ANNONS

Studier visar att vi påverkas negativt av oordning

/

Förvaring och Feng Shui.

z7m3swukuv7y6ep8beg3

Vacker inredning i all ära, men a och o är att ha en god ordning. För visst är det väl så att det inte fungerar att stänga en dörr till ett stökigt rum och samtidigt känna harmoni? Den där oredan ligger i bakhuvudet och tar energi och pockar på uppmärksamhet var gång man går förbi den där dörren till det stökiga rummet.

Undersökning är gjord där det visar sig att över hälften av svenskarna påverkas positivt av ordning i hemmet och mer än en fjärdedel uppger att deras välbefinnande påverkas negativt av oordning hemma. (Det visar en undersökning som Elfa gjort där jag fått äran att vara expert på området förvaringslösningar i en intervju.)

Som jag brukar föreläsa om så visar forskning att vi kan minska stress och oro med 20 procent om man har struktur, ordning och reda i sitt hem eller på jobbet. Med bra och flexibel förvaring undviker man även irritation och konflikter. Elfas nya undersökningen, en djupgående attitydundersökning om behov och utmaningar kring boende och förvaring bland konsumenter i Sverige, visar att det är främst unga vuxna utan barn och pensionärer som påverkas mest positivt av ordning i hemmet. Minst påverkas familjer med yngre barn. Däremot påverkas familjer med yngre barn mest negativt när det är oordning hemma.

Pappersdokument och brev toppar listan över vad som är svårast att hålla ordning på. En utmaning som är högaktuell nu efter att Coronautbrottet bidragit till att fler jobbar hemifrån. Fler än en av tio, 13 procent, anser sig inte ha koll på var saker är förvarade i hemmet.

I oroliga tider och då det stormar i vår omvärld är det extra viktigt att vi trivs hemma. Hemmet blir vår lugna bas. Med bättre ordning  kan vi frigöra plats för det som är viktigt i vardagen och minska stress och oro.

Undersökningen visar också att behoven av förvaring skiftar med hushållens sammansättning. Barnfamiljer är mest missnöjda med förvaringsmöjligheterna trots att de har större förvaringsytor än hushåll utan barn, och likt majoriteten av svenskarna så är det framför allt främst förvaringen för kläder och skor man är missnöjd med. Men den största ökningen av förvaringsbehovet har under de senaste två åren skett inom elektronik, främst för yngre.

Från undersökningen:

 • 52 procent av svenskarna påverkas positivt av ordning i hemmet
 • 28 procent, uppger att deras välbefinnande påverkas negativt av oordning hemma.
 • 13 procent, anser sig inte ha koll på var saker är förvarade i hemmet. Det är pappersdokument/brev som toppar listan över vad som är svårast att hålla ordning på, följt av kläder, verktyg och trädgårdsredskap, köksprylar, hemelektronik samt skor.
 • Förvaringsytan för ett hushåll uppgår till 8 kvadratmeter (medianen) i Stockholm och till 9 kvadratmeter av bostadsytan i övriga Sverige. Detta gäller när källare och vindsförråd inte är medräknade.

Ta hand om oredan för ett lugnt och harmoniskt hem – Här har ni min samarbetspartner Elfas förvaringsexpert, Christine Dalman, bästa tips på hur du löser 3 vanliga problemområden

Utmaning: Skokaos som gör hallen stökig och svårframkomlig

zl8uzgz8hzzhwwk1boc4

 • Sortera skor utifrån säsong, så att du får undan höststövlar när det är sommar och tvärtom.
 • Få upp skor från golvet för att undvika snubbel och smuts, och placera dem gärna på olika höjder, om du har möjlighet.
 • Boxar, gärna med etiketter på, är bra förvaring av festskor och andra skor som används mer sällan.
 • Låt gärna barnen ha bestämda skoplatser, det fungerar ofta bra på förskolan/skolan, och kan även bli en rutin i hemmiljö.

Utmaning: Teknikprylar och småsaker som breder ut sig vardagsrummet

aj9netd56ay0fhgvd8u9

 • Prylar som används dagligen och som behöver vara nära tillhands, som fjärrkontroller och laddare, behöver bestämda platser, annars får de lätt fötter. Införskaffa en snygg korg som får stå framme eller utse en särskild plats i bokhyllan för ändamålet.
 • Ett annat bra sätt att få undan småprylar är att montera upp en grund vägghylla som göms bakom en gardin eller ett draperi.

Utmaning: Löst liggande, halvsmutsiga kläder i sovrummet. 

rw50nwetxjtaebizupwj

 • Krokar på baksidan av sovrumsdörren är en perfekt ”mellanstation” för plagg som varken är rena eller smutsiga. De finns att köpa i en mängd olika former och färger. Oavsett vilken variant man väljer så är huvudregeln att inte överbelasta mellanstationerna – fem krokar betyder högst fem plagg.

Lite matnyttig information som stärker Feng Shuins filosofi om att ordning och reda påverkar oss, vårt mående och välbefinnande.

Önskar er en fin dag!

Kram Jannice

Press: Elfa

,

,

0
71

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00