ANNONS

Julstjärna inspiration och skötselråd

/

Julstjärna och blommor till jul och advent.

Skärmavbild 2020-11-16 kl. 13.31.32

Julstjärnor! Lika älskade som hatade. Idag tänkte jag bjuda er på lite inspiration, men också skötselråd när det gäller denna växt.

Aprikosfärgade julstjärnor har blivit omåttligt populära och de är både moderna och skapar en varm stämning på samma gång. Passar fint till kalla svarta och grå toner.

Skärmavbild 2020-11-16 kl. 13.31.19

Vita julstjärnor är vackert och tidlöst. Genom att använda vita julstjärnor både i fönstret och på bordet förstärks intrycket.

Visste du om att du kan använda en julstjärna som snittblomma? Knipsa av, spola varmt vatten så den vita vätskan försvinner. Sätt den i en vas med vatten. Snittblomman kan stå i 2 veckor. Lätt!

Några skötselråd!

Så ser du att plantan är av bra kvalitet

Titta redan i butiken extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt. Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I båda fallen har växten inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Det viktigaste av allt är att stjärnorna står väl skyddade från kyla och drag. Om julstjärnorna har stått kallt och dragigt i butiken kan det orsaka skador som, även om det inte syns i början, kan göra att julstjärnorna släpper sina blad efter hemkomsten. Glöm inte heller att slå in dem i papper om det är kallt på vägen hem.

Julstjärnor älskar värme och ljus

Ljus är livsviktigt för denna växt. En plats nära ett fönster är bra och även direkt solljus fungerar fint under vintern på våra breddgrader. Ska den placeras längre in i rummet krävs någon form av växtbelysning. Normal rumstemperatur fungerar bra, då den ideala temperaturen ligger på 15 till 22°C. När du vädrar, se till att växten inte hamnar i kallt drag. Så länge som fönstret är öppet är det bäst att flytta din julstjärna till en säkert plats.

Vattna rätt

Julstjärnor trivs bäst när de har en jämn fuktighet i jorden. Att lyfta krukan ger dig en känsla för hur mycket fukt det är i den. Om den känns lätt, så är det dags att vattna igen. Man kan också sticka ner ett finger och känna hur jorden känns. Det är bättre att jorden är lite torr än för fuktig.

Undvik att dränka din stjärna för då får inte rötterna luft och den kvävs. Hemska tanke! Ge därför aldrig stjärnan mer vatten än vad jorden kan absorbera och häll bort överflödigt vatten från krukan eller från fatet ca en kvart efter vattning. Det finns tyvärr ingen tumregel för vattning av julstjärnor, utan du får lära dig att känna av växten. Om luften i rummet är torr eller om växten står i närheten av ett element kan det vara nödvändigt att vattna varje dag. Vanligtvis är det tillräckligt att ta fram vattenkannan varannan eller var tredje dag. Krukans storlek spelar också en roll: små krukor behöver vattnas oftare än stora. Minijulstjärnor bör vattnas dagligen och kan gärna planteras om i en lite större kruka. Julstjärnor föredrar rumstempererat vatten, så fyll gärna vattenkannan och låt den stå framme en stund innan du vattnar.

I odling vattnas julstjärnor underifrån och om din julstjärna står i en vattentät ytterkruka går det utmärkt att vattna julstjärnan genom att hälla vatten i ytterkrukan, ca ett glas vatten till en normalstor planta. Kolla efter ca 15 minuter om det finns vatten kvar i ytterkrukan, i så fall, häll bort det överflödiga vattnet.

Önskar er en fin dag!

Kram Jannice

Information och bilder från blomsterfrämjandet

0
71

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00