jag har valt att inte åka upp denna vecka. Åker upp till Möbelmässan i februari istället då jag stylar och inreder Monlux monter, och det är Elle gala och annat skoj!

Formex_spring2020_Kalendarium-SM-web_med bild_720x390

Men i vilket fall, tänkte jag bjuda er på en trendrapport från mässan! Vad ser vi våren 2020, när det kommer till kulörer, material och dekoration? Här kommer min summering av Formex! Trenden, att inte vara trendig? Allt är vackert och vi ser inspiration från såväl 60-, 70-, 80- och 90-talet!

KULÖRER

Ljusbeige/Veige

Vi har sett en hel del greige en tid som ni vet. Som blivit beige och som nu blivit Veige (tror jag Andrea Brodin så fyndigt sa det). Alltså beige med en hel del vitt i. Mjuka beige nyanser, med sandton. Harmoniskt och lugnt (och lite Zzzzzzz om ni frågar mig).

Cajsa-Kramer-744

IMG_4988 2

Blått

Vill du ta in en färg i vår i ditt hem, ska du satsa på blått. Vi ser ett brett färgschema från ljusaste blå, turkos, petroleum till kzeinblå och koboltblått. Japp, den sistnämnda kan vara känsloladdad beroende på när du är född, jag minns själv mina svampade väggar under tidigt 90-tal under högskoletiden, och kan knappt titta åt den här kulören numera. Då användes den i överflöd på väggarna. Nu kommer vi nog se den mer som en accentfärg i olika detaljer. Passar bäst ihop med den moderna stilen .

Nedan ser ni en greige nyans som möter lite mer dämpade blå toner. Svalt och avkopplande.

blatt-sovrum-lakan

Gult

Ja den gula kulören  fortsätter smyga sig in. Men här är svensken försiktig. Det började i höstas med ockra gult som också blir ljusgult i vår. Att blanda gult med brända toner och gå på nedanstående mönstertrend blir en fin kombination.

IMG_4986 2

Mönster

Afrikanska mönster kommer mer och mer, och med den, de brända tonerna. Aprikos, möter rost och gult!

Vi ser också (som i höstas) mönster med djurmotiv på textilier, kuddar, mattor…

Abstract pattern, Seamless vector illustration with African moti

Foto: lenalanette - stock.adobe.com

MATERIAL

Har sagt det i mina föreläsningar och säger det igen. Ju mer vi drar med våra fingrar på en blank hård yta (MOBILEN), desto mer kommer vi vilja uppleva taktilitet i våra inredningar. Och det är vad Formex handlade om. Känsla, strukturer och hantverk. Muggar med rå yta på utsidan möter blank insida. Wobblingteknik på plädar, mjuk sammet, retro manchester, strävt linne…  Vi ser också mycket glas. Färgat glas. Vi säger hej till början av 90-talets samlarglas igen?!

Hantverk är den nyta IT-prylen…

DEKORATION och FORM

Torkade blommor precis överallt. Ju fulare desto bättre tycks det vara. Haha.. Nä här har ni mig inte! Ursäkta mig men hur mycket kan en trend ta över, det blir nästan löjligt när alla ska han lite brungult skröffs i en vas på bordet. Nej, varför dekorera med något som var vakrast när det levde? Döda ting, samlar bara stagnerad energi. Japp, idag sticker jag ut hakan, hehe… Lovar det blir inte en torkad, dö blomma i Monlux montern i februari. Kommer förmodligen bli ensam om en stor vacker champagnefärgad rosbukett. (Nedan 2 trender i en bild. Färgat glas och torkade blomster, herrejisses…)

1201790-m1

Dekoration som keramiska vaser med matt yta och i vita nyanser. För den som vill vara mer kitschig kommer det finnas en mängd porslinsdjur att välja mellan i vår.

image_from_ios_18_

Formerna är mjuka, organiska. Möblerna är gjorda för att vi ska komma närma varandra. Det kallas den digitala nomaden och betyder att vi idag kan jobba överallt och därför designas också möbler som inbjuder till det öppna kontoret där att vara tillsammans är det viktiga. Man såg också genomgående hur man uppmanar människor att lägga mobilen och istället spela spel med varandra.

massproductions-dandy-miljo-3

En kort och övergripande summering av Formex våren 2020. Och som alltid, det som visats på mässan i Januari kommer i butik i vår!

Ha en fin dag!

Kram Jannice

Bilder: Formex, Cramer, Lindform, Ellos, Catcooee,
skärmdump, Interflora, Sleepo och Massproduktion.

.Bilder

13
122

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00