ANNONS

Min krönika – Ett trivsamt hem med lugn och harmoni

/

Förvaringslösningar.

AB_ateljelena-addsimplicity-srgb-24

Foto: Lena Evertsson ateljelena.se

Tankar om hur man inreder för välmående

Vi lever i en värld med mycket intryck och stress. Det gör att vi söker ett hem där vi kan återhämta oss och få lugn och ro. Ett hem vi trivs i. Ju oroligare omvärld desto viktigare med en trygg hemmabas. Detta ser man tydligt i rådande inredningstrender som de nu aktuella mjuka, runda, voluminösa och omfamnande formerna. Och snälla jordtoner, tillsammans pålitliga blå toner.

”Ror man om sitt hem, så ror man om sig själv.”

Hemmet är också en spegelbild av oss själva. Bryr man sig om sitt hem så skapar man trivsel, ror man om sitt hem, ror man om sig själv. Det trivsamma personliga hemmet handlar mycket om att förvalta och respektera våra saker. Det handlar om hållbarhet ur ett cirkulärt perspektiv. Vi är inte riktigt där än då det fortfarande är mycket slit och slängmentalitet, men jag tror att detta kommer ändras och det kommer också ställa krav på vår förvaring, där hållbar förvaring är möjlighet till flexibel förvaring. Jag tror på en dold förvaring som lugnar sinnet och intrycken, och så visar man upp saker man tycker om och som ger oss energi i stället. Vi visar även upp ting som är stilbärare och som förhöjer inredningsstilen och samtidigt förhöjer ditt sinne till välmående.

I dag vet vi mycket om hur hälsa och kost påverkar oss, men kunskapen kring miljöpsykologi och yttre påverkan är mindre. Likaså färglära samt färg- och ljussättning. Forskning visar att vi kan minska stress och oro med 20 procent om man har struktur, ordning och reda i sitt hem eller på jobbet. Med bra och flexibel förvaring undviker man irritation och konflikter. Där jag tycker att hallen är ett av de viktigaste rummen att ha ordning i då det är det första man ser när man kommer hem och det sista man ser när man lämnar sitt hem.

Vi får inte heller glömma vikten av sovrummet. Här hittar vi lugnet och återhämtar oss. Därav sökande efter hotellkänslan. Skrytrummen är fortfarande vardagsrummet och köket – hemmets hjärta – men behov, personlighet och årstider bör styra din inredning i alla dessa rum. En kunskap som har gått förlorad men som jag tror är på väg tillbaka.

Jannice Wistrand, certifierad inredare och Feng Shui-konsult, Krönika, Studio Elfa.
Bild: Lena Evertsson

3
72

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00