ANNONS

Misstagen du bör undvika när du bestämmer kök

/

Just den här tiden på året är det många som överväger att planera för ett nytt kök. Igår pratade jag kring färgernas betydelse när du ska välja ditt kök och idag tänkte jag ge er tips på misstagen ni bör undvika när man bestämmer kök.

111362_Form-PLUS-mellangrÜ-marbodal

Du blandar för många färgpaletter

För att få en genomgående harmoni i hela hemmet kan det vara en bra idé att följa samma nyanser i en färgpalett. Bestäm om du vill ha starka och klara ”briokulörer”, pastellfärger eller mer dämpade, smutsiga kulörer. Om du upplever att ditt kök är stimmigt eller spretigt kan det bero på att du har blandat olika typer av färger från olika färgpaletter.

Du ignorerar husets själ

Det är viktigt att känna in lägenheten eller husets själ och plats. Det är svårt att få till en genuin shabby chic-stil i ett 70-talshus eller en lantlig känsla i en lägenhet i stan. Om ditt hus ligger vid havet passar en blå nyans naturligt in i hemmet, på samma sätt som gröna nyanser trivs bra i hus nära naturen. Känn in huset och välj färg därefter.

96867_Arkitekt plus beige-Marbodal

Du skippar brobyggare

Om du målar en blå fondvägg i ett helvitt kök kan känslan i rummet bli att färgerna jobbar mot varandra istället för med varandra, de känns inte sammankopplade. Det behövs helt enkelt en ”brobyggare”, alltså en nyans som ligger mitt emellan och som binder samman färgerna.

Du låter inte färgen återkomma

Att färgsätta köksluckorna är både snyggt och trendigt. För att ge färgen på luckorna en balans och ett naturligt sammanhang är ett tips att låta den återkomma tre gånger i bostaden. Plocka exempelvis upp färgen i en vas, en fåtölj eller en kudde för att knyta ihop köket med resten av hemmet.

Du glömmer ta hänsyn till väderstreck

Söder och väster är varma väderstreck medan norr och öst är kalla väderstreck. Om du väljer en grå nyans till ett kök i öst kan den se blå ut. Ta alltid hänsyn till att nyanserna blir olika i varma och kalla ljus. Ett beige kök i söderläge kan i sin tur bli för varmt och ge en gul känsla.

79037_1711_Marbodal_Svanen_Hero_011

Du tänker kortsiktigt

För att ta hand om jorden och inte renovera i onödan gäller det att planera. Fundera på vilken färg eller stil du eller din familj gillar och vill ha i ert hem år efter år. Provmåla alltid färgen på en stor yta och känn in känslan. Du kanske är jättekär i det där illröda köket just nu, men risken är stor att du tröttnar. Kanske räcker det med röda kuddar eller andra enstaka detaljer?

Du väljer en miljöfarlig eller dålig färg

För att ditt kök ska hålla länge gäller det att välja bra kvalitet. Att föredra är att måla med vattenburna, miljövänliga färger. Till skillnad från lösningsmedelsburen färg innehåller vattenburna färger ingen lacknafta, och är därmed snällare mot miljön.

Hoppas det kan vara några tips att tänka på när du letar kök där ute!

Ha en fin dag!

Kram Jannice

Fotograf: Pia Ulin för Marbodal

.

.

7
91

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00