ANNONS

Färgsättning i hemmet – mina 5 bästa tips för att skapa ett harmoniskt hem

/

färgsättning 5 bästa tipsen för en harmonisk inredning

Ett av våra mest populära poddavsnitt är nr 16, den om färgsättning. Jag fick ett mejl om jag inte kunde skriva ner några punkter i bloggen som stöd till avsnittet. Så här kommer det. Mina 5 bästa tips på hur du lyckas med färgsättningen som i sin tur leder till en harmonisk inredning. Here we go!

1 Håll ihop färgskalan

Bestäm dig för vilken färgskala du ska använda dig av i ditt hem. Väljer du en av dessa grupper nedan blir det inte bara enhetligt känsla på ditt hem, det blir också hållbart, då du enkelt kan flytta runt kuddarna från sovrum till vardagsrum, då alla toner passar med varandra.

• Pastell – toner med vitt i sig.
• Dämpad/smutsig/dammig – toner med svärta i sig.
• Klara toner – primärfärger, alltså oblandade skarpa kulörer, tänk Brio.

färgsättning dämpad kulör

Man väljer en av dessa tre och sedan kan man jobba med någon av nedanstående alternativen på färgsättning.

2 Accentfärger

Ofta har vi neutrala toner på våra väggar och i våra hem. Att jobba med en accentfärg som färgsättning är effektfullt och ger mycket kontrast till hemmet. MEN, dutta inte ut din accentfärg överallt i hemmet. Har du exempelvis ett vardagsrum. Tänk på regeln, ”ping ping ping”. Det betyder…

färgsättning ping ping ping

Kulören du valt, låt oss säga blått, ska förekomma 3 ggr i vardagsrummet. Tänk det som en enhet. Så en samling med jackan, 3 vaser i den blå kulören blir en, kudden, pläden och soffan en, och tavlan på väggen en. Så samla din samling så det inte blir 15 punkter, för då blir det plottrigt och allt annat än harmoniskt.

3 Nyanslika kulörer

Nyanslika kulörer är de som håller samma nyans fast olika kulör. Alltså det kan vara en blå ton, en grön ton och en rosa ton, MEN alla håller samma nyans. Alltså de har lika mycket svärta/vita i sig.

nyanslika toner färgsättning 1

På en färgprovlapp med 5 kulörer kan man förklara det som att kulörstyrkan nr 2 på blått, och nr 2 på den röda och nr 2 på den rosa och nr 2 på den gula passar alla med varandra. Detta är ett sätt vi sett mycket av i art deco stilen. Och när man lyckas med det, ser det mycket elegant och proffsigt ut. Passar bra till den klädda stilen och kan vara lite svårare.

Komplementsfärg:
Här kan man också arbeta med 2 färger. Välj då att arbeta med komplementsfärgerna. En färgs motsatsfärg. Vilka färger som är varandras motsatser är dock långt ifrån självklart. Men om vi gör det enkelt för så placeras komplementfärger oftast mittemot varandra i färgcirkeln. Se nedan.

FÄrgcirkeln

4 Samma ton

Här väljer man en kulör, låt oss säga grå, men väljer olika nyanser av den. Man brukar tala om 50/150 regeln. Man adderar sidekicks till den grå man valt. En som är 50% ljusare och en som är 50% mörkare. Ett enkelt inredningssätt som är relativt lätt att lyckas med.

färgsättning grått

Glöm inte att här måste man tänka extra mycket på de 5 elementen och se till så man får in mycket växtlighet samt att få in material och form för att balans ska uppstå.

5 Inred utefter ett mönster

Slutligen, att inreda efter sin favorittavla, en fondvägg, en matta eller ett härligt mönster hjälper den som tycker det här är svårt. Lyft ut 2 av färgerna från dekorationen du inspirerats av och ta upp det i textilier som kuddar, plädar, matta ljuslyktor och gardiner. Ofta har konstnären eller designern redan tänkt till här, och tonerna är likan i nyans så det är bara att kopiera och lyfta ut kulörerna i rummet.

mönster färgsättning

Detta var mina bästa inredningstips för att lyckas med färgsättningen i hemmet. Allra bäst blir det om ni lyssnar på avsnittet där jag förklarar mer med exempel. Hoppas ni gillar!

Ha nu en fin onsdag!

Kramar
Jannice

Bilder: Pinterest via Behance. Hemnet. HM Home. 

8
89

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00