ANNONS

Ordning och reda i garderoben – så går du tillväga, från A till Ö

/

Ordning och reda i garderoben. Så går du tillväga!

59A7AB90-7A2E-463B-B336-F3592928BF41

Så här års blir jag alltid sugen på att rensa ut och starta om. Detta gäller även garderoben. Jag blev så inspirerad av Tess Montgomerys challange ”one item a month” att skala av sin garderob och investera i något färre men värre varje månad, med lång livstid. Hon har en sjysst men liten garderob där hon använder alla plagg om och om igen på ett inspirerande och nytt sätt.

Så förra helgen började jag med att RIVA UT ALLT ur min walk in closet. Det är så viktigt. Man behöver ta sig tiden för att prova allt, så boka in en dag för detta, eller dela upp det på två dagar. För att skapa en grund i garderoben, behövs det att allt åker ut på sängen, eller golvet eller vad ni nu har er garderob, och att varje plagg, sko, väska smycke, gås igenom.

07FBEED5-653C-4D03-882C-6ED5ACD24DC6

Det är i ovanstående stadie, som man lätt kan känna ”varför gjorde jag det här?”. Haha…

Då är det bara att ta tag i städningen. Börja med att torka ur, dammsug, dammtorka!

Sedan är det dags för att…

Göra 5 högar:

• SPARA – det du älskar använder och verkligen vill ha i din garderob. Va hård här. ”Kan-vara-bra-att-ha-tänket” gör ingen lycklig och tänket om att man ska ha något när man har gått ner i vikt, NEJ. Lev här och nu. Det blir bara en negativ känsla när ni ser plagget och påminns om att det inte passar.

• SLÄNG – ofullständiga plagg som inte går att laga eller ge bort.

• SÄLJA – fina plagg som du inte använder men som du kan få en slant för.

• SKÄNKA – ge vidare plagg till behövande eller nära och kära som du vet skulle tycka om klädesplagget och verkligen kommer att använda det.

• SÖMMERSKAN – en kasse till sömmerskan, sy om, laga, bevara. Skön känsla att ta tag i detta och att vårda sina plagg. Själv kan du köpa dig en kashmirkam och kamma dina stickade plagg. Putsa skor och väskor.

När allt detta gjorts är det dags att flytta in i garderoben igen.

• Ett bra sätt att skapa en harmonisk känsla på garderoben är att investera i enhetliga galgar. Köp helst trägalgar för det är bäst för dina plagg.

• Vik stickade tröjor annars blir de hängiga.

• Vik även jeans men häng finbyxor på byxgalgar.

• T-shirt viks enligt Marie Kondo metoden, ha gärna en skokartong eller liknande i din låda för att lägga dina t-shirts i.

• Sortera kläderna i kategorier. Blusar och skjortor för sig, klänningar för sig, kjolar, finbyxor osv.

• Varje kategori, sorteras sedan i färg för att få en fin överblick.

• Festplaggen/klänningarna, som inte används hängs längst in i garderoben. Här har jag ex min bröllopsklänningen och barnens dopklänning, som jag sparar som minne.

Känslan efteråt är så tillfredställande och inte nog med det. Hur roligt är det inte att ta på sig om morgnarna när man hittar nya kombinationsmöjligheter, och faktiskt äger sina plagg och inte dom dig. För så är det ju, när du har mycket du inte avänder, när du inte ens vet vad du har i din garderob utan bara samlar på dig massa negativa energier, så får det dig, med all säkerhet, att må dåligt.

09E701A5-9530-465D-9B40-E40E55C5EF31

Jag rensade REJÄLT den här gången, och har en sak uppskriven på min lista som jag känner att jag saknar och det är en vit oversize turlteneck polo, gärna i kashmir. Och ett par snygga stövlar med liten klack och brett skaft.

F1A6A172-9519-4E74-AADB-6107A9F179A8

För mig är det värsta ångesten att rensa bland smycken (då de ofta har ett affektionsvärde), så jag har kvar min smyckeslåda att gå igenom som ni ser på bänken. Men den har jag lagt in tid för att gå igenom i helgen, med en bra ljusbok i öronen och ett glas vin inom räckhåll.

IMG_8691

Men mina bijouterier med stora örhängen har gåtts igenom och finns på plats i en vacker ask jag haft sedan långt tillbaka.

IMG_8683

Även de smycken jag byter dagligen har fått sina platser, lätt tillgängliga och synliga.

IMG_8685

Det som jag ska investera i nu till garderoben är en ljuslist från det stora varuhuset, så jag får en bättre belysning i min WIC, för idag är den alldeles för dov.

A3967B94-B3E0-4E0A-9623-C6034B2263FF

Hoppas ni blev inspirerade att ta tag i era garderober och att skapa en mer hållbar garderob där allt passar med allt.

För det är som med inredning, håller din garderob en viss ton på kläderna, passar de med varandra och kombinationsmöjligheterna med få plagg blir oändliga.

Ha en fin dag!

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

,

,

15

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@addsimplicity
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00