ANNONS

Veckans Feng Shui analys – projekt Höllviken – före och efter: kök

/

Veckans Feng Shui analys – projekt Höllviken – kök

FÖRE

IMG_5705-1

Då har vi kommit till köket i mitt projekt ”Höllviken”. Projektet var inte tänkt att innefatta köket från början, men ju mer vi kikade på det, desto viktigare var det att göra något åt det. Trodde det kanske gick och måla och behålla vissa delar, men det var slitet och ganska dåligt planerat så vi gjorde en totalrenovering. Det hade också varit svårt att ta hänsyn till det rödbruna träslaget (körsbär) i övriga delar av huset, där kunden redan hade mörkt bruna träslag i sitt bohag. Vi slipade också golvet i vardagsrummet för att tona ner det rödgula och få rummet mer mjukt och harmoniskt.

EFTER

IMG_1085 2

Ja men wehoooo vilken skillnad va? Vi valde tillsammans ett kök från Marbodal.

Lucka Arkitekt kulören Frost Handtag Lounge krom/mörkbrunt läder Bänkskiva Kvartskomposit Clay , matt. Kunden ville ha ett ljust fräscht kök. Kännas klassiskt men ändå modernt och jag tycker den här kombon blev precis så!

Vita matta luckor i Marbodals kulör Frost (vitt) med en varmare ton på bänkskiva i färgen ”Clay” som tar upp kulören på väggarna i vardagsrummet (min Simplicity Greige” på ett vackert sätt och binder samman dessa rum som står mitt emot varandra. Handtagen var i mörkbrunt skinn för att ta upp matbordet och andra detaljer i brunt.

FÖRE

IMG_5708

När allt är vitt och man väljer en sådan här rödbrun kulör kan det lätt ta över och bli oroligt. Eftersom varje kant runt de tidigare luckorna hade en träram runt blir rutmönstret än tydligare, vilket ger ett oroligt intryck.

EFTER

IMG_1003

Jag villa ha matta vita luckor som mer flöt in i varandra och som skapade ett mjukare intryck, då golvet i sig redan har rutmönster. Att bygga skåpsluckorna upp till tak, ger fina proportioner till vardagsrummets (till vänster) höga takhöjd och gjorde helheten mer balanserad (rummet tippar inte då – som om det varit högt på ena sidan och lågt på andra).

Bardisken behöll vi men bytte till en mörkbrun träskiva för att binda samman köket med matplatsen. Det är också en extra avlastningsyta och ytterligare en vask där. Mycket praktiskt och en favoritdel hos kunden. Då är det alltid roligt att behålla, och försköna just den delen ytterligare.

61408323733__C23921E1-3AF4-4653-BCAE-B0478526C39E

För att balansera upp de höga skåpen, satte jag en tavellist på andra sidan av fläkten, med plats för kokböcker och andra personliga ting. Lite som en altarplats som man kan förändra efter årstid, högtid osv.

FÖRE

IMG_5617 2

Som jag skrev tidigare så kan ni se att det var en hel del rutmönster i tidigare köksinredning. På golvet, på de tydliga luckorna med träram och på kaklet. Alla dessa mönster bidrar till en orolig känsla, vilket var mitt första mål att få bort.

EFTER

IMG_1031

Eftersom golvet skulle behållas, bestämde vi oss för att ligga lågt med mönster, och hittade en bänkskiva som lirade snyggt med redan befintligt golv. Fläkten valde vi att behålla då den passade in i det nya köket ypperligt.

IMG_1036

Närmare bild på bänkskivan har ni här ovan. Så vacker! Pyntet i mörkbrunt. Låda, skärbräden, ask, oljor osv har jag köpt hos HM Home som har en mängd fina saker till köket.

IMG_0174

(Sorry för lite gul bild). Köket får så klart kunden pynta med kryddor och annat härligt för att skapa liv, men grunden och den funktionella planeringen med ett jalusi längst in till höger för maskiner, kaffekokare och annat är ju briljant, för svåra hörnor som man inte annars får ut något bra av.

Ja hörrni, det var köksdelen. Är ni nyfiken på vardagsrum och matplats hittar ni det i länkarna här och här.

Ha nu en fin söndag! Njut av sol, regn eller vad nu vädret där du befinner dig bjuder på. Oavsett, hoppas jag ni får en fin dag!

Kram Jannice

Bilder: Förebilder Svensk Fastighetsförmedling
Efterbilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

.

.

12
110

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00